Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

ΚΟΣΜΟΣ. Έκρυθμη η κατάσταση στη Σλοβενία....ΔΙΑΒΑΣΤΕ!

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν χθες το βράδυ στο Μάριμπορ, στη διάρκεια διαδήλωσης με αίτημα την απομάκρυνση του δημάρχου Φραντς Κάνγκλερ, εναντίον του οποίου διεξάγεται έρευνα για διαφθορά.
 Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης, αλλά διαδηλωτές απομακρύνθηκαν και προσπάθησαν να εισβάλουν στην έδρα του δημοτικού συμβουλίου. Όταν η αστυνομία επιχείρησε να τους εμποδίσει, οι διαδηλωτές αρνήθηκαν να αποσυρθούν και οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για τους απωθήσουν. Επτά αστυνομικοί τραυματίστηκαν, 14 οχήματα καταστράφηκαν και συνελήφθησαν 27 άτομα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομική διεύθυνση του Μάριμπορ.
 Ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός «TV Slovenija» μετέδωσε ότι δεκάδες διαδηλωτές τραυματίστηκαν. Οι διαμαρτυρόμενοι έκαψαν φωτογραφίες, ομοιώματα του δημάρχου και συσκευές ελέγχου ταχύτητας από χαρτόνι, παρόμοιες με εκείνες που ο Φραντς Κάνγκλερ τοποθέτησε πρόσφατα σε όλη την πόλη, κίνηση που προκάλεσε κύματα δυσαρέσκειας. Επιπλέον, πέταξαν αυγά, μπανανόφλουδες και σάπιες ντομάτες σε εκλέκτορες την ώρα που εξέρχονταν από το δημαρχείο. Ο δήμαρχος εγκατέλειψε το κτήριο συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης. Εκτός από το σύνθημα «Είναι τελειωμένος!», που χρησιμοποιείται συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες στην πόλη, οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με διάφορα μηνύματα, όπως
 «Εμείς είμαστε το Μάριμπορ, κλειδώστε τον Κάνγκλερ» και «Όσο πιο γρήγορα αποχωρήσεις, τόσο συντομότερα θα υπάρξει ειρήνη». Ζητώντας άρση της ασυλίας των δημοτικών συμβούλων και των βουλευτών, οι συγκεντρωμένοι τόνισαν ότι τα δικαστήρια πρέπει να προχωρήσουν σε ενέργειες κατά του δημάρχου.
Ο Φραντς Κάνγκλερ διανύει τη δεύτερη θητεία του στον δημαρχιακό θώκο του Μάριμπορ και εναντίον του διεξάγονται ποινικές διαδικασίες, επειδή θεωρείται ύποπτος για πελατειακές σχέσεις και διαφθορά. Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται εδώ και μία εβδομάδα στην πόλη, αλλά η χθεσινή ήταν η πιο μαζική, καθώς, σύμφωνα με διαφορετικές εκτιμήσεις, συμμετείχαν έξι ως δέκα χιλιάδες άτομα. Η ομάδα στο Facebook που ζητεί την αντικατάσταση του δημάρχου αριθμεί 20.000 μέλη και οι αντιδράσεις εναντίον του κλιμακώθηκαν, όταν αποφάσισε να αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία τη συγκέντρωση οφειλών από πρόστιμα για υπέρβαση ορίου ταχύτητας σε δρόμους της πόλης. Ο Φραντς Κάνγκλερ,
 πρώην βουλευτής στο Σλοβενικό Κοινοβούλιο, ήταν επί χρόνια ένα από τα ισχυρότερα στελέχη του Σλοβενικού Λαϊκού Κόμματος (SLS), το οποίο συμμετέχει στον δήμο από κοινού με το κυβερνών Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) και το Κόμμα Συνταξιούχων (DESUS).
 Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος του κόμματος και υπουργός Οικονομίας στην κυβέρνηση του Γιάνεζ Γιάνσα, Ράντοβαν Ζέριαβ, τον απέκλεισε από το κόμμα, αλλά παραδέχθηκε ότι η απόφασή του προκάλεσε δυσαρέσκεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου