Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΥΓΕΙΑ. Οι τηγανιτές πατάτες δεν είναι βλαβερές για την υγεία. Απο τον βοτανολογο μας ΝΙΩΤΗ.

Οι τηγανιτές πατάτες δεν είναι όσο ανθυγιεινές νομίζουμε, σύμφωνα τουλάχιστον με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Federico της Νάπολης.
 Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Βιντσέντσο Φολιάνο, στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, αν η πατάτα είναι τηγανισμένη με το σωστό τρόπο μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό θρεπτικό προϊόν.
 Ο καθηγητής, σε συνεργασία με το διάσημο ιταλό σεφ Τζουζέπε Ντάντιο, μελέτησαν την απορρόφηση του λαδιού κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος διαφόρων τροφών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πατάτα απορροφά μόλις το 5%, ενώ άλλα λαχανικά, όπως τα κολοκύθια και οι μελιτζάνες απορρόφησαν μέχρι και το 30% του λαδιού.
 Σύμφωνα με τον καθηγητή το μυστικό βρίσκεται στο άμυλο. Ο ίδιος ωστόσο προειδοποίησε ότι δεν ισχύει το ίδιο για τις προτηγανισμένες πατάτες και άλλα κατεψυγμένα τρόφιμα.

7 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Καλημερα Φιλαρακιμου να εισαι καλα!!!! καλα ταξιδια να εχεις καλο Σ/Κ

      Διαγραφή
  2. Ακρυλαμίδιο:
    Η ρίζα του κακού
    Το ακρυλαμίδιο είναι μία ακόμη διατροφική απειλή που έχει και αυτήν πάρει θέση στο τραπέζι μας και παράγεται όταν κάποια τρόφιμα μαγειρευτούν σε υψηλή θερμοκρασία (π.χ. τηγάνισμα). Πρόκειται για μια νευροτοξική και πιθανώς καρκινογόνο ουσία για τον άνθρωπο. Σχηματίζεται κατά την αντίδραση ενός αμινοξέος, της ασπαραγίνης, με σάκχαρα, όπως η φρουκτόζη και η γλυκόζη, σε υψηλές θερμοκρασίες. Τόσο η ασπα­ραγίνη όσο και τα συγκεκριμένα σάκχαρα αποτελούν φυσικά συστατικά που βρίσκουμε στα αμυλούχα τρόφιμα, όπως η πατάτα. Συμπέρασμα; Η πατάτα που τηγανίζεται έχει υψηλές πιθανό­τητες να αναπτύξει ακρυλαμίδιο.
    Πώς να το μειώσετε Το ερώτημα που τίθεται, λοιπόν, είναι τι πρέπει να κάνει κανείς για να μειώσει την ποσότητα ακρυλαμιδίου τουλάχιστον στις σπιτικές τηγανητές πατάτες. Για να το πετύχετε, υπάρχουν κάποιες απλές, αλλά πολύ αποτελεσματικές συμβουλές:
    • Μην αποθηκεύετε τις πατάτες στο ψυγείο, επειδή οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να αυξήσουν την περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα και τις πιθανότητες να αναπτυχθεί ακρυλαμίδιο κατά το τηγάνισμα.
    • Όταν κόβετε τις πατάτες, πριν τις τηγανίσετε, βάλτε τις σε κρύο νερό για 30 ΄. Στη συνέχεια, στραγγίξτε τις καλά και τηγανίστε τις.
    • Φροντίστε κατά το τηγάνισμα η θερμοκρασία του ελαιολάδου να μην ξεπερνά τους 175° C.
    • Μην αφήνετε να σκουρύνουν οι πατάτες. Μόλις αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα, βγάλτε τις από το τηγάνι ή τη φριτέζα.
    • Μην τρώτε τις καμένες πατάτες ή τα κομμάτια εκείνα που είναι πολύ σκούρα.

    5 βήματα για υγιεινό... τηγάνισμα
    Η θερμοκρασία αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα οξείδωσης των ελαίων. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να έχετε υπόψη σας ορισμένες οδηγίες, ώστε να ­κάνετε το τηγάνισμα λιγότερο βλαβερό:
    • Τηγανίζετε μόνο με ελαιόλαδο.
    • Προθερμαίνετε το λάδι, χωρίς όμως να το αφήνετε να καεί.
    • Στραγγίζετε καλά τις πατάτες πριν τις τηγανίσετε, γιατί έτσι το λάδι δεν καταστρέφεται γρήγορα και οι πατάτες δεν απορροφούν πολύ λάδι.
    • Μην αφήνετε τις πατάτες να καίγονται, ο χρόνος τηγανίσματος πρέπει να είναι σύντομος.
    • Αντικαθιστάτε το λάδι μετά από κάθε τηγάνισμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πλούσιος δεν είναι αυτός που έχει τα πολλά, αλλά είναι αυτός που ζει και αρκείται με τα λίγα !!!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή