Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ. Παιδιά από άλλον πλανήτη ΠΗΡΑΜΕ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

To ελληνικό μπάσκετ έχει λαμπρό παρελθόν, έχει σπουδαίο παρόν αλλά, όπως αποδείχθηκε, έχει και λαμπρό μέλλον. Αυτό το λέμε καθώς η κορυφή της μπασκετικής Ευρώπης σε επίπεδο Εφήβων βάφτηκε εκ νέου «γαλανόλευκη», με τα «τρομερά μωρά» του Ηλία Παπαθεοδώρου να δείχνουν μέταλλο πρωταθλητών, χαρίζοντας στην Ελλάδα το τρίτο χρυσό μετάλλιο, μετά το 1995 και το 2008. Καλή εμφάνιση πραγματοποίησε η αντίπαλός μας ωστόσο το μέταλλο των παικτών του Παπαθεοδώρου υποχρέωσε την Τουρκία να πληρώσει το... χαράτσι της ήττας. Οι παίκτες της ομάδας μας στον μεγάλο τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος U18 απέναντι στην Τουρκία έκαναν κατάθεση ψυχής στο κλειστό του Βόλου και, επικρατώντας 64-61 των Τούρκων, ανέβηκαν στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου, κάνοντας όλη την Ελλάδα περήφανη. Τι κι αν βρέθηκε στο -12 στο ημίχρονο η «γαλανόλευκη»;
 Με πρωταγωνιστές τους Χαραλαμπόπουλο και Παπαγιάννη έκανε επική ανατροπή στο δεύτερο ημίχρονο και πήρε αυτό που άξιζε, αποδεικνύοντας ότι το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ είναι λαμπρό. Aξίζει να σημειωθεί ότι ΜVP του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Εφήβων του Βόλου αναδείχθηκε ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (είχε 23 πόντους στον τελικό), ο οποίος είδε το όνομα του να αναγράφεται και στην κορυφαία πεντάδα της διοργάνωσης, στην οποία συμπεριελήφθη και ο συμπαίκτης του και στον Παναθηναϊκό, Γιώργος Παπαγιάννης (είχε 12 πόντους, 15 ριμπάουντ και 3 τάπες). Νωρίτερα, η Λιθουανία επικράτησε με 74-49 της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης στον «μικρό τελικό» και «ανέβηκε» στο τρίτο σκαλί του βάθρου.
 Ο αγώνας Με τους Λούντζη, Φλιώνη, Σκουλίδα, Χαραλαμπόπουλο και Παπαγιάννη, ξεκίνησε και στον μεγάλο τελικό η Εθνική μας ομάδα, η οποία πάντως είδε το πρώτο ημίχρονο να μην κυλά καθόλου καλά γι’ αυτήν. Η ομάδα μας ήταν ευάλωτη στην άμυνα και παρουσιάζοντας έλλειψη καθαρού μυαλού στην επίθεση τα βρήκε σκούρα απέναντι στους Τούρκους, οι οποίοι με όπλο τους τα επιθετικά ριμπάουντ και τα μακρινά σουτ που ήταν εύστοχα, προηγήθηκαν αρχικά με 5-10, ενώ έφτασαν και στο +10 (9-19). Με τον Χαραλαμπόπουλο να δείχνει εγκλωβισμένος από την τουρκική άμυνα και τον Παπαγιάννη να μην μπορεί να τροφοδοτηθεί από τους συμπαίκτες του, οι παίκτες της ομάδας μας επιχείρησαν μεγάλα σουτ, ωστόσο η αστοχία μας από την περιφέρεια εκτόξευσε τη διαφορά υπέρ της ομάδας του Ντερίν στο +11 (14-25) στις αρχές της δεύτερης περιόδου. Στη συνέχεια ανέβασε σταδιακά στροφές και με καλάθια στο ανοιχτό γήπεδο από τον Χαραλαμπόπουλο μείωσε στους τέσσερις πόντους (21-25). Ό,τι έχτιζε πάντως η ομάδα μας τα γκρέμιζε λόγω των πολλών λαθών που έκανε και της έλλειψης καθαρού μυαλού που επιδείκνυε με αποτέλεσμα οι Τούρκοι, με αιχμή του δόρατος τον ασταμάτητο Κορκμάζ να πάνε στα αποδυτήρια και με τη μέγιστη μέχρι τότε διαφορά στο ματς (25-37). Στο τρίτο δεκάλεπτο η αντίπαλός μας προηγήθηκε ακόμη και με 14 πόντους (25-39) στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους, ωστόσο στη συνέχεια ξύπνησε στον οργανισμό της Εθνικής Εφήβων το ένστικτο της επιβίωσης.
 Η «γαλανόλευκη» με μπροστάρη τον Σκουλίδα έκανε ένα σερί 10-0 και έριξε στα μισά της τρίτης περιόδου τη διαφορά στους τέσσερις πόντους (35-39), ενώ βρίσκοντας για πρώτη φορά στο ματς σκορ από τον Παπαγιάννη έφτασε στο -3 (38-41). Οι Τούρκοι πάντως την ώρα που ένιωθαν την καυτή ανάσα της Ελλάδας στο σκορ πάτησαν γκάζι και με επιμέρους σκορ 0-7 έφτασαν τη διαφορά και πάλι σε διψήφιο αριθμό πόντων (38-48). Η Ελλάδα πάντως δεν είχε πει την τελευταία της λέξη και στην απέλπιδα προσπάθεια για την ανατροπή έβγαλε μέταλλο πρωταθλήτριας και χαρακτήρα στο παρκέ. Στον επίλογο του αγώνα, η Εθνική βρήκε στα πρόσωπα των Μιλεντίγιεβιτς, Σκουλίδα και Χαραλαμπόπουλου τους «εκτελεστές» από τα 6.75 και με 4/4 τρίποντα πέρασε για πρώτη φορά στον αγώνα μπροστά στο σκορ με 57-54. H εξαιρετική συνεργασία του Δίπλαρου με τον Παπαγιάννη και το καλάθι του σέντερ του Παναθηναϊκού διατήρησε το προβάδισμα για την ομάδα μας (59-57). Με τον χρόνο να λιγοστεύει το παιχνίδι πέρασε στη «ρώσικη ρουλέτα» των βολών, με τον Χαραλαμπόπουλο να μετρά το απόλυτο (4/4) και να καταγράφει το τελικό... μπουγιουρντί 64-61 εις βάρος της Τουρκίας, στέλνοντας παράλληλα την μπασκετική Ελλάδα στον «έβδομο ουρανό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου