Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Λεονταρισμοί Ερντογάν....

«Η Τουρκία, πλέον, εμπλέκεται στην αναζήτηση για πετρέλαιο σε όλα τα μέρη του κόσμου, από το Αζερμπαϊτζάν μέχρι το Ιράκ, από το Αφγανιστάν μέχρι το Καζακστάν, από τη Ρωσία μέχρι την Κιργισία, μέχρι τη Λιβύη, μέχρι την «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου», μέχρι και την Κολομβία», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του, σε συνάντηση του Διεθνούς Συμποσίου Στρατηγικής Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου. "Θα υποστηρίξουμε τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων μέχρι τέλους"
Ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε έτσι τις βλέψεις του για το πετρέλαιο της Κύπρου, κατηγορώντας μάλιστα την ελληνική πλευρά για... αδιαλλαξία: «Δεν θα μείνουμε εκτός των εξελίξεων που σημειώνονται την τελευταία περίοδο στη «νότια Κύπρο». Αυτήν τη στιγμή το πλοίο Barbaros Hayreddin Paşa κυκλοφορεί εκεί κι όσο η «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νοτίου Κύπρου» κι η Ελλάδα δεν πάρουν στα σοβαρά τις προειδοποιήσεις μας, θα παραμείνει στην περιοχή», είπε. «Στην περιοχή της ΑΟΖ (της Κύπρου) έχουν δικαιώματα και οι Τούρκοι, που ζουν στην Κύπρο. Έχουν ίσα δικαιώματα. Και θα ήθελα να τονίσω ότι θα υποστηρίξουμε αυτά τα δικαιώματα μέχρι τέλους», τόνισε. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, σε ομιλία του στο παράνομο πανεπιστήμιο
 Ανατολική Μεσόγειος στα κατεχόμενα, ο οποίος κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για ανειλικρίνια σχετικά με το ζήτημα της λύσης του Κυπριακού, και τις έρευνες για υδρογονάνθρακες της Κύπρου ως «μονομερείς ενέργειες». Έρογλου: "Η ηρεμία στην Κύπρο διασφαλίζεται χάρη στον τουρκικό στρατό"«Η επιμονή της ελληνοκυπριακής πλευράς στη λήψη "μονομερών βημάτων", είναι απαράδεκτη και ξεφεύγει από το πλαίσιο της κοινής διακήρυξης της 11ης Φεβρουαρίου», τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι για αυτή την αδιαλλαξία ευθύνονται τα... συμφέροντα των διεθνών παικτών στην Κύπρο. «Γύρω από την Κύπρο υπάρχει ένας πύρινος κύκλος και η ηρεμία διασφαλίζεται χάρη στην παρουσία του τουρκικού στρατού», εκτίμησε, προκαλώντας για ακόμη μια φορά, ο τουρκοκύπριος ηγέτης.
 Αναβαθμίζεται ο ενεργειακός ρόλος της Τουρκίας Η Τουρκία γίνεται, με ταχείς ρυθμούς, ο ενεργειακός κόμβος της περιοχή, δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε ομιλία του, στη συνάντηση του Διεθνούς Συμποσίου Στρατηγικής Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, υπενθύμισε ότι «ήδη το πετρέλαιο των Τουρκομάνων και των Καζάκων μεταφέρεται μέσω του αγωγού Μπακού - Τυφλίδας - Τσεϊχάν». Ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι παρατάθηκε για 20 χρόνια η συμφωνία για τη λειτουργία του πετρελαιαγωγού Κιρκούκ - Γιουμούρταλικ και ότι θα αυξηθεί η χωρητικότητα του. Από το 2007 λειτουργεί ο αγωγός φυσικού αερίου Μπακού - Τυφλίδας - Ερζερούμ κι η διασύνδεση φυσικού αερίου Τουρκίας -Ελλάδας. Πρόσφατα συμφωνήθηκε ο αγωγός ΤΑΝΑΡ για τη μεταφορά αερίου 10 δισ. κυβικών ετησίως από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω Τουρκίας και Ελλάδος στην Ευρώπη, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ακόμα ότι το φυσικό αέριο του Ιράκ και της Ανατολικής Μεσογείου θα διοχετευθεί στη διεθνή αγορά μέσω της Τουρκίας.
 Ο κ. Ερντογάν, ο οποίος τόνισε ότι κατά τις συζητήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις που μπορεί να οδηγήσουν στη οριστική εγκατάλειψη του South Stream και «στην επιλογή αυτού που ο Πρόεδρός Πούτιν ονομάζει "Turkish Stream"». «Αυτός ο αγωγός θα περνάει για λίγο από τη Μαύρη Θάλασσα και στην συνέχεια, μέσω Τουρκίας και Ελλάδος, θα οδηγεί στη Ευρώπη. Αν συμφωνήσουμε, θα κατασκευάσουμε αυτόν τον αγωγό, χωρητικότητας 63 δισ. κυβικών ετησίως», συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου