Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

ΔΙΕΘΝΗ. BBC: Η Ελλάδα επέστρεψε αλλά…

BBC: Η Ελλάδα επέστρεψε αλλά…Εκτενές άρθρο για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα δημοσιεύει η ιστοσελίδα του BBC το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η «Ελλάδα επέστρεψε αλλά όχι για τους σωστούς λόγους». Στο άρθρο σημειώνεται ότι προ μηνός, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι «η Ελλάδα επέστρεψε» και είχε δίκιο, καθώς η χώρα μόλις είχε μόλις βγει από την ύφεση των πέντε τελευταίων ετών και η κυβέρνηση διαπραγματευόταν την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης. Παρόλα αυτά, τριάντα ημέρες μετά, η φράση αυτή ηχεί εντελώς διαφορετικά:
«Ο κ. Σαμαράς επέλεξε να επισπεύσει τη διαδικασία εκλογής προέδρου της δημοκρατίας, προκαλώντας ανησυχίες μεταξύ των επενδυτών ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγή της κυβέρνησης» σημειώνει το δημοσίευμα. Η απόφαση αυτή του κ. Σαμαρά, σχολιάζει ο αρθρογράφος προκάλεσε ακόμη αντίδραση στις αγορές, παρόμοια με αυτή που υπήρχε όταν η Ελλάδα οδηγούνταν σε εκλογές τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012.
 «Η αρνητική διάθεση των αγορών είναι μια απάντηση στο πολιτικό ρίσκο μιας απροσδόκητης ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και στην αβεβαιότητα αναφορικά με τις πραγματικές του προθέσεις πολιτικής, τη συνέχιση της οικονομικής προσαρμογής και το ρίσκο της σύγκρουσης με την τρόικα», δηλώνει ο Γ. Παγουλάτος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Οικονομικών της Αθήνας. Ο καθηγητής εκτιμά ακόμη ότι οι επενδυτές παραβλέπουν τις προσαρμογές που έχουν γίνει στην Ελλάδα την τελευταία περίοδο.
 Στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το BBC σχολιάζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αδύνατο να λάβει αυτοδυναμία. Αυτό θα αφήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να ψάξει για συμμαχίες όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμες προφανείς συμμαχίες. «Οι επιλογές του θα περιλαμβάνουν το συρρικνωμένο κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, το κεντρώο και άπειρο Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, τον εταίρο στο κυβερνητικό συνασπισμό τον οποίο κατακεραυνώνει τα τελευταία δύο χρόνια», καταλήγει το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου