Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

ΦΥΣΗ &ΥΓΕΙΑ. Μας ενημερωνει ο βοτανολογος Νιωτης. ΤΟ ΧΑΡΟΥΠΟΜΕΛΟ.....

Η χαρουπιά διασώθηκε στο οικόπεδό μας κατόπιν πιέσεων που εξάσκησα με ιδιαίτερη μαχητικότητα. Οι γνώμες των «ειδημόνων» έδιναν και έπαιρναν. Τι τη θέλετε ; Μαζεύει ποντίκια ο ένας… Τι τη θέλετε; Μαζεύει σφήκες ο άλλος…Τι τη θέλετε; Τα άνθη της μυρίζουν πολύ παράξενα και μαζεύουν έντομα (είναι όντως μελισσοκομικό φυτό).
 Ευτυχώς διατηρήθηκε και - αν είμαστε καλά - κάποια στιγμή θα διαμορφώσουμε ένα καθιστικό εξωτερικού χώρου στην παχιά και πλούσια σκιά της. Για την ώρα ψάχνω τρόπους να αξιοποιήσω τα άφθονα χαρούπια της. Από τα χαρακτηριστικά δέντρα του νησιού μας η χαρουπιά, η Ceratonia siliqua όπως είναι η επιστημονική της ονομασία , έδωσε το θρεπτικό της καρπό σε δύσκολες εποχές στους κρητικούς (και όχι μόνο).
 «Σοκολάτες της κατοχής» λένε ακόμη οι ηλικιωμένοι τα χαρούπια και θυμούνται τη νοστιμιά τους. Τα καλύτερα χαρούπια της σοδειάς, τα φούρνιζαν και τα αποθηκεύανε σε μεταλλικά κατά προτίμηση δοχεία. Εκεί καραμελώνανε και αποτελούσαν την εναλλακτική της σταφίδας επιλογή για το δεκατιανό των σχολιαρόπαιδων! Το χαρουπόμελο αποτελούσε μαζί με το πετιμέζι την κύρια γλυκαντική ουσία αφού η ζάχαρη ήταν σχετικά ακριβό προϊόν.
 Και το χαρουπάλευρο έδινε νόστιμα και θρεπτικά κουλουράκια και κέικ. Ειδικά στον πόλεμο, τα χαρούπια ήταν η τροφή που έσωσε πολλά παιδιά .Περιέχουν ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, πυρίτιο, καθώς και βιταμίνες Α, Β1, Β2, D. Επίσης, εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου μας.
 Είναι εύπεπτα και δεν προκαλούν αλλεργίες. Η παράδοση λέει ότι και ο Ιωάννης ο Βαπτιστής τρεφόταν στην έρημο με χαρούπια. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι τα κουκούτσια των χαρουπιών έχουν όλα περίπου το ίδιο βάρος (0,2 γρ) και γι’ αυτό χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν στο ζύγισμα πολύτιμων μετάλλων και λίθων . Από αυτά τα σποράκια προέκυψε και το καράτι (η λέξη κιράτ, σημαίνει σπόρος στα αραβικά ), η γνωστή μονάδα μέτρησης βάρους των πολύτιμων λίθων και των κραμάτων του χρυσού. Κατ’ άλλους η λέξη καράτι προέρχεται από την άλλη ονομασία του χαρουπιού που λέγεται και κέρατο ή ξυλοκέρατο
 Αν και σήμερα τα χαρούπια δεν είναι μέρος της διατροφής μας αυτά καθαυτά, η βιομηχανία τα χρησιμοποιεί ευρέως σε προϊόντα διατροφής, σε φάρμακα και σε πολλές άλλες εφαρμογές.Τα τελευταία χρόνια σε καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής έχουν κάνει ξανά την εμφάνισή τους παράγωγα του χαρουπιού όπως το χαρουπόμελο και το χαρουπάλευρο . Χαρουπάλευρο δεν έχω κατορθώσει ακόμη να φτιάξω στο σπίτι.
 Με το χαρουπόμελο όμως τα κατάφερα! Είχα αγοράσει ένα μικρό βαζάκι , μου φάνηκε ακριβό αφού έχω χαρούπια και μπορώ να το φτιάξω μόνη μου (στην πραγματικότητα δεν είναι , ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη τη διατροφική του αξία) , και πειραματίστηκα μέχρι που πέτυχα να φτιάξω το δικό μου! Αναζητούσα τη συνταγή εδώ και 2-3 χρόνια και όλο και κάτι δεν μου άρεσε. Φέτος όμως έφτιαξα μια μικρή ποσότητα χαρουπόμελου ακριβώς όπως το ήθελα. Λίγο βέβαια για πρώτη φορά αλλά είμαι ευχαριστημένη γιατί είναι έτσι όπως πρέπει…

16 σχόλια:

  1. Το χαρούπι τρώγεται ευχάριστα ωμό, όντας γλυκό, αρωματικό και τραγανό. Το χαρουπάλευρο παράγεται από μια διαδικασία ξήρανσης, άλεσης, καθώς και ψήσιμου των λοβών αφού αφαιρεθούν οι σπόροι. Το αλεύρι που προκύπτει προσφέρεται για μια σειρά χρήσεων για όσους έχουν (ξανα)ανακαλύψει τα μυστικά του χαρουπιού. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε κάθε φορά που μια συνταγή απαιτεί σοκολάτα ή κακάο. Για να αντικαταστήσετε το κακάο, απλά χρησιμοποιήστε την ίδια ποσότητα χαρουπάλευρου. Το χαρουπάλευρο περιέχει περίπου 50% φυσικά ζάχαρα οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για ζάχαρη σε όλα σχεδόν τα προϊόντα άρτου και ζαχαροπλαστικής. Φυσικά, η χρήση χαρουπάλευρου θα έχει ως αποτέλεσμα τα τρόφιμα να πάρουν χρώμα καφέ -σοκολατί και γεύση που μοιάζει με τη σοκολάτα. Αν δεν θέλετε τη γεύση αυτή, μπορείτε να δοκιμάσετε την ανάμειξη διαφόρων ποσοτήτων χαρουπάλευρου με μέλι για να βρείτε το μίγμα που σας ταιριάζει καλύτερα. Συνήθως τα χαρούπια χρησιμοποιούνται σαν υποκατάστατο σοκολάτας, αλλά το χαρούπι έχει τη δική του μοναδική γεύση και είναι πολύ ωραίο για ροφήματα, μπάρες με ξηρούς καρπούς, προϊόντα άρτου, ακόμη και ανακατεμένο με μαγειρεμένα φασόλια και σάλτσες μπάρμπεκιου. Τα χαρούπια είναι τόσο διαφορετικά θρεπτικά και χημικά από τη σοκολάτα που οι άνθρωποι με αλλεργία στη σοκολάτα μπορούν να απολαύσουν γλυκά με χαρούπι. Τα χαρούπια είναι μια απίστευτα πλούσια πηγή τροφής, και είναι ίσως το ιδανικό «τρόφιμο επιβίωσης», δεδομένου ότι διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν απαιτεί ιδιαίτερες συνθήκες αποθήκευσης και μπορεί να καταναλωθεί χωρίς προετοιμασίες. Είναι πλούσια σε ασβέστιο, μια και περιέχουν 350 mg ανά 100 gr. Συγκριτικά, το γάλα - που συχνά θεωρείται ως μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου - περιέχει μόνο 120 έως 130 mg ασβεστίου ανά 100 gr, κι αυτά όχι καλά αφομοιώσιμα στην περίπτωση του παστεριωμένου αγελαδινού γάλακτος. Επιπλέον, τα χαρούπια δεν περιέχουν οξαλικό οξύ, όπως η σοκολάτα, το οποίο τείνει να μειώνει την ικανότητα του σώματος να αφομοιώσει το ασβέστιο. Τα χαρούπια περιέχουν περίπου 4% πρωτεΐνη και 76% υδατάνθρακες. Αν και είναι πολύ γλυκά, περιέχουν 60% λιγότερες θερμίδες από τη σοκολάτα. Επιπλέον, περιέχουν σημαντικές ποσότητες φωσφόρου (81 mg ανά 100 gr), και άφθονο κάλιο (800 mg ανά 100 gr). Επίσης περιέχουν μικρές ποσότητες νατρίου και σιδήρου, και είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, βιταμίνες Β και πολλά άλλα μέταλλα.
    Το χαρουπάλευρο είναι διαθέσιμο σε κάποια σούπερ μάρκετ και καταστήματα υγιεινής διατροφής. Διαβάστε όμως τη συσκευασία γιατί αν και το καθαρό είναι το πιο υγιεινό, συχνά προστίθενται και άλλα συστατικά όπως η σοκολάτα, η ζάχαρη και το κακάο. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό για αλλεργικά άτομα να γνωρίζουν ότι το χαρουπάλευρο που αγοράζουν είναι καθαρό. Περιέχει μόνο ίχνη θεοβρωμίνης, της δραστικής διεγερτικής ουσίας που βρίσκεται στη σοκολάτα και το κακάο. Στα ίδια καταστήματα μπορείτε να βρείτε επίσης και χαρουπόμελο. Χαρούπια ολόκληρα και ωμά μπορείτε να αγοράσετε στην αγορά (έχει σίγουρα στην Ευριπίδου) ή να μαζέψετε το καλοκαίρι σε όλη τη Νότια Ελλάδα και την Κρήτη. Εγώ έκανα τις ετήσιες προμήθειές μου στα Πούληθρα του Λεωνιδίου, κι έχω όλη τη χρονιά ένα νόστιμο, φυσικό και γλυκό σνακ.


    στις 8:11 π.μ. Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Μοιραστείτε το στο TwitterΜοιραστείτε το στο Facebook

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημερα , θελω να ξερεται οτι!! τα χαρουπια ειναι το καλυτερο Φαρμακο για την ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ, και η γυναικες να το περνουν καθε μερα υποχρεωτικα!!!!! την μανα μου την εκανα καλα ειχε χερια στραβα και τα εκανα ισια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλημερα καταπληκτικο αρθρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημερα φιλοι μου ομορφη να εχεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΠΑΙΔΙΑ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να παίρνετε το χαρουπόμεο είναι το καλύτερο φάρμακο για την οστεοπόρωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Διαπιστώνω ότι έχετε αντιγράψει αυτολεξεί την σχετική μου ανάρτηση. Παρακαλώ να το αποσύρετε ΑΜΕΣΑ! Αν αυτό δεν γίνει αμέσως θα αναγκαστώ να σας αναφέρω στον blogger . Δείτε εδώ: http://www.cretangastronomy.gr/2011/09/%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%80%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%BF-2/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Διαπιστώνω ότι παρά την παράκλησή μου να αφαιρεθεί αυτή η ανάρτηση δεν την κατεβάσατε. Λυπάμαι αλλά θα κάνω άμεσα αναφορά στην google

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Να παίρνετε το χαρουπόμεο είναι το καλύτερο φάρμακο για την οστεοπόρωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Να παίρνετε το χαρουπόμεο είναι το καλύτερο φάρμακο για την οστεοπόρωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το χαρούπι τρώγεται ευχάριστα ωμό, όντας γλυκό, αρωματικό και τραγανό. Το χαρουπάλευρο παράγεται από μια διαδικασία ξήρανσης, άλεσης,Καλο καλοκαιρι φιλοι μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. καλες γιορτες καλά Χριστούγεννα φιλοι μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλές γιορτες φιλοι μου καλώ πασχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή