Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

ΙΑΤΡΙΚΑ: Συνεχίζουν οι φαρμακοποιοί το «εμπάργκο» στα Ταμεία

Της Ελένης Πετρόπουλου
Επ' αόριστον ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ μετά την απόφαση των φαρμακοποιών να συνεχίσουν την αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων. Χθες κατά τη γενική συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής οι φαρμακοποιοί υπερψήφισαν την πρόταση για συνέχιση των κινητοποιήσεων έως ότου αποπληρωθούν οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τα φαρμακεία.
Πιο ...διαλλακτικοί εμφανίστηκαν οι φαρμακοποιοί του Πειραιά, οι οποίοι αν και ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις διευκρίνισαν ότι θα χορηγούν επί πιστώσει φάρμακα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ μόλις ο Οργανισμός εξοφλήσει τις συνταγές που εκτελέστηκαν το Μάρτιο. Τα χρέη του 2011, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πειραιά αποφάσισε να τα διεκδικήσει από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές. Σημειώνεται ότι ο ΕΟΠΥΥ είχε καταβάλει στους φαρμακοποιούς για τις συνταγές Μαρτίου το ποσό των 75 εκατομμυρίων ευρώ.
Χθες, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα πληρωμών, εκταμιεύθηκαν για να δοθούν στα φαρμακεία επιπλέον 120 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τα φαρμακεία μόνο για το Μάρτιο ήταν συνολικά περίπου 270 εκατομμύρια ευρώ για τα οποία υπάρχει δέσμευση να καταβληθούν -μαζί με μέρος των οφειλών Απριλίου- έως τα μέσα Ιουνίου.
Η ουσία είναι ότι χιλιάδες ασφαλισμένοι πρέπει να καταβάλουν από την τσέπη τους τα χρήματα για φάρμακα και στη συνέχεια να τα διεκδικούν από το ταμείο τους. Εν τω μεταξύ, στην «ασφυξία» οδηγείται η ελληνική φαρμακοβιομηχανία εξαιτίας της στάσης πληρωμών του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, «η αδυναμία ολοκλήρωσης της εξόφλησης των φαρμακείων από τον ΕΟΠΥΥ απειλεί με "πάγωμα" ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα στο χώρο του φαρμάκου, αφού το πρόβλημα μετακυλίεται σε όλο το μήκος της (φαρμακαποθήκες και φαρμακευτικές εταιρείες)».
Ειδικότερα -σημειώνει η ΠΕΦ- οι φαρμακευτικές εταιρείες, βρίσκονται στα όρια των δυνατοτήτων τους για παράδοση φαρμάκων, εξαιτίας και της στασιμότητας στο θέμα των ομολόγων, με συνέπεια να οδηγούνται σε χρηματοοικονομικό αδιέξοδο και μοιραία στην απαξίωση.
Και καταλήγει, «το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι εξίσου δραματικό για χιλιάδες ασθενείς οι οποίοι είτε θα έρθουν αντιμέτωποι με "άδεια ράφια" από τις ελλείψεις φαρμάκων είτε θα κληθούν να επιβαρυνθούν οι ίδιοι για την αγορά τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου