Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

ΚΟΣΜΟΣ. H Πορτογαλία αυξάνει τον κατώτατο μισθό από 1η Ιανουαρίου.....

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ανακοίνωσε την απόφασή της να αυξηθεί ο κατώτερος μισθός στα 530 ευρώ από 505 ευρώ από 1ης Ιανουαρίου, αψηφώντας τις ενστάσεις που πρόβαλαν οι εργοδότες, οι οποίοι τόνιζαν πως χρειάζονται κίνητρα για να αντεπεξέλθουν στα επιπλέον κόστη. Ο Ζουζέ Βιέιρα ντα Σίλβα, υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος που ανέλαβε την εξουσία τον περασμένο μήνα, δήλωσε σήμερα ότι ο κατώτερος μισθός θα αυξηθεί από την 1η του μηνός με πράξη νομοθετικού περιεχομένου παρά το γεγονός ότι οι ενώσεις εργοδοτών και τα συνδικάτα δεν κατέληξαν σε συμφωνία στη συλλογική τους διαπραγμάτευση.
 Ο ίδιος σημείωσε πως η κυβέρνηση προτίθεται να συνεχίσει τη διαβούλευση με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων ώστε να τις βοηθήσει να απορροφήσουν την αύξηση, αλλά προς το παρόν δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, κάτι για το οποίο πίεζαν οι ενώσεις τους. «Οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν μεγαλύτερες απολαβές, αλλά οι εταιρείες δεν μπορούν να φορτωθούν με αυξήσεις αυτού του μεγέθους, τις οποίες δεν μπορούν να απορροφήσουν εν μια νυκτί», είπε ο Αντόνιου Σαράιβα, επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδέσμου επιχειρήσεων της Πορτογαλίας.
 Τον περασμένο μήνα η Συνομοσπονδία Πορτογαλικών Επιχειρήσεων προειδοποίησε την κυβέρνηση, την οποία στηρίζουν στο κοινοβούλιο δύο αριστερά κόμματα, πως η αύξηση του κατώτερου μισθού θα μπορούσε να ακυρώσει την αύξηση της παραγωγικότητας που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια του μνημονίου της Πορτογαλίας (2011-2014), όταν ο κατώτερος μισθός είχε παγώσει στα 485 ευρώ. Αυξήθηκε στα 505 ευρώ στα τέλη του 2014 και η νέα κυβέρνηση σκοπεύει να τον αυξήσει σταδιακά στα 600 μέχρι το 2019.
 Η πορτογαλική οικονομία άρχισε να ανακάμπτει πέρυσι, μετά το τέλος της δανειακής σύμβασης της χώρας, έπειτα από τρία χρόνια ύφεσης. Ορισμένοι οικονομολόγοι προειδοποιούν πάντως πως το σχέδιο των Σοσιαλιστών να τερματίσουν τις πολιτικές λιτότητας και να αυξήσουν τα εισοδήματα των νοικοκυριών μπορεί να μην φέρει επαρκή οικονομική ανάπτυξη ώστε η Πορτογαλία να συνεχίσει να μειώσει το άχθος του χρέους της. Ο πρωθυπουργός Αντόνιου Κόστα έχει δεσμευθεί ότι η Πορτογαλία θα τηρήσει τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ, που προβλέπουν ότι το έλλειμμα δεν μπορεί να υπερβαίνει το 3%. Επιχειρηματίες εκφράζουν φόβους πως αυτό σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουν νέους, υψηλότερους φόρους.

1 σχόλιο:

  1. Θα αυξηθεί ο κατώτερος μισθός στα 530 ευρώ από 505 σίγα τα αυγά η κουφάλες ούτε ενα ευρώ την ημερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή