Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

ΙΑΤΡΙΚΑ: Σε κάθε αυτοκτονία αντιστοιχούν άλλες 20 απόπειρες!

Με φωτογραφία από το σημείο που ο 77χρονος Δημήτρης Χριστούλας έβαλε πριν από περίπου δύο μήνες το πιστόλι στον κρόταφο και έδωσε τέλος στη ζωή του στο Σύνταγμα, πραγματοποιώντας μια «πολιτική αυτοκτονία», το πρακτορείο Reuters «πλέκει» το εγκώμιο των αυτοκτονιών στις χώρες που η οικονομική κρίση έχει φέρει τους ανθρώπους σε σημείο εξαθλίωσης, με κεντρικό σημείο αναφοράς και σχολιασμού την Ελλάδα.

«Πίσω από κάθε αυτοκτονία σε χώρες που μαστίζονται από την κρίση, όπως είναι η Ελλάδα, υπάρχουν μέχρι και 20 περισσότεροι άνθρωποι που μέσα στην απελπισία τους έχουν προσπαθήσει να δώσουν τέλος στη ζωή τους», ξεκινά η εκτενής ανάλυση του διεθνούς πρακτορείου για την ψυχική υγεία των Ελλήνων.

«Και πίσω από αυτές τις απόπειρες αυτοκτονίας, σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν χιλιάδες κρυμμένες περιπτώσεις ψυχικών ασθενειών, όπως η κατάθλιψη, ο αλκοολισμός και η αγχώδης διαταραχή, προβλήματα που μπορεί και ποτέ να μη γίνουν γνωστά, αλλά έχουν μεγάλες δυνητικά μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον άνθρωπο», επισημαίνεται στο άρθρο και υπογραμμίζεται πως, σύμφωνα με ορισμένους εμπειρογνώμονες της δημόσιας υγείας, «εάν και όποτε τα οικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα ξεπεραστούν, θα αφήσουν ως κληρονομιά ψυχικές ασθένειες στη γενιά των νέων ανθρώπων που θα έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τα πάρα πολλά χρόνια που θα έχει ζήσει χωρίς καμία ελπίδα».

«Η πολιτική λιτότητας μπορεί να μετατρέψει την κρίση σε επιδημία. Η απώλεια της εργασίας μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση των κινδύνων που οδηγούν τον άνθρωπο στην κατάθλιψη ή σε άλλες σοβαρές ψυχικές ασθένειες που είναι δύσκολο να αντιστραφούν - ιδίως εάν δεν έχει ληφθεί η κατάλληλη φροντίδα», σχολιάζει ο David Stuckler, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και μελετητής των επιπτώσεων που έχουν οι περικοπές προϋπολογισμού της ΕΕ στην ανθρώπινη υγεία.

Συσσώρευση κινδύνων – Τα «βάρη» στη νέα γενιά
Στα βάρη που σηκώνει η νέα γενιά, η οποία αντιμετωπίζει δυσθεώρητα ποσοστά ανεργίας, που ξεπερνούν το 50%, και τις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία τους, συνεχίζει η ανάλυση του Reuters, όπου οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι ψυχικές διαταραχές, επειδή συνήθως ξεκινούν στην αρχή της ενηλικίωσης, η απώλεια της παραγωγικότητας με μακρά διάρκεια, έχει τρομερές συνέπειες στους νέους, οι οποίες, αν δε ληφθούν γρήγορα τα κατάλληλα μέτρα, θα αποκτήσουν τερατώδεις διαστάσεις.

«Το θέαμα ομάδων νεαρών στους δρόμους να παίρνουν παράνομα ναρκωτικά δεν είναι ασυνήθιστο στην Αθήνα, ενώ σοκαρισμένη είναι η κοινωνία με τον Έλληνα συνταξιούχο που αυτοκτόνησε στην πρωτεύουσα την Πέμπτη, αφήνοντας ένα σημείωμα που έλεγε ότι είχε εργαστεί σκληρά για πάντα, αλλά βυθίστηκε στα χρέη». Πρόκειται για τη διπλή αυτοκτονία στο Μεταξουργείο και τον 60χρονο Αντώνη Περρή, ο οποίος έδωσε τέλος στη ζωή του, πέφτοντας από τον 5ο όροφο της πολυκατοικίας, που έμενε, στο κενό, έχοντας σπρώξει δευτερόλεπτα πριν την 90χρονη μητέρα του.

Το δημοσίευμα στη συνέχεια, κάνει λόγο για τις περικοπές στον τομέα της Υγείας στη χώρα μας και για την ανάγκη δημιουργίας υπηρεσιών για νέους, όπου θα μπορούν να μιλήσουν με ειδικούς και να έχουν ψυχολογική στήριξη, καθώς τα υψηλά ρίσκα κινδύνου για τους Νεοέλληνες και την ψυχική τους υγεία είναι μεγάλα. Οι υπηρεσίες αυτές θα είναι κυρίως ένα μέσο «απεμπλοκής» για τα νέα παιδιά που είναι ευάλωτα και αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν ότι, λόγω των οικονομικών συνθηκών, δε μπορούν να κάνουν αυτό που ήλπιζαν με αποτέλεσμα να αισθάνονται σα να έχουν μείνει πίσω στη ζωή τους, κάνοντας «αποθεραπεία».

«Δε θες οι νέοι να είναι χρόνια άνεργοι, γιατί αυτό αυξάνει το κόστος και την πίεση στο ήδη βεβαρημένο σύστημα Πρόνοιας», επισημαίνει ειδικός, ενώ στη συνέχεια του δημοσιεύματος σχολιάζεται η αύξηση των αυτοκτονιών με γεωμετρική πρόοδο στην Ελλάδα από το 2007 μέχρι και σήμερα, η οποία είναι ραγδαία και άκρως ανησυχητική. Στο δημοσίευμα, ακολούθως, αναφέρονται χαρακτηριστικά παραδείγματα για τις επιπτώσεις σε καιρούς κρίσης στην ψυχική υγεία των κατοίκων της Αργεντινής, της Σουηδίας και της Φινλανδίας, εν συγκρίσει με την Ελλάδα.

«Με την επανάκαμψη της οικονομίας, πολλοί άνθρωποι θα δώσουν ένα θετικό μήνυμα στον εγκέφαλο, ώστε να λειτουργήσουν με περισσότερη αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση σχετικά γρήγορα. Το μήνυμα για τους πολιτικούς είναι: Επανακκινήστε την αιματηρή οικονομία, ώστε να μπορέσουμε να ξαναγίνουμε παραγωγικοί», καταλήγει το άρθρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου