Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Ελπίζουν να βγάλουν 200 εκ. βαρέλια πετρέλαιο από τα Επτάνησα

Στη θάλασσα του Ιονίου «κρύβονται» 200 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου που θα αποφέρουν 20 δισ. ευρώ από τα οποία τα 8 θα αποδοθούν στο ελληνικό κράτος και από αυτά, τα 2 στις τοπικές κοινωνίες.

Αυτό υποστήριξε στη χθεσινή παρουσίαση των εξελίξεων σχετικά με τις έρευνες για πετρέλαιο στο Ιόνιο, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς υπό τη διοργάνωση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, οι επιστήμονες κάνουν λόγο για κοιτάσματα που μπορούν να δώσουν μέχρι 200 εκ. βαρέλια, δηλαδή ένα κοίτασμα που θα αποφέρει με σημερινές τιμές 20 δισ. ευρώ, ωστόσο, οι τιμές αυτές είναι κατ΄ εκτίμηση με ανακρίβειες εξαιτίας του γεγονότος ότι αν δε μπει γεωτρύπανο δεν πρόκειται να σιγουρευτούν αυτοί οι αριθμοί.

Προστασία του περιβάλλοντος

Μεγάλη ανησυχία και ερωτηματικά έχει προκαλέσει πάντως η υπόθεση, όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση ότι το τουριστικό Ιόνιο δεν θα κινδυνεύσει από ενδεχόμενο ατύχημα, από μόλυνση ή ακόμα και από την οχλούσα χρήση της άντλησης πετρελαίου.

Προσπαθώντας να διασκεδάσει τους φόβους αυτούς, ο κ. Μανιάτης δήλωσε ότι έχει ζητηθεί από το Υπουργείο προς το Μετσόβειο Πολυτεχνείο να μεταφράσει τις προδιαγραφές άντλησης που ισχύουν στη Νορβηγία, οι οποίες θεωρούνται ως οι αυστηρότερες στον κόσμο. Οι προδιαγραφές αυτές θα δοθούν στη δημοσιότητα και θα χρησιμοποιηθούν για την σύνταξη των προδιαγραφών που θα ισχύσουν στη χώρα μας αλλά και για να μπορούν οι Έλληνες πολίτες να ελέγξουν την όποια μελλοντική κυβέρνηση για τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές που θα εφαρμόσει: «Μια Ελλάδα για την οποία ο τουρισμός αποτελεί ένα πολύ σπουδαίο δημόσιο έσοδο, δεν επιτρέπεται ούτε σε ποσοστό 1 στο εκατομμύριο να διακινδυνεύσει τη βιομηχανία του τουρισμού».

Ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι μετά το ατύχημα στον Κόλπο του Μεξικού, η Ευρώπη αλλά και όλος ο κόσμος αφυπνίσθηκαν και έτσι, έχουν αντιληφθεί ότι δεν είναι δυνατόν να διακινδυνεύσουν να γίνει κάτι τέτοιο σε ένα τόσο ευαίσθητο οικοσύστημα όπως είναι η Μεσόγειος. Εδώ και μερικούς μήνες, το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας πήρε την απόφαση να συντάξει έναν νέο κανονισμό για τις θαλάσσιες γεωτρήσεις που θα είναι πολύ πιο αυστηρός από τον υφιστάμενο και πιο αυστηρός από το σημερινό αμερικάνικο. Ήδη η κυβέρνηση συγκρότησε μία επιτροπή με 15 από τους σημαντικότερους Έλληνες επιστήμονες που έχουν σχέση με το αντικείμενο προκειμένου να παρακολουθεί την πορεία εξέλιξης σύνταξης του κανονισμού και να υποστηρίξει τις αυστηρότερες θέσεις από οποιοδήποτε άλλο κράτος – μέλος στη σχετική διαδικασία.

Έχει ανατεθεί στο ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών) η σύνταξη μίας στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και για τα τρία οικόπεδα στα οποία θα γίνουν έρευνες για πετρέλαιο (Ιόνιο / Πατραϊκός, Κατάκολο και Ήπειρος). Η μελέτη, η οποία θα είναι έτοιμη μέσα στο επόμενο 15νθήμερο, θα αποσταλεί για δημόσια διαβούλευση στα περιφερειακά συμβούλια Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, προκειμένου να γίνει διαβούλευση και να ελεγχθούν και διαμορφωθούν οι τελικές αποφάσεις από τους φορείς της κάθε περιοχής.

Αντισταθμιστικά οφέλη

Μια κοινή υπουργική απόφαση για τα αντισταθμιστικά οφέλη είναι μια ΚΥΑ που θα εφαρμοστεί σε όλη την Ελλάδα, τόσο για το θαλάσσιο περιβάλλον όσο και για την ηπειρωτική χώρα: «Όσα ίσχυσαν σε αποφάσεις για αντίστοιχες περιπτώσεις όπως στην άντληση φυσικού αερίου, θα ισχύσουν και στην περίπτωση των υδρογονανθράκων με μία διαδικασία σεβασμού στην περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση», υπογράμμισε ο κ. Μανιάτης.

Ο επικεφαλής της Επτανησιακής Αναγέννησης, Γιώργος Καλούδης, κατηγόρησε τον Υφυπουργό για δήλωσή του που δημοσιεύτηκε στον πατρινό Τύπο και που ποτέ δεν διαψεύστηκε ότι υποσχέθηκε αντισταθμιστικά οφέλη στην Πάτρα ύψους 5% των εσόδων από την άντληση πετρελαίου. Ο κ. Μανιάτης δήλωσε άγνοια για τα δημοσιεύματα αυτά και διέψευσε κατηγορηματικά την ύπαρξη τέτοιας δικής του δέσμευσης.

Έντονες αντιδράσεις έχει ξεσηκώσει και η ονομασία του οικοπέδου του Ιονίου Πελάγους ως «Πατραϊκού Κόλπου» με πολλούς επτανησιακούς παράγοντες να φοβούνται ότι τα όποια αντισταθμιστικά θα προκύψουν, θα αποδοθούν στην Πάτρα και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Το ερώτημα των τοπικών παραγόντων το χαρακτήρισε εύλογο ο Υφυπουργός, ωστόσο, τόνισε ότι δεν έχει ονομαστεί το οικόπεδο ως «πατραϊκός» από τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείο αλλά αυτό είχε γίνει σε ΦΕΚ το 1997 όταν και δημοσιεύτηκαν οι πρώτες προκηρύξεις για την έρευνα στην περιοχή των Επτανήσων: «Είναι θέμα διεθνούς νομοθεσίας και πρακτικής. Σήμερα, ο νόμος σου επιτρέπει να βγάλεις σε opengov διαδικασίες περιοχές που είχαν βγει στο παρελθόν αλλά με τα ίδια χαρακτηριστικά ονομασίας, συντεταγμένων κλπ. Αν αλλάξουν αυτά, θα πρέπει η διαδικασία να αλλάξει σε κανονικό γύρο παραχωρήσεων. Θεωρώ όμως ότι η ονομασία είναι το τελευταίο που θα πρέπει να μας απασχολεί».

Μεγάλο το ενδιαφέρον για τις έρευνες

Ο Γ. Μανιάτης στην εισήγησή του, τόνισε ότι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις έρευνες 8 εταιρίες οι οποίες και θα επωμιστούν το σύνολο του κόστους αναμένοντας να αποσβέσουν τα έξοδα από την πώληση των στοιχείων που θα προκύψουν σε πετρελαϊκές εταιρίες που θα ενδιαφερθούν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, όταν αυτός βγει στον αέρα. Μάλιστα, ο μέχρι πρότινος εμπιστευτικός χάρτης που περιγράφει τις περιοχές στις οποίες είχαν δοθεί παραχωρήσεις για έρευνα, δόθηκε πλέον στη δημοσιότητα από τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου και ο κ. Μανιάτης υπογράμμισε ότι όλες αυτές οι περιοχές θα δοθούν με νέους διαγωνισμούς τόσο λόγω της αλλαγής τεχνολογίας που επιτρέπει πιο αξιόπιστες έρευνες, όσο και λόγω της διαφάνειας που θα κυριαρχήσει στο εξής: «Παρακολουθώ ένα δημόσιο διάλογο που ορισμένες φορές είναι εκτός κάθε πραγματικότητας. Η Ελλάδα είναι μία ευρωπαϊκή χώρα. Η αξιοποίηση του ορυκτού της πλούτου θα γίνει με διαφάνεια και διαγωνισμούς. Ούτε μυστικές υπηρεσίες, ούτε διάφοροι περίεργοι, όλα δημοσιευμένα και με επιτροπές διακομματικές για να πάρει την αντίστοιχη αξιοποίηση όποιος δώσει τα περισσότερα στο ελληνικό δημόσιο. Τίποτα δεν θα γίνει αν δεν βγει σε διαγωνισμό και δεν περάσει αυτός από τη Βουλή των Ελλήνων», υπογράμμισε ο Υφυπουργός.

Από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει το Υπουργείο να δίνει στοιχεία στις ενδιαφερόμενες για έρευνες εταιρίες.

www.ofono.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου