Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

ΔΙΕΘΝΗ. Ψυχροπολεμικό κλίμα "ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΖΗΤΗΣΕΙ ΣΥΓΝΩΜΗ", ΛΕΕΙ Ο ΠΟΥΤΙΝ - "ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ", ΑΠΑΝΤΑ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε τη Ρωσία να μην "παίζει με τη φωτιά" στη διένεξη για την κατάρριψη ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους αυτή την εβδομάδα, πρόσθεσε όμως ότι δεν θέλει να κάνει κακό στις σχέσεις με τη Μόσχα. Οι δηλώσεις αυτές... λεονταρισμού, έρχονται σε συνέχεια της «πόρτας» που έριξε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στον τούρκο ομόλογό του, ο οποίος το πρωί της Παρασκευής του ζήτησε κατ' ιδίαν συνάντηση στο περιθώριο της Διάσκεψης για το Κλίμα που πραγματοποιείται στο Παρίσι. Όπως εξήγησε η ρωσική πλευρά, η συνάντηση δεν θα γίνει διότι «η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να απολογηθεί ακόμη για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους».
 ​Ο πρόεδρος της Τουρκίας επανήλθε στις δηλώσεις του στο ζήτημα της αγοραπωλησίας πετρελαίου, επισημαίνοντας πως η χώρα του «δεν είναι τόσο ανήθικη για να αγοράζει πετρέλαιο από μία τρομοκρατική οργάνωση»Συγκεκριμένα ο Ερντογάν ανέφερε «συμβουλεύω τη Ρωσία να μην παίζει με τη φωτιά», καλώντας το Κρεμλίνο να σταματήσει τους ισχυρισμούς για επαφές με τους τρομοκράτες. Αντιθέτως, ισχυρίστηκε ότι έχει στην κατοχή του στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το Ισλαμικό Χαλιφάτο πουλάει πετρέλαιο στο καθεστώς Άσαντ. Ο Ερντογάν, μάλιστα, έθεσε το παρακάτω ερώτημα στη Ρωσία: «Είναι νόμιμο να στηρίζεται ένας άνθρωπος (εννοεί τον Μπασάρ αλ Άσαντ), ο οποίος προεδρεύει ενός κράτους τρομοκρατίας;». Ο πρόεδρος της Τουρκίας επανήλθε στις δηλώσεις του στο ζήτημα της αγοραπωλησίας πετρελαίου, επισημαίνοντας πως η χώρα του «δεν είναι τόσο ανήθικη για να αγοράζει πετρέλαιο από μία τρομοκρατική οργάνωση». Παράλληλα όμως, σήμερα στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιήθηκε ογκώδης διαδήλωση εναντίον της φυλάκισης δύο Τούρκων δημοσιογράφων που αποκάλυψαν τις σχέσεις του καθεστώτος Ερντογάν και των μυστικών υπηρεσιών με αντάρτες της Συρίας.
 Σχετικά με το μαχητικό τύπου Su-24 δε, είπε ότι η Τουρκία δεν το κατέρριψε σκόπιμα, προσθέτοντας ότι δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μία αυτόματη ενέργεια στην παραβίαση των συνόρων ως εφαρμογή των όρων. Απευθυνόμενος εκ νέου στο Κρεμλίνο, τόνισε πως η Ρωσία πρέπει να καταθέσει αποδείξεις στους ισχυρισμούς της κατά της Τουρκίας, από τις καταγραφές του ραντάρ και το ηχητικό. «Διαφορετικά θα είναι ένοχοι για άδικες και κραυγαλέες κατηγορίες», προειδοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος. Πέραν των προφορικών... πύρινων λόγων όμως, η τεράστια ένταση μεταξύ των δύο χωρών καταδεικνύεται και από τις πρώτες οικονομικές κυρώσεις που άρχισε να επιβάλλει το Κρεμλίνο στην Άγκυρα. Φέρετρο με ομοίωμα του Erdogan άφησαν κοντά στην τουρκική πρεσβεία στη Μόσχα Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στις σχέσεις των δύο χωρών είναι το γεγονός ότι σήμερα στελέχη ενός εθνικιστικού ρωσικού κόμματος άφησαν ένα φέρετρο, στο εσωτερικό του οποίου είχαν τοποθετήσει μια κούκλα- ομοίωμα του πρόεδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε σημείο κοντά στην πρεσβεία της Τουρκίας στη Μόσχα.
 "Οι επικεφαλής της νεολαίας του κόμματος Ρόντινα (Εθνική Πατριωτική Ένωση της Ρωσίας) άφησαν σήμερα κοντά στην πρεσβεία ένα φέρετρο με μια φουσκωτή κούκλα, ομοίωμα του (Τούρκου) προέδρου Ερντογάν που συμβολίζει την τουρκική πολιτική" γνωστοποίησε σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το κόμμα. Περίπου 20 στελέχη συμμετείχαν σε αυτήν τη διαμαρτυρία, οι οποίοι εναπόθεσαν στεφάνια με τα μηνύματα "στη μνήμη των εχθρών της Ρωσίας" και "στη μνήμη των μαριονετών των ΗΠΑ" επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Η δημοτική αρχή της Μόσχας δεν είχε δώσει άδεια για αυτήν τη διαμαρτυρία που στόχευε "να διατυπώσει σθεναρά το αίσθημα δυσφορίας εναντίον της στρατιωτικής πρόκλησης της Τουρκίας και να υπενθυμίσει σε όλες τις δυνάμεις (που δρουν) εναντίον της Ρωσίας ότι οι ενέργειες των ρωσικών αρχών έχουν την πολιτική στήριξη στο εσωτερικό της χώρας" σύμφωνα με την ίδια πηγή.
 Η αστυνομία προσήγαγε τους δύο διοργανωτές, ωστόσο τους άφησε ελεύθερους λόγω της ασυλίας που απολαμβάνουν ως δημοτικοί σύμβουλοι, προστίθεται. Στην Κριμαία, μια ομάδα νεαρών έκαψε σήμερα ένα ομοίωμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην κεντρική πλατεία της Συμφερόπολης, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Στο Σάλεκχαρντ, στο ρωσικό Μεγάλο Βορρά, μεγάλα πανό κοσμούσαν τις προσόψεις πολλών κτιρίων με τα οποία οι Ρώσοι καλούσαν τους συμπολίτες τους να μην ταξιδέψουν στην Τουρκία και να μην αγοράζουν τουρκικά προϊόντα. "Εκείνος που θα πάει για διακοπές στην Τουρκία θα θεωρηθεί συνεργός των τρομοκρατών" ήταν το σύνθημα που αναγραφόταν σε ένα από τα πανό, σύμφωνα με τον ενημερωτικό ιστότοπο Znak.com..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου