Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ. Μαζι μας ο βοτανολογος Νιωτης. ΤΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ.

Οι ξηροί καρποί είναι μια κατηγορία τροφίμων που ο άνθρωπος καταναλώνει από την αρχαιότητα. Προσφέρουν στον οργανισμό μας ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Μικρή ποσότητα ξηρών καρπών τροφοδοτεί τον οργανισμό μας με μεγάλες ποσότητες ενέργειας, ακόρεστων λιπαρών οξέων, φυτικών πρωτεϊνών,αντιοξειδωτικών, βιταμινών, ανόργανων συστατικών(ασβέστιο,σίδηρο,κάλιο,μαγνήσιο και χαλκό) και φυτικών ινών.
 Πίσω από την ιδαίτερη γεύση που έχει η κάθε κατηγορία ξηρών καρπών κρύβονται τα ωφέλιμα ακόρεστα λιπαρά οξέα και μηδενική ποσότητα χοληστερόλης.
 Τα φουντούκια είναι καλή πηγή φυτικών ινών και μαγγανίου, ενός ιχνοστοιχείου που συμμετέχει σε αντιοξειδωτικά συστήματα του οργανισμού μας.
 Περιέχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6 η οποία είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Μια χούφτα φουντούκια αποδίδει 177 θερμίδες (kcal). Μελέτες έδειξαν πως τα φουντούκια συμβάλλουν στην αύξηση της αντιοξειδωτικής δυναμικής του πλάσματος του αίματος κατά 20%.

29 σχόλια:

  1. Ξηροί καρποί κατά του διαβήτη
    Oι άνθρωποι που καταναλώνουν πέντε ή περισσότερες φορές την εβδομάδα ξηρούς καρπούς (φιστίκια, καρύδια και αμύγδαλα) έχουν κατά 27% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2. Αυτό έδειξε μια μεγάλη έρευνα που διενήργησε το Πανεπιστήμιο του Harvard επί 16 χρόνια (1981 με 1997) σε περίπου 84.000 γυναίκες ηλικίας 34 έως 59 ετών.

    Αμύγδαλα, όπως ασβέστιο
    Κατά πάσα πιθανότητα κατάγονται από την Εγγύς Ανατολή, αλλά υπήρχαν από αρχαιοτάτων χρόνων και στη Μεσόγειο και στα υπόλοιπα ζεστά αλλά όχι τροπικά κλίματα. Στην αγορά τα ελληνικά φρέσκα αμύγδαλα βγαίνουν στις αρχές Σεπτεμβρίου. Τα εισαγωγής προέρχονται από την Αμερική και την Ισπανία. Μπορούμε να αγοράσουμε αμύγδαλα με το κέλυφος, ωμά με τη φλούδα, ψημένα και αλατισμένα με τη φλούδα ή λευκά (χωρίς τη φλούδα), ολόκληρα, σε φέτες («φιλέ», που βάζουμε στα γλυκά), σε κυβάκια (για τα παγωτά) ή σε σκόνη (που χρησιμοποιείται στα αμυγδαλωτά).
    Τα καλύτερα: Δεν έχουν τρύπες και η φλούδα τους είναι ξανθιά. Μάλιστα, πρέπει να ξέρετε ότι όσο πιο ξανθιά η φλούδα τόσο πιο φρέσκα είναι. Επίσης, τα καλά αμύγδαλα δεν πικρίζουν και δεν είναι ζαρωμένα.
    Διατροφική αξία: Είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες και φυτοστερόλες. Είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου: Ένα φλιτζάνι αμύγδαλα μας δίνει τόσο ασβέστιο όσο και ένα μικρό κομμάτι φέτα!

    Καρύδια, όπως ελαιόλαδο
    Τα καρύδια εμφανίστηκαν αρχικά μάλλον κάπου στην κεντρική Ασία. Ήταν όμως γνωστά και στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη και ήταν ένας καρπός αφιερωμένος στο Δία. Τα ελληνικά καρύδια βγαίνουν στην αγορά τον Αύγουστο και τα αναγνωρίζουμε επειδή δεν κάνουν θόρυβο όταν τα κουνάμε. Από το εξωτερικό εισάγουμε κυρίως καρυδόψιχα (μόνο το εσωτερικό του καρυδιού, χωρίς το κέλυφος) από την Ινδία, τη Μολδαβία, την Κίνα, την Oυκρανία, τις χώρες των Βαλκανίων και την Αμερική. Αν και τα ινδικά καρύδια είναι πολύ καλής ποιότητας, επειδή τα καρύδια που εισάγονται από ανατολικές χώρες (π.χ. από τη Μολδαβία) μοιάζουν πιο πολύ στη γεύση με τα ελληνικά, προτιμώνται από τους καταναλωτές. Καρύδι είναι επίσης και το πεκάν, που εισάγεται κυρίως από την αμερικανική ήπειρο και έχει λεπτό κέλυφος. Είναι διαδεδομένο στην Ευρώπη γιατί χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική (όχι σε μεγάλες ποσότητες, γιατί μπορεί να γίνει «βαριά» η γεύση του γλυκού), η γεύση του δεν είναι πικρή και έχει ωραίο άρωμα.
    Τα καλύτερα: Δεν έχουν πράσινη ψίχα (αυτό σημαίνει ότι έχουν μουχλιάσει), δεν είναι παλιά (ταγκίζουν στη γεύση) και το χρώμα της ψίχας τους είναι λευκό (όταν είναι μαύρο, θεωρούνται κατώτερης ποιότητας). Επίσης, η καρυδόψιχα είναι καθαρή και δεν έχει τσόφλια.
    Διατροφική αξία: Είναι πλούσια σε φυτικές στερόλες, έχουν μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών (όπως σελήνιο και ψευδάργυρο), δίνουν πολύ μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, λίγο σίδηρο, καθώς και βιταμίνη Ε. Μάλιστα, μία χούφτα καρύδια μάς δίνουν τόση βιταμίνη Ε όση και μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο. Το σπουδαιότερο ίσως είναι η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Κ, μια βιταμίνη που συντίθεται κυρίως στο έντερο, αλλά τα καρύδια την προσφέρουν σε μεγαλύτερη ποσότητα.

    Κάσιους, με μέτρο
    Τα κάσιους ανακαλύφτηκαν το 16ο αιώνα από τους Πορτογάλους στη Βραζιλία και από εκεί διαδόθηκαν στον υπόλοιπο κόσμο. Στην ελληνική αγορά τα βρίσκουμε όλο το χρόνο, εισαγόμενα από την Ινδία και το Βιετνάμ. Εισάγονται κατά κανόνα ωμά (και το χρώμα τους είναι άσπρο), τηγανίζονται (ή ψήνονται) και αλατίζονται και το χρώμα τους γίνεται χρυσό.
    Τα καλύτερα: Είναι τα τηγανισμένα και τα ολόκληρα (όχι σπασμένα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλημερα παιδια να ειστε ολοι καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέραααα ,τα κασιους εγω τα μαγειρεύω ,καλημέρα σε όλη την παρέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάσιους (100γρ) αντιστοιχει/ουν σε 600 θερμιδες. Για να καψετε τις θερμιδες θα πρεπει να κοιμηθητε για 450 λεπτα! ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΑΑΑΑΑΑΑ Διαβασε για τα κασιους , μακρια απο κασιους θα παρης πολλα κιλα αμα τα τρως Αρεα και που!!!

      Διαγραφή
  4. Καλημερα κι απο μενα σε ολους. Πες μας Σταυρουλα πως τα μαγειρευεις? Νιωτη που εισαι φιλε μου? Ευχες σε ολους για καλο μεσημερι. Επανερχομαι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλλιμαχε απο σημερα τερμα η βολτες αρχιζουμε προβες για την νεα χρονια !! απο αυριο θα τα λεμε απο κοντα !!

      Διαγραφή
  5. Γεια σας φιλοι και διαχειριστες του ΑΜΑΝΠΙΑΡΕ. Με θελετε στην παρεα σας? Παλαιοτερα μιλουσαμε αλλα χωρις προφιλ, τωρα που το εφτειαξα θα τα λεμε πολυ πιο συχνα. Με καποιον Δανη Αλεξανδρη τα λεγαμε τοτε θυμαμαι. Χαιρετιζω ολους και ολες. Χαιρετιζω τον φιλο Φωτη Μανιο που ειναι και ο πιο παλιος εδω μεσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου jimako σε χαιρετω στην ωραια μας παρεα . θελω να γραφεις και οτι προβληματα εχεις εγω ειμαι εδω να εισαι καλα !!

      Διαγραφή
  6. Φιλε Τζιμμυ χαιρομαι που σε ξανα βλεπω απο τα παλια, βεβαια σε βλεπω και στο facebook αλλα εδω να ξερεις οτι εχω εγω την διαχειριση ο Φωτης αποτραβηχτηκε αλλα δεν παυει να ειναι η ψυχη του μπλογκ. Οτι χρειαστης θα ενοχλεις εμενα ευχομαι καλο χειμωνα να εχουμε με υγεια και γαληνη, νασαι καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο Δανης ερχεται καμμια φορα και μιλαμε, θα τον ειδοποιησω να ερχεται καθε μερα να τα λεμε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ. ΚΥΡΙΕ ΝΙΩΤΗ ΤΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑ? ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΛΛΙΜΑΧΕ ΔΩΣΕ ΤΗΝ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΜΟΥ ΣΤΟΝ ΦΙΛΟ ΦΩΤΗ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Λουκα γραφω απο κατω αναλυτικα για τις θερμιδες χαιρωμαι να κανης ερωτησεις για να μαθενουν ολοι !! καλο μεσημερι να εισαι καλα!!!

      Διαγραφή
  9. Χαιρετω ολους τους φιλους!! σημερα ειμαστε ολοι εδω, Παιδια να εισται ολοι καλα , εγω ειχα κατι προβληματα τα ξεπερασα και απο σημερα ολλα καλα ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τα καρύδια αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών ουσιών στη φύση. Τα σκουρόχρωμα καρύδια περιέχουν περισσότερη βιταμίνη Α σε σχέση με τα αντίστοιχα ανοιχτόχρωμα ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού απέναντι στις μολύνσεις.Μια χούφτα καθαρισμένα καρύδια περιέχουν 190 θερμίδες. Μελέτες έδειξαν πως 1 και 1/2 χούφτα καρύδια ημερησίως στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής οδηγεί σε βελτίωση της λειτουργίας των αγγείων και την ελάττωση της πιθανότητας εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

    ΦΥΣΤΙΚΙ ΑΡΑΠΙΚΟ
    Τα αράπικα φυστίκια είναι εξαιρετική πηγή των βιταμινών της νιασίνης και του φυλλικού οξέος. Περιέχουν φυτικές στερόλες, ουσίες που σε υψηλά ποσά συμβάλλουν στη μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης. Επίσης το φυλλικό οξύ βοηθά στην αναγέννηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και προστατεύει από την αναιμία και τη θρομβοπενία. Μια χούφτα αράπικα φυστικιά αποδίδουν 160 θερμίδες (kcal). Πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως βελτιώνουν τα επίπεδα ολικής και HDL χοληστερόλης σε υγιείς ενήλικες ενώ προσδίδουν και σημαντικά αντιοξειδωτικά οφέλη.

    ΑΜΥΓΔΑΛΟ
    Τα αμύγδαλα θεωρούνται πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, βιταμίνης Ε και βιταμίνης Β2. Η βιταμίνη Β2 είναι η καταλληλότερη για αντιμετώπιση προβλημάτων του δέρματος. Μια χούφτα αμύγδαλα περιέχει 160 θερμίδες (kcal). Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος. Από έρευνες προέκυψε πως τα αμύγδαλα συμβάλλουν στη μείωση της "κακής" χοληστερόλης χωρίς να μείωνουν την "καλή" χοληστερόλη.

    ΦΟΥΝΤΟΥΚΙ
    Τα φουντούκια είναι καλή πηγή φυτικών ινών και μαγγανίου, ενός ιχνοστοιχείου που συμμετέχει σε αντιοξειδωτικά συστήματα του οργανισμού μας. Περιέχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6 η οποία είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Μια χούφτα φουντούκια αποδίδει 177 θερμίδες (kcal). Μελέτες έδειξαν πως τα φουντούκια συμβάλλουν στην αύξηση της αντιοξειδωτικής δυναμικής του πλάσματος του αίματος κατά 20%.

    ΦΥΣΤΙΚΙ ΚΕΛΥΦΩΤΟ
    Τα κελυφωτά φυστίκια είναι πλούσια σε λινελαϊκό και λινολενικό οξύ απαραίτητα για την ανθρώπινη διατοφή, και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Όπως είναι η νιασίνη και το φυλλικό οξύ. Η νιασίνη είναι η βιταμίνη που ελευθερώνει ενέργεια από τα κύτταρα και συμβάλλει στην καλή υγεία του δέρματος. Τα κελυφωτά φυστίκια έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νιασίνη απ' όλους τους ξηρούς καρπούς. Οι θερμίδες που αποδίδουν ανά χούφτα είναι 167(kcal) και βελτιώνουν τα επίπεδα ολικής και HDL χοληστερόλης σε υγιείς ενήλικες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΚΑΛΑ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝΕ ΟΤΙ ΣΕ ΕΙΔΑΝΕ ΣΤΟ ΑΜΑΝΠΙΑΡΕ ΦΙΛΕ ΤΖΙΜΜΑΚΟ. ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΣΕ ΒΛΕΠΩ ΚΑΙ ΜΙΛΑΜΕ ΟΠΩΣ ΤΟΤΕ. ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΑΣ ΚΡΑΤΑΝΕ ΜΑΚΡΥΑ ΚΑΙ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ. ΕΓΩ ΜΠΑΙΝΩ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΞΕΧΝΑΩ. ΚΑΛΛΙΜΑΧΕ ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΒΡΑΔΥ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ. ΚΥΡΙΕ ΝΙΩΤΗ ΜΕ ΣΥΓΧΩΡΗΤΕ ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΠΡΟΒΕΣ ΚΑΝΕΤΕ? ΠΟΛΥ ΟΦΕΛΕΙΜΑ ΤΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ. ΧΑΙΡΕΤΙΖΩ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΔΑΝΗ ειμαι χορευτης σε Συλλογο παραδοσιακων χορων , ολο το καλοκαιρι ταξιδευαμε με τον συλλογο μου στη Πατμο, Σπαρτη, Κορινθο , Βεροια Καρυστο Χορευαμε συνεχεια, και απο αυριο τελος η εκδρομες θα κανουμε προβες για τη νεα χρονια, ΟΣΟΙ ΑΠΟ ΣΑΣ ΘΕΛΕΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΣΤΟ F, !! ΝΑ ΜΟΥ ΚΑΝΕΤΑΙ ΑΙΤΗΜΑ ΦΙΛΙΑΣ ΠΑΤΙΝΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΓΩΜΑΙ,!ΕΙΔΗ ΜΙΛΑΩ ΜΕ ΠΟΛΟΥΣ ΑΠΟ ΕΔΩ ΜΕΣΑ,

      Διαγραφή
  12. Τα Κασιους τα μαγειρεύω στο εστιατόριο που δουλεύω δεν τα τρώω εγώ όπως και τα φιστίκια Αιγηνης συνταγές άλλη φορά τώρα έχω πολύ δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πλούσιος δεν είναι αυτός που έχει τα πολλά, αλλά είναι αυτός που ζει και αρκείται με τα λίγα !!!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η ευτυχία είναι ένα άρωμα. Δε μπορείς να ραντίσεις τους άλλους χωρίς να πέσουν μερικές σταγόνες πάνω σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. -καλησπερα και καλο μηνα- τα κασιους και τα αιγινης ειναι φανταστικα στο μαγειρεμα- βλεπω κοσμο σημερα χειμωνιαζει και μαζευομαστε- φεισμπουκ δεν χρεισημοποιω εγω κυριε νιωτη- προτιμω το μπλογκ- καλο σας βραδυ το παρον μου σας το εδωσα και να περνατε ολοι καλα-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναφερα το φεισμπουκ κυρια Βετα , για λογους γληγωρης απαντησης εαν? υπαρχη καπιο προβλημα υγειας απο κανεναν φιλο εδω μεσα , ΓΙΑΦΤΟ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΑ να εισται ολοι καλα!!

      Διαγραφή
  16. Αυριο ο φιλος μας Νιωτης θα μας ενημερωσει για το θαυμα της ντοματας και για τις θεραπευτικες της ιδιοτητες απο διαλεξη του Μετσοβιου Πανεπιστημιου σε πειραματα που εγιναν. Για οσους δεν το γνωριζουν η ντοματα ανηκει στα βοτανα και εχει ΜΕΓΑΛΕΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΕΣ ιδιοτητες για τον ανθρωπο. Μεινετε συντονισμενοι στο Αμανπιαρε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Επισης θελεω να αναφερω οτι ο φιλος Νιωτης ειναι και στην ομαδα των Οικολογων αλλα εκεινων που κανουν ταξιδια και ερευνησεις. Εχουμε πολλα να μαθουμε που εστω και το 1/3 να κρατησουμε θα ειμαστε καλυτερα. Οπως βλεπετε δεν υπαρχει κανενα συμφερων και ολα ειναι με την αγαπη και τον σεβασμο απεναντι σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλησπερα σας, Θα ηθελα καποια φορα να αναφερετε για τον σπορο της μαργαριτας οπως και για το κοκινο γλυκο πιπερι. Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κόκκινο καυτερό πιπέρι εχει αρκετές θεραπευτικές και ευεργετικές ιδιότητες χαρή της καψαϊκίνης. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν, πως βοηθά αποτελεσματικά στον έλεγχο του σωματικού βάρους, αλλά αυτο συμβαίνει σε άτομα τα οποία δεν έχουν συνηθίσει να καταναλώνουν καυτερές τροφές. Είναι λοιπόν, σύμφωνα με τις έρευνες, ένα φυσικό διαιτιτικό προϊόν.

      Σύμφωνα πάντα, με τελευταιές μελέτες, η καψαϊκίνη δρα ως αναλγιτικό. Καταπραϋνει τους μυϊκούς πόνους, τις μεταεχγειριτικές ενοχλήσεις, καθώς και τους πόνους στις αρθρώσεις. Το πιπέρι καγιέν ενισχυεί την κυκλοφορία του αίματος και βοηθά στις εγκεφαλοπάθειες, στις ψυχικές παθήσεις και στα προβλήματα δυσπεψίας.

      Βάση όλων των παραπάνω, οι ειδικοί προτείνουν, να χρησημοποιούμε

      Διαγραφή
  19. η άρνικα είναι ένα πανέμορφο βότανο με ένα πανέμορφο σαν μαργαρίτα λουλούδι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. η άρνικα χρησιμοποιείται με διάφορους τρόπους και για ένα ευρύ φάσμα παθήσεων...
    τα μέρη της που χρησιμοποιούμε είναι όλο το φυτό κατά την ανθοφορία του....

    και ποιος είναι ο τρόπος της λειτουργίας της;
    απλά.....
    ενεργοποιεί τους θεραπευτικούς μηχανισμούς του οργανισμού μας.....
    οι ιδιότητές της είναι:
    αντιαρθριτικές.....
    αντιρρευματικές....
    αντισηπτικές......
    απολυμαντικές....
    αντιμικροβιακές....
    τοπικές αντιερεθιστικές.....
    αντιφλεγμονώδεις......
    και που οφείλονται οι αξιοσημείωτες και θαυμάσιες αυτές θεραπευτικές ιδιότητες της άρνικας;
    μα στα ποικίλα συστατικά της....
    τα οποία είναι:
    Αμίνες : βηταΐνη,χολίνη,τριμεθυλαμίνη......
    Υδατάνθρακες :Mucilage,πολυσακχαρίτες συμπεριλαμβανομένης της ινουλίνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. φιλε Jimakos Πιστευω να πηρες απαντησης για αυτα που ρωτας

    ΑπάντησηΔιαγραφή