Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

ΕΛΛΑΔΑ. Ισχυρός σεισμός στην Κεφαλλονιά!!..........ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ!

Πανικός επικρατεί στην Κεφαλλονιά μετά από ισχυρή σεισμική δόνηση 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η οποία σημειώθηκε στις 15.55 το μεσημέρι κοντά στο Ληξούρι, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Με επίσημη ανακοίνωση του το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δίνει τον σεισμό στους 5,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ (8 χλμ. βόρειοανατολικά από το Ληξούρι και 6 χλμ. βόρεια από το Αργοστόλι Κεφαλλονιάς). Η γη δεν έχει σταματήσει να τρέμει και ήδη λίγα λεπτά μετά τον ισχυρό σεισμό σημειώθηκαν τρεις ισχυροί μετασεισμοί, μεγέθους 4,4, 3,9 και 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Κάτοικοι βγήκαν πανικόβλητοι έξω από τα σπίτια τους, ενώ δραματικές στιγμές επικράτησαν μέσα σε γήπεδο Καλαθοσφαίρισης στο Αργοστόλι την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη ο αγώνας μεταξύ του ΑΣ Κεφαλονιά - ΑΕΚ Κάτω Παναγιάς για την Β' ΕΣΚΑ-
Η, ελάχιστες στιγμές μετά το χτύπημα του «Εγκέλαδου». Έντρομοι κάτοικοι με δάκρυα στα μάτια δήλωσαν πως «ήταν ο μεγαλύτερος σεισμός που έζησε το νησί από το 1953». Κατολισθήσεις σημειώθηκαν στο ορεινό δίκτυο, τζαμαρίες καταστημάτων έσπασαν, στέγες παλαιών σπιτιών κατέρρευσαν, ενώ στο Ληξούρι ρωγμές έκαναν την εμφάνισή τους στον μόλο. Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο οι κάτοικοι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης να μεταφερθούν προσωρινά στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης. Κατολισθήσεις στο ορεινό δίκτυο Κατολισθήσεις στο ορεινό δίκτυο Αυλή σχολείου στα Καμιναράτα Κεφαλλονιάς Αυλή σχολείου στα Καμιναράτα Κεφαλλονιάς Συναγερμός έχει σημάνει σε Πυροσβεστική Υπηρεσία και Αστυνομία στην Κεφαλλονιά, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται και οι Υγειονομικές Μονάδες του νησιού.
Την ίδια στιγμή γνωστοποιήθηκε πως τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί και τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστοί, καθώς θα πραγματοποιηθεί αυτοψία από ειδικά κλιμάκια του δήμου στις κατά τόπους κτηριακές εγκαταστάσεις.Το ίδιο ισχύει και για το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κεφαλλονιάς, Ευάγγελο Κεκάτο υπάρχουν τραυματίες, οι οποίοι υπέστησαν τραύματα λόγω πανικού. Ειδικότερα, κάτοικοι τραυματίστηκαν ύστερα από πτώση στο έδαφος. Πλέον, έχουν μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο του νησιού και στα τοπικά Κέντρα Υγείας, όπου δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες. Ωστόσο, τόσο ο διοικητής του Νοσοκομείου Κεφαλλονιάς Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος, όσο και ο δήμαρχος του νησιού Αλέξανδρος Παρίσης -σε τηλεφωνική επικοινωνία με το zougla.gr- διέψευσαν την πληροφορία ότι υπάρχουν τραυματίες. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υποδιοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βασίλη Σολδάτου.
 Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν προληπτικά από το γηροκομείο Ληξουρίου και μεταφέρθηκαν σε κοντινή εκκλησία, καθώς το κτήριο ενδεχομένως να χαρακτηριστεί ακατάλληλο. Το ίδιο συνέβη και στο Νοσοκομείο Αργοστολίου. Το zougla.gr επικοινώνησε με τον Καθηγητή Σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος, ο οποίος ανέφερε πως υπήρξε σεισμική επιτάχυνση 0,4 η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες ταχύτητες που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα. Όπως εξήγησε, ο σεισμός σημειώθηκε στο ρήγμα της Κεφαλλονιάς, το οποίο στο παρελθόν είχε δώσει σεισμικές δονήσεις πάνω από 7R. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως οι κάτοικοι θα πρέπει να μείνουν μακριά από τα σπίτια τους σήμερα το βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου