Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!.....κι ο βοτανολογος Νιωτης μας ενημερωνει. ΤΟ ΠΡΑΣΟ!

Πράσο-Θεραπεύει τη φαρυγγίτιδα
Πέρα από νόστιμο λαχανικό, το πράσο έχει και εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες Περιέχει ασβέστιο και ιώδιο.
 Tο πράσο έχει ευεργετική δράση στους νεφροπαθείς. Eίναι κατά του αρθρίτη, της αρτηριοσκλήρωσης και βοηθά την καρδιά.
 Eίναι χωνευτικό και δροσιστικό.
 Xυμός πράσου, πιστεύεται ότι μπορεί να θεραπεύσει τη φαρυγγίτιδα και τη λαρυγγίτιδα. Ως κατάπλασμα είναι κατά του πονόλαιμου και καθαρίζει τη φωνή. Στη μαγειρικη και στις πιττες ειναι αξεπεραστο.....

15 σχόλια:

  1. ΒΗΧΑΣ

    Μια κρίση βήχα και το ενοχλητικό γαργάλημα στο λαιμό μπορούν να αντιμετωπιστούν με ένα φυσικό σιρόπι που θα φτιάξετε στο σπίτι.

    Βάλτε ένα λεμόνι με τη φλούδα του σε ένα κατσαρολάκι με λίγο νερό και αφήστε το να βράσει για 5 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια, βγάλτε το, κόψτε το στη μέση και στύψτε το. Όσο είναι ακόμα ζεστό, διαλύστε στο χυμό του 3 κουταλιές μέλι, ανακατέψτε καλά και πιείτε το σε δύο δόσεις μέσα στην ημέρα. Το μέλι δρα ως μαλακτικό στο λαιμό και έτσι μαλακώνει το βήχα. O χυμός λεμονιού έχει αντισηπτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. O συνδυασμός και των δύο δημιουργεί ένα φυσικό, ήπιο αντιμικροβιακό διάλυμα, που θα ανακουφίσει το λαιμό σας.

    Aν υποφέρετε από έναν ενοχλητικό βήχα, μπορείτε να φτιάξετε ένα αποτελεσματικό μαλακτικό για το λαιμό που θα σας ανακουφίσει. Kόψτε σε ροδέλες 3 πράσα και βάλτε τα να βράσουν καλά με λίγο νερό. Όταν μαλακώσουν, σουρώστε τα και αναμείξτε τα καλά με 2 κουταλιές μέλι μέχρι να σχηματιστεί μια πάστα. Kάθε φορά που σας πιάνει κρίση βήχα, πίνετε μία κουταλιά από αυτό το φάρμακο. Tο πράσο ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σκόρδο και το κρεμμύδι και διαθέτει, όπως κι αυτά, πλούσιες θεραπευτικές ιδιότητες, χωρίς όμως να έχει τόσο έντονη γεύση και μυρωδιά. Tο μέλι, γνωστό για τις αντιβιοτικές, μαλακτικές και αντισηπτικές του ιδιότητες υπάρχει σε πολλά αντιβηχικά γιατροσόφια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλημερα χρονια πολλα να ειστε καλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Φιλόσοφε και χρόνια πολλά ,ξέρεις κάτι για τα σύκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σταυρουλα χρονια πολλα να εισαι καλα! γραφω για το συκο ειναι ευλογημενο να τρως τωρα που ειναι η εποχη του εχω καθε μερα τρωω

      Διαγραφή
  4. Νιωτη η Σταυρουλα σε ρωταει αν ξερεις κατι για τα συκα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημερα σας και χρονια πολλα σε ολες τις Μαριες του κοσμου. Σας ευχομαι υγεια & ηρεμια. Νιωτη χρονια μας πολλα ηρεμια ειπαμε μην το ξεχνας! ολοι και ολες ερχονται διπλα σου για συμφεροντα. Σταυρουλα πως παει η Νιος? αυτες τις ημερες πρεπει να ειναι ονειρο! Οτι θελουμε απο εδω και εμπρος θα τα λεμε εδω μεσα στο αρθρο του Νιωτη ολοι μαζι. Να περνατε καλα και οσοι θελετε να ρωτατε τον Νιωτη να σας δινει συμβουλες.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλο μεσημερι Καλλιμαχε σημερα μεγαλη μερα Γιορταζη ο αδελφος ο παναγιωτης τον ξερεις στην Σαλαμινα ειχα παει μια βολτα εκανα και μπανιο.

      Διαγραφή
  6. Σύκο: Αυγουστιάτικο φρούτο με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες




    Έχει ιδιαίτερη υφή και γεύση, κυρίως όμως διαθέτει νοστιμιά και αποτελεί καλή πηγή ενέργειας. Το σύκο, φρούτο κατεξοχήν μεσογειακό, αποτελεί σήμα κατατεθέν του Αυγούστου, αφήνοντας τους λάτρεις του σε προσμονή για την πλούσια σάρκα τους όλο τον υπόλοιπο χρόνο.
    Η θρεπτική του αξία είναι αναμφισβήτητη καθώς περιέχει φυτικές ίνες, κάλιο ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο ενώ οι ποικιλίες με σκούρα κόκκινη σάρκα είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες, ουσίες με αντιοξειδωτική δράση.
    Η απόλαυση που προσφέρουν τα σύκα έχει και αυτή, το τίμημα της. Διαθέτουν περισσότερα σάκχαρα από άλλα φρούτα, χαρίζοντας και θερμίδες - εκτός από ενέργεια - σε όποιον τα καταναλώνει σε μεγάλες ποσότητες : 79 θερμίδες ανα 100 γραμμάρια τα φρέσκα, και 249 θερμίδες ανα 100 γραμμάρια τα αποξηραμένα. Οι φυτικές ίνες τους φροντίζουν πάντως στο να απορροφώνται ομαλά τα σάκχαρα, παρέχοντας παράλληλα λύση σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας.
    Βεβαίως, αν υπερβάλλετε, υπάρχει πιθανότητα διάρροιας ενώ σε περίπτωση προβλήματος με τους νεφρούς ή τη χοληδόχο κύστη, καλό είναι να μην τα εντάσσετε στο διαιτολόγιο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χαιρετω τους καλους μου Φιλους!!! χρονια πολλα και καλα παιδια να εχουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σύκο γλυκό κουταλιού

    --------------------------------------------------------------------------------


    Υλικά:



    50 μικρά σύκα
    1 και ½ κιλά ζάχαρη
    4 φλιτζάνια τσαγιού νερό
    χυμός ενός λεμονιού
    γαρύφαλλα
    αμύγδαλα ασπρισμένα



    Εκτέλεση:

    Πλένετε τα σύκα, κόβετε λίγο το κοτσάνι τους και καθαρίζετε τη φλούδα. Με μαχαιράκι τρυπάτε κάθε σύκο στο κάτω μέρος και με ένα καρφί ή κάτι αντίστοιχο μυτερό σκαλίζετε λίγο το σημείο εκείνο για να μπει εύκολα το σιρόπι μέσα στο σύκο. Βράζετε τα σύκα με αρκετό νερό, που το αλλάζετε 2-3 φορές. Τα τρυπάτε με μια βελόνα για να δείτε αν είναι βρασμένα. Μετά τα ρίχνετε σε κρύο νερό για μισή περίπου ώρα. Κατόπιν τα ξεπλένετε αρκετές φορές καλά και τα βάζετε σε πετσέτα να στραγγίσουν.

    Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό για 5 λεπτά και ρίχνετε μέσα τα σύκα. Τα βράζετε για 15 λεπτά και τα αφήνετε να μείνουν μέσα στο σιρόπι μέχρι την επόμενη μέρα. Μετά βγάζετε τα σύκα με τρυπητή κουτάλα και σε κάθε ένα βάζετε ένα ασπρισμένο αμύγδαλο και ένα γαρύφαλλο. Βράζετε πάλι το σιρόπι μέχρι να δέσει. Ρίχνετε τα σύκα μέσα στο σιρόπι και τα αφήνετε να βράσουν πάλι, μέχρι να δέσει το γλυκό. Όταν είναι έτοιμο, το βάζετε σε στεγνά βάζα, κλείνετε καλά και αναποδογυρίζετε το βάζο για να αυτοαποστειρωθεί και το καπάκι. Κρυώνετε γρήγορα το γλυκό, σημειώνετε την ημερομηνία παρασκευής σε ετικέτα πάνω στο βάζο και αποθηκεύετε σε ξηρό μέρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σταυρουλα κανε Συκο Γλυκο τωρα που υπαρχουν φρεσκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τα σύκα άγουρα η γινωμένα .ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αστα στον ηλιο μια δυο ημερες να στεγνωσουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. •Καθαρίζετε τα συκαλάκια και τ’ αφήνετε στο νερό για 2-3 ώρες.
    •Τα στραγγίζετε και τα βράζετε σε φρέσκο νερό.
    •Ρίχνετε λίγη γαλαζόπετρα σε νερό για να πάρει χρώμα γαλάζιο.
    •Βάζετε μέσα τα συκαλάκια και τα αφήνετε να σταθούν περίπου μισή ώρα.
    •Τα ξεπλένετε σε πολλά νερά, τα πιέζετε ελαφρά για ν’ αφαιρεθεί το νερό και βάζετε μέσα σε κάθε συκαλάκι από ένα αμύγδαλο καθαρισμένο
    •Βράζετε τη ζάχαρη με ένα ποτήρι νερό και ρίχνετε μέσα στο σιρόπι τα συκαλάκια και βράζετε για 15 λεπτά! Βγάζετε το γλυκό από τη φωτιά και αφήνετε να σταθεί για 24 ώρες.
    •Τότε προσθέτετε το χυμό λεμονιού και τη βανίλια ή τα γαρύφαλλα και το ξαναβράζετε μέχρι να δέση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σταυρουλα συνταγη με αμυγδαλα στα συκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή