Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Με ελληνικές θέσεις τα τουρκικά βιβλία Ιστορίας

Οι θέσεις της Ελλάδας θα βρουν θέση στο μάθημα της Σύγχρονης Ιστορίας της Τουρκίας σύμφωνα με τις ριζικές αλλαγές που εξετάζει το υπουργείο Παιδείας της γείτονος.
Οι μαθητές στα σχολεία της γείτονος, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Σαμπάχ», δεν θα διδάσκονται μόνο τις τουρκικές αλλά και τις θέσεις άλλων χωρών για διάφορα ζητήματα.
Στο νέο μάθημα που πρόκειται να εισαχθεί, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», θα υπάρχουν και οι ελληνικές θέσεις για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, ενώ κάτι τέτοιο θα ισχύσει και για το Κυπριακό, με την εισαγωγή των ελληνοκυπριακών θέσεων.
Μία τέτοια αλλαγή θεωρείται μεγάλη μεταρρύθμιση, καθώς στα τουρκικά βιβλία Ιστορίας, που έχουν γραφτεί μετά το πραξικόπημα του 1980, διδάσκεται η πατριδογνωσία στη βάση της αντίληψης ότι η χώρα βρίσκεται υπό διαρκή απειλή από γείτονες και εχθρούς.
Ενδεικτικό αυτής της τάσης είναι ότι στα σχολεία διδάσκεται το μάθημα Στοιχεία Εθνικής Ασφάλειας, το οποίο περιλαµβάνει, µεταξύ άλλων, τις αρχές του Ατατουρκισµού και τις «απειλές και συνωµοσίες κατά της Τουρκικής Δηµοκρατίας».
Σε περίπτωση που εφαρμοστεί η µεταρρύθµιση θεωρείται απίθανο να µη ζητηθεί αντίστοιχη ενέργεια από την Ελλάδα στη λογική της αµοιβαιότητας και της δηµιουργίας θετικού κλίµατος.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασµένο Μάιο, λίγο πριν από την πρώτη συνεδρίαση του Ανώτερου Συµβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας και με αφορμή την επίσκεψη της υπουργού Παιδείας στην Ελλάδα, ο τουρκικός Τύπος διοχέτευε πληροφορίες περί συµφωνίας για εκατέρωθεν αλλαγές των βιβλίων Ιστορίας.

http://www.cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου