Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! Ο βοτανολογος Νιωτης μας ενημερωνει.....Ο ΑΡΑΚΑΣ!

Θυμίζει λαχανικό, κι όμως είναι όσπριο.
Αλλά οι... αμφιβολίες για τον αρακά σταματούν εδώ, καθώς κανείς δεν αμφιβάλλει για τις γευστικές του ιδιότητες και κυρίως για τη μεγάλη θρεπτική αξία του, που τον κάνουν πραγματικό φίλο του οργανισμού μας.
 Η πιο συνηθισμένη και ευρέως χρησιμοποιούμενη μορφή αρακά είναι ο κατεψυγμένος. Αν και θυμίζει λαχανικό (πωλείται μαζί με τα υπόλοιπα λαχανικά και μαγειρεύεται ως λαδερό), ανήκει στην κατηγορία των οσπρίων. Ο αρακάς, λόγω της γλυκιάς γεύσης του, της υφής, του χρώματος, αλλά και του σχήματός του, είναι το πλέον αγαπητό φαγητό, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα όσπρια και λαδερά, των παιδιών.
 Το κύριο διατροφικό χαρακτηριστικό του αρακά είναι ότι αποτελεί πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών και υδατανθράκων, ενώ ταυτόχρονα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος. Οι υδατάνθρακες παρέχουν ενέργεια στον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ οι πρωτεΐνες βοηθούν στη δημιουργία και στην ενίσχυση του μυϊκού συστήματος.
Ο αρακάς είναι, επίσης, πολύ καλή πηγή διαιτητικών ινών, οι οποίες είναι ευεργετικές τόσο για την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος όσο και για την πρόληψη ορισμένων νοσημάτων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα καθώς και ορισμένες μορφές καρκίνου. Πέρα από τα ωφέλιμα μακροθρεπτικά συστατικά, ο αρακάς περιέχει ένα εύρος βιταμινών και ιχνοστοιχείων, όπως και φυτοχημικών και αντιοξειδωτικών συστατικών, τα οποία προάγουν την υγεία. Ο αρακάς αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμίνης Κ, βιταμίνης C, βιταμινών του συμπλέγματος Β, φυλλικού οξέος, μαγγανίου και μαγνησίου. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και το φυλλικό οξύ συμμετέχουν στον μεταβολισμό των υδατανθράκων και είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας, αλλά εμπλέκονται και σε πολλές δραστηριότητες του νευρικού συστήματος, ενώ η αντιοξειδωτική βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, ο αρακάς είναι καλή πηγή καλίου, ψευδαργύρου, φωσφόρου, σιδήρου και βιταμίνης Α.
 Τα μέταλλα κάλιο, φώσφορος και μαγνήσιο είναι απαραίτητα, μεταξύ άλλων, και για την ισορροπημένη λειτουργία του νευρικού συστήματος, των νεφρών και των υγρών του σώματός μας. Επιπλέον, ο αρακάς είναι πλούσιος σε διάφορα φυτοχημικά και αντιοξειδωτικά συστατικά, τα οποία γενικώς δρουν προστατευτικά για τα κύτταρα.
 Για παράδειγμα, οι φυτοχημικές ουσίες κουμαρίνες (coumestrol), που περιέχονται στον αρακά, φαίνεται πως προστατεύουν από την εμφάνιση καρκίνου του στομάχου, ενώ τα αντιοξειδωτικά συστατικά του προστατεύουν την καρδιά, περιορίζουν διάφορες εκφυλιστικές διαδικασίες, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου.

9 σχόλια:

  1. Αρακάς (φρέσκος ωμός-1 κιλό ) 320 (θερμίδες)
    Αρακάς σωτέ (μερίδα) 280 (θερμίδες)
    Αρακάς κατεψυγμένος ωμός (1 κιλό) 730 (θερμίδες)
    Αρακάς κονσέρβα 500 γρμ. 427 (θερμίδες)
    Αρακάς λαδερός (μερίδα) 450 (θερμίδες)
    Αρακάς με αγκινάρες (μερίδα) 380 (θερμίδες)
    Αρακάς φρέσκος νερόβραστος (1 φλ. τσαγιού) 118 (θερμίδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ταυτότητα διαιτολογίου

    Τρόπος εφαρμογής: Προσδιορίζεις τη θερμιδική πρόσληψη που επιθυμείς. Π .χ. γύρω στις 1.500 θερμίδες ημερησίως. Καθημερινά καταναλώνεις 4-5 γεύματα με βάση το ημερήσιο πλάνο και τις αντίστοιχες λίστες.

    Υπέρ: Παρέχει πολλές επιλογές. Δεν αγχώνει, δεν καταπιέζει, επιτρέπει τα πάντα. Φτιάχνεις το προσωπικό σου διαιτολόγιο και ελέγχεις τη θερμιδική σου πρόσληψη.

    Κατά: Δεν είναι ισορροπημένη διατροφή και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως υγιεινή. Οι μερίδες, τα υλικά, οι θερμίδες και η ποιότητα του έτοιμου φαγητού ποικίλλουν. Αν δεν γίνουν σωστές επιλογές, η πρόσληψη θερμίδων ενδέχεται να διαφέρει από την προβλεπόμενη.


    Τρόποι εφαρμογής

    Σχολαστικά: "Προσπαθώ να τρώω περισσότερα γεύματα στο σπίτι, τουλάχιστον όμως το βραδινό γεύμα. Όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, παίρνω σπιτικό φαγητό μαζί μου. Εάν δεν είναι εφικτό, εντοπίζω από τις λίστες τα τρόφιμα που με εξυπηρετούν".

    Μία στο τόσο: "Προσέχω γενικά τι τρώω και χρησιμοποιώ τις εναλλακτικές επιλογές σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, π.χ. όταν θέλω να διαλέξω κάτι από ταχυφαγείο. Με τις λίστες επιλέγω χωρίς να ψάχνω".

    Συγκυριακά: "Καρναβάλι έρχεται, σχεδόν όλη την ημέρα θα λείπω από το σπίτι, θα πεινάσω. Τώρα που έχω στα χέρια μου έναν κατευθυντήριο οδηγό, θα ξέρω τι είναι καλύτερο να επιλέξω, ώστε να μη φορτωθώ με περιττές θερμίδες».


    Ημερήσιο πλάνο

    1. Πρωινό γεύμα
    Η καλή μέρα από το πρωινό φαίνεται.


    Στο σπίτι, φτιαγμένο από εσάς

    •135 θερμίδες: 1 φέτα ψωμί + 1 κουταλιά κότατζ + 1 φέτα άπαχη γαλοπούλα + 1/2 φλιτζάνι γάλα 0%.
    •184 θερμίδες: 30 γραμμ. δημητριακά προγεύματος ολικής αλέσεως + 1 φλιτζάνι γάλα 1%.
    •200 θερμίδες: 1 φλιτζάνι γάλα 1% + 1 φρυγανιά + 1 κουταλάκι μαργαρίνη + 1 κουταλάκι μέλι.
    •253 θερμίδες: 1 φέτα ψωμί + 1 φέτα τυρί χαμηλών λιπαρών + 1 βραστό αβγό + 1 φέτα άπαχη γαλοπούλα + 1 στυμμένο πορτοκάλι.
    •307 θερμίδες: Φρουτοσαλάτα με 1 μήλο, 1 αχλάδι, 1 γιαούρτι 2% και 1 κουταλάκι καρυδόψιχα.
    * Όσοι τρώνε καθημερινά πρωινό, καταναλώνουν κατά 30% λιγότερο φαγητό κατά τη διάρκεια της ημέρας και έχουν χαμηλότερο βάρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολυ καλημερα σας αγαπητοι φιλοι. Θελω να επισημανω σε μια καλη φιλη του Αμανπιαρε το γεγονος που εχουμε στο ιστολογιο συμμετοχη με προφιλ. Εαν το ειχαμε ελευθερο θα αντιμετωπιζαμε πολυ σοβαρα προβληματα επικοινωνιας. Ολοι θυμουνται περυσι καποιους κακοηθεστατους που ενοχλουσαν τους φιλους μας εβρυζαν χλευαζαν και εκαναν το Αμανπιαρε ανω κατω, ενα φαινομενο που το εχουμε παρακολουθησει και σε αλλο μπλογκ. Συνεπως οποιος θελει να συμμετασχει στο Αμανπιαρε ας δημιουργησει προφιλ με email και κωδικο. Κατ αυτον τον τροπο διασφαλιζουμε το κυρος του Αμανπιαρε και κατα συνεπεια την ψυχικη ηρεμια και αξιοπρεπεια του συμμετασχοντα. Ευχαριστουμε πολυ για την κατανοηση. Οσο για το email ειναι πανευκολο το ιδιο το διαδυκτιο με τις οδηγιες του προωθει τις χρησεις με ευκολο τροπο. Καλημερα σε ολους τους φιλους που μας παρακολουθουν γνωριζω οτι ειναι πολλοι, το βλεπω απο τα στατιστικα στοιχεια της επισκεψημοτητας. Καλο Σαββατοκυριακο να εχετε με υγεια & ηρεμια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φιλε Νιωτη μας ανοιγεις την ορεξη με τα αρθρα σου. Ευχαριστουμε πολυ για τις χρησιμες πληροφοριες σου. Ευχομαι να τις ακολουθουν οι φιλοι που μας βλεπουν. Περιμενω να δω αυριο τι σπουδαιο αρθρο θα εχεις. Γεια σου βοτανολογε μας.....Σταυρουλα χαρα Θεου στη Νιο. Σε ολους τους υπολοιπους ναστε καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλο μεσημερι σε ολους παιδια! φιλε καλλιμαχε αυριο εχουμε δουλεια σε περιμενω!!!! διαβασμενω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΟΤΑΝ ΣΦΙΓΓΟΝΤΑΙ ΔΥΟ ΧΕΡΙΑ,

    ΚΑΤΙ ΠΡΟΣΜΕΝΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ,

    ΤΟ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΛΟ.

    Η ΣΟΦΙΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΝΥΧΤΙΑΣ,

    ΠΟΥ ΣΤΑΜΑΤΑ ΣΤΗ ΒΟΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ.

    ΟΤΑΝ ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΣΤΕΓΝΩΣΕΙ,

    Ο ΠΟΝΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι περισσότεροι ανατριχιάζουν μόνο και στην ιδέα ενός κρύου ντους. Όμως, έρευνες που έχουν γίνει έχουν δείξει ότι η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε κρύο νερό (στο μπάνιο ή στο κολύμπι) μπορεί να προσδώσει μερικά εξαιρετικά ευεργετικά αποτελέσματα.

    Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι η δροσερή θερμοκρασία περιβάλλοντος και νερού μπορούν να έχουν θετικά αποτελέσματα για την υγεία τους, αρχικά με το να ενισχύονται τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών και να βοηθούν στο να κοιμηθούν καλύτερα.

    Τα κρύα ντους ανεβάζουν την γλουταθειόνη—ένα από τα πιο ισχυρά και ενδογενή αντιοξειδωτικά στον οργανισμό. Στην πραγματικότητα πολλά από τα αντιοξειδωτικά που λαμβάνουμε από το στόμα βοηθούν στην παραγωγή της γλουταθειόνης. Αν και το σώμα παράγει τις δικές τους ποσότητες γλουταθειόνης από άλλα θρεπτικά στοιχεία, αν πάρουμε ένα χάπι γλουταθειόνης τα σώματά μας δεν θα μπορέσουν να το αφομοιώσουν. Σε μελέτη που έγινε σε χειμερινούς κολυμβητές έδειξε ότι το κρύο νερό μπορεί να διεγείρει τον οργανισμό για περισσότερη παραγωγή γλουταθειόνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή