Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

ΦΥΣΗ & ΥΓΕΙΑ. Μας ενημερωνει ο βοτανολογος Νιωτης. ΤΟ ΜΠΟΥΚΟΒΟ.

Οι καυτερές πιπεριές έχουν χρησιμοποιηθεί στην ιατρική εδώ και αιώνες. Θεωρούνταν ανέκαθεν χρήσιμες για τις διάφορες ασθένειες του γαστρεντερικού τμήματος, συμπεριλαμβανομένων των στομαχόπονων. Η μελέτη της καυτερής πιπεριάς (τσίλι) μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να δημιουργήσουν μια νέα κατηγορία αναλγητικών φαρμάκων που θα σταματούν τον πόνο στην πηγή του. Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Τέξας βρήκε ότι ουσία παρόμοια με την καψαϊκίνη, που καθιστά καυτερές τις πιπεριές, βρίσκεται στον ανθρώπινο οργανισμό στις περιοχές του πόνου. Το μπλοκάρισμα της παραγωγής της ουσίας μπορεί να σταματήσει τον χρόνιο πόνο.
 Στο περιοδικό Journal of Clinical Investigation, ερευνητές εξηγούν ότι η καψαϊκίνη είναι πρωταρχική ουσία στις καυτερές πιπεριές, που προκαλεί αίσθηση καψίματος δεσμευόμενη σε κάποιους υποδοχείς των κυττάρων στο εσωτερικό του σώματος.
 Η επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου Τέξας δήλωσε ότι ο εντοπισμός των ενδογενών μορίων που μοιάζουν με την καψαϊκίνη και εκκρίνονται από το σώμα, όταν υφίσταται βλάβη, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας νέας κατηγορίας φαρμάκων για την αντιμετώπιση διαφόρων τύπων χρόνιου πόνου, συμπεριλαμβανομένου του πόνου που συνδέεται με τον καρκίνο και τις φλεγμονώδεις νόσους, όπως η αρθρίτιδα και η ινομυαλγία.

2 σχόλια:

  1. Το μπούκοβο είναι ένα μπαχαρικό που προέρχεται από την Μεσόγειο, και αποτελείται από αποξηραμένες νιφάδες πιπεριάς οι οποίες αναδεικνύουν τα φαγητά, κυρίως κρεατικά, σούπες και σαλάτες, όταν θέλουμε να τους δώσουμε μια ξεχωριστή, δυνατή γεύση. Επίσης χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη στην αλλαντοποιία. Το δεύτερο όνομά του είναι «μεσογειακό τσίλι», αλλά μπορείτε να το βρείτε και επεξεργασμένο στην γλυκιά παραλλαγή του. Στα “ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ” θα βρείτε μπούκοβο καυτερό και γλυκό, και τα δύο, με έντονη και γεμάτη γεύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή