Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

ΧΡΗΜΑ. Ανάρπαστα τα κέρματα ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΕΦΥΓΕ ΣΤΗΝ ΕΚΤ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΔΩΣΕΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι Έλληνες εν μέσω των capital controls ανακαλύπτουν την αξία των κερμάτων, καθώς οι περιορισμοί στις αναλήψεις μετρητών, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη οικονομική δυσπραγία, φαίνεται ότι οδήγησαν σε αυξημένη ζήτηση για χρήση κερμάτων, με αποτέλεσμα να μην επαρκεί η ποσότητα που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά.
 Το Υπουργείο Οικονομικών προσέφυγε στην ΕΚΤ ζητώντας να τετραπλασιαστεί η αξία των κερμάτων που μπορεί να εκδώσει η ΕλλάδαΈτσι, τον Οκτώβριο, όπως προκύπτει από έγγραφο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών προσέφυγε στην ΕΚΤ ζητώντας να τετραπλασιαστεί η αξία των κερμάτων που μπορεί να εκδώσει η χώρα μας, προκειμένου να «ανταποκριθεί στην απροσδόκητη αύξηση της ζήτησης για κέρματα».
 Ως εκ τούτου, ενώ η Ελλάδα είχε λάβει άδεια για το 2015 να εκδώσει κέρματα αξίας 13,3 εκατ. ευρώ, η ΕΚΤ ενέκρινε μετά το σχετικό αίτημα του ΥΠΟΙΚ να αυξηθεί για εφέτος το όριο έκδοσης στα 52,7 εκατ. Σημειώνεται ότι το καθεστώς έκδοσης και διαχείρισης των κερμάτων δεν ταυτίζεται με αυτό των τραπεζογραμματίων, καθώς στην ουσία τα κέρματα αποτελούν περιουσιακό στοιχείο του κάθε κράτους. Ανάλογη άδεια ζήτησε και έλαβε και το Βέλγιο προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση για κέρματα. To ποσό έκδοσης αυξήθηκε στα 65,8 εκατ. ευρώ από 0,8 εκατ. που ήταν αρχικώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου