Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Επιστήμονες «ζωντάνεψαν» τη γυναίκα Βίκινγκ

Το πρόσωπο μιας γυναίκας Βίκινγκ κατάφεραν να αναπλάσουν ερευνητές του Dundee University, στη Βρετανία. Πρόκειται για ένα επίτευγμα αντίστοιχο της ανάπλασης του προσώπου της Αθηναίας κόρης Μυρτίδος, που έζησε στην εποχή του Περικλή.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το σκελετό μιας γυναίκας που είχε ανακαλυφθεί πριν από 30 χρόνια στο York. Στην ανασκαφή του Coppergate είχαν βρεθεί άλλοι τρεις σκελετοί, οι οποίοι προσδιορίστηκε ότι ανήκουν στα σκανδιναβικά φύλα των Βίκινγκ.
Η ανάπλαση του προσώπου πραγματοποιήθηκε με βάση μετρήσεις λέιζερ, που έγιναν στο κρανίο του σκελετού, καθώς και τη βοήθεια 3D τεχνολογίας. Τα μάτια, τα μαλλιά και το καπέλο σχεδιάστηκαν στη συνέχεια ψηφιακά.
Η διαδικασία της σύνθεσης του προσώπου έγινε από ένα εξειδικευμένο ηλεκτρονικό υπολογιστή, που επέτρεπε στον χρήστη να «νιώθει» ό,τι παρέμβαση γίνεται στο μοντέλο του ψηφιακού προσώπου. Ήταν σαν να έπλαθαν οι επιστήμονες έναν «ψηφιακό πυλό», με τον οποίο κατάφεραν να αναπαραστήσουν -με κάθε λεπτομέρεια- από τον πιο μικρό μυ μέχρι την επιδερμίδα.
Τις τελευταίες «πινελιές» στο ψηφιακό πρόσωπο προσέθεσε η ερευνήτρια Janice Aitken.
«Χρησιμοποίησα την ίδια τεχνολογία με αυτή της κινηματογραφικής βιομηχανίας, στις ταινίες 3D animation. Είναι μεγάλη ικανοποίηση για εμάς, το γεγονός ότι θα δουν τη δουλειά μας χιλιάδες επισκεπτών, όταν εκτεθεί, και έτσι θα αποτελέσει ένα τόσο ‘ζωντανό’ μέσο για να συνδεθούν με τους προγόνους τους», δήλωσε η Aitken.
Η ψηφιακή ανάπλαση του προσώπου της γυναίκας Βίκινγκ αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου project, προϋπολογισμού 150.000 λιρών (περίπου 170.00 ευρώ), που στόχο έχει να καθορίσει τα στοιχεία της καθημερινότητας των Βίκινγκ, από τις διατροφικές τους συνήθειες μέχρι τις πολεμικές τους τεχνικές. Όλα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για να «ζωντανέψουν» ένα χωριό των προγόνων των κατοίκων της περιοχής του York.

www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου