Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

ΕΛΛΑΔΑ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ!.....Στα Τρίκαλα τα πρώτα λεωφορεία χωρίς οδηγό!!....

Στα Τρίκαλα τα πρώτα λεωφορεία χωρίς οδηγόΤην επιλογή της πόλης των Τρικάλων ως του μεγάλου πιλότου του έργου, «Τρίκαλα, ο πρώτος παγκόσμιος πιλότος για την κυκλοφορία αυτοματοποιημένων μέσων μαζικής μεταφοράς χωρίς οδηγό σε αστικό περιβάλλον», στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος CityMobil2, ανακοίνωσε την Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της e-Trikala A.E. Χριστόφορος Ρόμπος. Ο Crister Mattson σύμβουλος της Ε.Ε. σε θέματα ευρυζωνικότητας (Acreo, Σουηδία), υπογράμμισε πως όταν ήρθε στα Τρίκαλα - πρώτη φορά - το 2008,
 τότε η πόλη και η e-Trikala A.E. ξεκινούσε δειλά τα έργα ευρυζωνικότητας. Ο σημερινός δήμαρχος και τότε αντιδήμαρχος είχε ξεκινήσει, πρόσθεσε ο κ. Mattson, το πρώτο ασύρματο δίκτυο της πόλης με δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Σήμερα, έπειτα από τόσα χρόνια, βρίσκει την πόλη να καινοτομεί σε παγκόσμιο επίπεδο με την πιλοτική κυκλοφορία αυτοματοποιημένων οχημάτων μαζικής μεταφοράς χωρίς οδηγό. «Από την πλευρά μoυ, ως σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα ευρυζωνικότητας, σας προτρέπω να συνεχίσετε» είπε. Ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Παπαστεργίου ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Τολμούμε με την καινοτομία και την έρευνα, και δεν διστάζουμε να εφαρμόζουμε νέες "πράσινες" οικολογικές λύσεις». Ο Γιάννης Καρασεϊτανίδης από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) εξήγησε τις τεχνικές λεπτομέρειες του προγράμματος και τη διαδικασία προετοιμασίας των υποδομών της πόλης για την υποδοχή του πιλότου. «Στόχος, είναι την 1η Σεπτεμβρίου του 2015, έξι οχήματα να κυκλοφορούν στο κέντρο της πόλης των Τρικάλων» είπε. Ιστορικό Το διάστημα 1 και 2 Δεκεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στη Λοζάνη της Ελβετίας συνάντηση των εταίρων του ευρωπαϊκού προγράμματος CityMobil2. Στο έργο συμμετέχει ως επίσημος εταίρος η e-Trikala AE,
 εκπροσωπώντας τον Δήμο Τρικκαίων. Τη Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου δημοσιοποιήθηκαν οι σκοποί του έργου σε φορείς σχετικούς με την κίνηση αυτοματοποιημένων οχημάτων χωρίς οδηγό (εταιρείες, εκπρόσωποι πόλεων, τεχνικοί σύμβουλοι προς πόλεις, κατασκευαστές αυτόματων οχημάτων, εταίροι αντίστοιχων ευρωπαϊκών προγραμμάτων). Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα, τα προβλήματα και ο θετικός αντίκτυπος από την πρώτη επίδειξη του έργου CityMobil2 στο Οριστάνο στη Σαρδηνία (Ιταλία).
 Εκεί το αυτοματοποιημένο όχημα κινήθηκε σε παραλιακό δρόμο για διάστημα δύο μηνών, διανύοντας συνολικά 1.700 χιλιόμετρα και μεταφέροντας περισσότερους από 3.000 επιβάτες. Την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε αποκλειστική συνάντηση των εταίρων του CityMobil2. Συζητήθηκε η συνολική πρόοδος του έργου, ενώ επικυρώθηκε το σχέδιο επίδειξης για τις πόλεις πιλότους μέχρι το τέλος του έργου. Τα Τρίκαλα, λοιπόν, θα φιλοξενήσουν τον μεγαλύτερο και πολυπλοκότερο «πιλότο» πανευρωπαϊκά, ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2016, με συνολική διάρκεια δοκιμών τους έξι μήνες. Η διαδρομή της επίδειξης στους δρόμους των Τρικάλων προέκυψε μετά την εισήγηση του Πανεπιστημίου της Ρώμης, σε συνεννόηση με τον Δήμο Τρικκαίων. Αξιοσημείωτο γεγονός αποτελεί ότι τα Τρίκαλα είναι η μοναδική περίπτωση όπου αναμένεται να χρησιμοποιηθεί δοκιμαστικά η «κατά παραγγελία» (on demand) κίνηση του οχήματος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου