Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

ΕΛΛΑΔΑ. Ανακαλύφθηκε αρχαίο ξύλινο γλυπτό στα έργα του Μετρό στον Πειραιά!...ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ.

Πρόκειται για όρθια ενδεδυμένη μορφή ύψους 0,47μ και πλάτους 0,21μ που βρέθηκε στην διερεύνηση αρχαίων φρεατίων κοντά σε τμήματα αγγείων της περιόδου 100 – 86 π.Χ. Ξύλινο περίοπτο γλυπτό όρθιας ενδεδυμένης ανδρικής μορφής (ύψους 0,47μ και πλάτους 0,21μ) αποκαλύφθηκε κατά την αρχαιολογική διερεύνηση αρχαίων φρεατίων που ολοκληρώνεται το τρέχον διάστημα στο πλαίσιο του έργου της Αττικό Μετρό «Επέκταση της Γραμμής 3: τμήμα Χαϊδάρι-Πειραιάς».
 Σε ένα από τα φρεάτια που εντοπίστηκαν στον υπό κατασκευή Σταθμό «Δημοτικό Θέατρο», επί της Πλατείας Αγίου Κωνσταντίνου, σε απόλυτο υψόμετρο 1, 12 μ κάτω από το επίπεδο της επιφάνειας της θάλασσας (βάθος -14,17μ από την επιφάνεια) αποκαλύφθηκε και συλλέχθηκε το προαναφερθέν εύρημα. Εντοπίστηκε, σε επαφή με το τοίχωμα του φρέατος προς τα βόρεια, με την οπίσθια πλευρά του προς τα άνω και με το άνω τμήμα του στραμμένο προς τα δυτικά. Βρισκόταν εντός στρώματος γκρίζας ιλύος με αρκετή λατύπη, εντός του υδροφόρου ορίζοντα, που εμπεριείχε κεραμική και τμήματα αγγείων που χρονολογούνται στο τέλος της ελληνιστικής περιόδου (100-86 π.Χ.), μαζί με άλλα οικιστικά κατάλοιπα (κεράμους, μεταλλικά αντικείμενα και άλλα τεμάχια ξύλων μικρών διαστάσεων).
 Στο ίδιο περίπου υψόμετρο με το ξύλινο γλυπτό εντοπίστηκε επίσης θραύσμα μαρμάρινου γλυπτού γυναικείας μορφής (πιθανόν Αρτέμιδος) καθήμενης στη ράχη ελαφιού. Το ξύλινο γλυπτό είναι ελλιπές ως προς την κεφαλή και τα άνω και κάτω άκρα. Έχει μέγιστο σωζόμενου ύψος 0,47μ και πλάτος 0,21μ..Η μορφή παριστάνεται όρθια σε ελαφρά κίνηση βηματισμού, όπως διακρίνεται από την αντίθετη κίνηση των δύο σκελών: το δεξί λυγίζει προς τα εμπρός, ενώ το αριστερό σε μεγαλύτερη έκταση προς τα πίσω. Φορά κοντό χιτώνα και έχει λυγισμένους τους αγκώνες στο ύψος της μέσης με τους βραχίονες σε έκταση προς τα εμπρός. Το γλυπτό μεταφέρθηκε αμέσως στο εργαστήριο συντήρησης της ΚΣΤ΄ ΕΠΚΑ σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες ασφαλούς μεταφοράς αρχαιοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου