Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

ΔΙΕΘΝΗ. Οικονομικά αντίποινα στην Τουρκία Η ΡΩΣΙΑ ΠΑΓΩΝΕΙ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Εντολή στη ρωσική κυβέρνηση να ετοιμάσει μέτρα, στα οποία να περιλαμβάνεται και το πάγωμα ορισμένων κοινών επενδυτικών σχεδίων με την Τουρκία, σε αντίποινα για την κατάρριψη ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου από την Τουρκία, έδωσε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Είπε ακόμη, σε μια συνάντηση που είχε σήμερα με υπουργούς, πως τα μέτρα θα περιλαμβάνουν περιορισμούς στις εισαγωγές τροφίμων από την Άγκυρα.
 Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, η Ρωσία αποφάσισε να ενισχύσει τους ελέγχους της στα γεωργικά προϊόντα και στα τρόφιμα που εισάγονται από την Τουρκία, επικαλούμενη παραβιάσεις των υγειονομικών κανόνων. Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Γεωργίας επικαλείται τον υπουργό Γεωργίας Αλεξάντρ Τκατσόφ που κάνει λόγο για «επανειλημμένες παραβιάσεις των ρωσικών κανονισμών από τους Τούρκους παραγωγούς», οι οποίες μπορεί να αφορούν στο 15% των γεωργικών προϊόντων που εισάγονται στη χώρα. Eιδικότερα, η ρωσική κυβέρνηση ζήτησε από το Παρατηρητήριο για την Ασφάλεια των Τροφίμων Rosselkhoznadzor να ενισχύσει τους ελέγχους έπειτα από την έρευνα του Υπουργείου Γεωργίας που έδειξε ότι σχεδόν το 15% των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων από την Τουρκία δεν πληροί τους ρωσικούς κανονισμούς. Στην πράξη, η απόφαση του Κρεμλίνου δεν παραπέμπει σε εμπάργκο των τουρκικών προϊόντων, ωστόσο η όλη διαδικασία εισαγωγής τους θα είναι πλέον εξαιρετικά χρονοβόρα.
 Η Τουρκία εξάγει κυρίως λαχανικά, φρούτα και προϊόντα κρέατος στη Ρωσία. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως, κατά την άπoψη της Μόσχας, η Τουρκία προσπαθεί σκόπιμα να οδηγήσει τις σχέσεις των δύο χωρών σε αδιέξοδο. «Φαίνεται πως η τουρκική ηγεσία σκόπιμα οδηγεί τις σχέσεις (Ρωσίας-Τουρκίας) σε αδιέξοδο» είπε ο Πούτιν στο Κρεμλίνο σε μια τελετή για την παραλαβή διαπιστευτηρίων πρεσβευτών. Ο πρόεδρος της Ρωσίας πρόσθεσε πως η Μόσχα περιμένει ακόμη μια συγγνώμη από την Τουρκία για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού ή μια προσφορά αποζημιώσεων για τις ζημιές.
 Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις πρώτες κιόλας ώρες μετά το συμβάν ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε τους πολίτες της χώρας του να μην επισκέπτονται την Τουρκία, τόνισε πως η τουρκική ηγεσία υποστηρίζει σκοπίμως τον εξισλαμισμό της χώρας, ενώ ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα αναπτύξει στη ρωσική αεροπορική βάση του Χμέιμιμ στη Συρία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400. Όπως είπε σε νέες του δηλώσεις το πρωί της Τετάρτης, «έπειτα από όσα έγιναν δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα άλλων περιστατικών. Αν συμβεί, θα πρέπει να αντιδράσουμε με κάποιον τρόπο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου