Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ. Καραβάνια προσφύγων στην Εθνική Οδό ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ - 20.000 ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ

Σε απέραντο καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών έχει μετατραπεί η Ελλάδα μετά το μπλόκο στα σύνορα από ΠΓΔΜ και Σερβία. Οι εικόνες που εξελίσσονται τις τελευταίες ώρες στον Πειραιά και την Ε.Ο. Αθηνών-Θεσσαλονίκης αποκαλύπτουν τις δραματικές διαστάσεις του προσφυγικού στη χώραΟι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι εντός της ελληνικής επικράτειας έχουν εγκλωβιστεί 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες.
 Την Πέμπτη, οι αρχές των Σκοπίων ανακοίνωσαν ότι προς το παρόν θα επιτρέψουν σε μόλις 100 πρόσφυγες, τη διέλευση, τη στιγμή που ο καταυλισμός στην Ειδομένη έχει «πλημμυρίσει» με πάνω από 3.000 ανθρώπους. Παράλληλα, στο πρώην στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου» στα Διαβατά Θεσσαλονίκης υπάρχουν περίπου 2.000, ενώ υπολογίζεται ότι σε διάφορα σημεία στην Ελλάδα, βρίσκονται δεκάδες λεωφορεία με 5.000 πρόσφυγες. Στο Σχιστό αυτή τη στιγμή βρίσκονται περίπου 1.400 άτομα, στον Ελαιώνα 900 και στο Ελληνικό 1.500, ενώ άλλα 1.000 άτομα εκτιμάται ότι βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά. Χαρακτηριστικό της εξαιρετικά χαμηλής ροής διέλευσης είναι το γεγονός ότι χθες, από το πρωί έως το μεσημέρι, επετράπη η διέλευση σε μόλις 250 πρόσφυγες, ενώ τους προηγούμενους μήνες υπήρχαν μέρες που περνούσαν την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ μέχρι 2.000 άτομα.
 Στον Πειραιά έχουν εγκλωβιστεί οικογένειες με μικρά παιδιά αλλά και άτομα κάθε ηλικίας (σ.σ.: Οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι συριακής και πακιστανικής καταγωγής) καθώς οι δομές που έχουν δημιουργηθεί στην Αττική έχουν κατακλυστεί από μετανάστες. Η προώθησή τους προς τα σύνορα κρίνεται απαγορευτική καθώς θα δημιουργηθεί επιπλέον συνωστισμός στην Ειδομένη. Άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά περπατούν επί ώρες για να φτάσουν στα σύνορα, ενώ η Αστυνομία αδυνατεί να τους σταματήσει
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στον Πειραιά είναι το γεγονός ότι στα κτήρια των σταθμών επιβατών αρκετών εκατοντάδων τετραγωνικών που βρίσκονται στις προβλήτες Ε1 και Ε2 δεν υπάρχει πια χώρος για περισσότερα άτομα. Επίσης, στον υπαίθριο χώρο των προβλητών έχουν στηθεί σκηνές, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι θα προσπαθήσουν να βγάλουν τη νύχτα σκεπασμένοι σε sleeping bag. Μικρά παιδιά προσπαθούν να ξεχάσουν τις δύσκολες στιγμές που βιώνουν, παίζοντας με μπάλες που τους προμήθευσαν οι ΜΚΟ, οι οποίες μάλιστα τους χορηγούν τρόφιμα αλλά και ζεστά ροφήματα, ενώ θάμνοι αλλά και συρματοπλέγματα έχουν μετατραπεί σε απλώστρες ρούχων. Την ίδια ώρα, συνωστισμός επικρατεί στην Εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης καθώς χιλιάδες πρόσφυγες από Κοζάνη, Αλμυρό και Τρίκαλα εγκατέλειψαν καταυλισμούς και λεωφορεία και ξεκίνησαν με τα πόδια το ταξίδι τους, με σκοπό να φτάσουν στην Ειδομένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου