Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

ΧΡΗΜΑ. Σε εξέλιξη οι διεργασίες για τις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα....

Συνεδριάζει εκ νέου, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, στις 20.00 το απόγευμα το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας, αναφορικά με την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Eurogroup και κυπριακών αρχών σε σχέση με το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.
 Το Συμβούλιο συνεδρίασε το Σάββατο και αποφάσισε ομόφωνα την μεταφορά των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα σε υφιστάμενο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Για τον σκοπό αυτό, η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) ξεκίνησε αμέσως τη διερεύνηση του ενδιαφέροντος των πιστωτικών ιδρυμάτων προς αγορά των ως άνω στοιχείων. Στο συμβούλιο θα συμμετάσχουν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος,
 ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστας Μποτόπουλος και ανώτερα υπηρεσιακά στελέχη. Όπως αναφέρουν πηγές, ανάλογα πάντα με τις εξελίξεις την Κύπρο, στόχος είναι να έχουν μεταβιβαστεί οι δραστηριότητες των κυπριακών τραπεζών σε υφιστάμενο χρηματοπιστωτικό όμιλο έως την Τρίτη το πρωί.
 Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και οι τρεις συστημικές τράπεζες, ο όμιλος της Εθνικής - Eurobank, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς, η κάθε μια βέβαια με διαφορετικούς όρους και επιμέρους προτάσεις. Ανοικτό παραμένει πάντα και το ενδεχόμενο οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα να περάσουν στο Tαχυδρομικό Tαμιευτήριο. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχει διαβεβαιώσει πολλές φορές ότι οι καταθέσεις στην Ελλάδα είναι απολύτως διασφαλισμένες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων στις τρεις κυπριακές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.
 Πρόκειται για την Τράπεζα Κύπρου, την Cyprus Popular Bank (πρώην Marfin Popular Bank) και την Ελληνική Τράπεζα με δίκτυο, που ξεπερνά τα 330 υποκαταστήματα και συνολικά 5.000 εργαζόμενους. Οι τρεις τράπεζες διαθέτουν συνολικό ενεργητικό στην Ελλάδα ύψους 25 δισ. ευρώ, οι καταθέσεις ανέρχονται σε 14 δισ. ευρώ και τα δάνεια σε 20 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου