Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Κάρτα με λιγότερα ένσημα

Μπορεί η κυβέρνηση να λέει ότι έχει δώσει λύση στο μεταναστευτικό με το νόμο που ψηφίστηκε πέρσι, όμως δεν γνωρίζει πόσοι είναι οι μετανάστες στη χώρα και τώρα προγραμματίζει να αρχίσει εκστρατεία καταμέτρησης και καταγραφής.
Περίπου δύο εβδομάδες μετα την κατάληψη της Νομικής από τους 237 μετανάστες κι ενώ αυτοί σήμερα βρίσκονται στο κτήριο «Υπατία» στην Πατησίων, χθες σε κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, να μειωθούν τα ένσημα που χρειάζονται οι μετανάστες για να ανανεώνεται η νόμιμη παραμονή τους στη χώρα και που σήμερα είναι 400 για δύο χρονια. Ελήφθη υπ' όψιν, σύμφωνα με πληροφορίες, το γεγονός της οικονομικής κρίσης που έχει μειώσει τις δουλειές και τα μεροκάματα, ενώ με αυτό τον τρόπο θα δοθεί και λύση στο πρόβλημα πολλών από τους μετανάστες που έκαναν την κατάληψη της Νομικής.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους συναρμόδιους υπουργούς να κινηθούν μέσα στο πλαίσιο της «ευνομίας», ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής δήλωσε χθες ότι καμία ομαδική ή ειδική νομιμοποίηση δεν θα κάνει η κυβέρνηση χωρίς να πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις. Στη χθεσινή σύσκεψη εκφράστηκε η εκτίμηση ότι πλέον η έλευση μεταναστών αποκτά μόνιμο χαρακτήρα, καθώς η κυβέρνηση αναμένει νέο κύμα από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής (Αίγυπτος, Τυνησία κ.α.).
Αποφασίστηκε ακόμα τα υπουργεία Εσωτερικών, Εργασίας και Προστασίας του Πολίτη να συνεργαστούν για να προχωρήσουν στην καταμέτρηση, καταγραφή και κατηγοριοποίηση των παράνομων μεταναστών. Ακολούθως κάθε περίπτωση θα εξεταστεί ξεχωριστά, ενώ προτεραιότητα στη διευκόλυνση νομιμότητας μέσω της μείωσης των ενσήμων θα έχουν όσοι μετανάστες ζουν χρόνια στην Ελλάδα, δουλεύουν και έχουν αποκτήσει οικογένεια. Ωστόσο, όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη, θα επιβάλλονται κυρώσεις σε όσους εργοδότες απασχολούν παράνομους μετανάστες.
Η κυβέρνηση με αυτό τον τρόπο θέλει να διαπιστώσει πόσοι από τους μετανάστες είναι οικονομικοί και πόσοι πολιτικοί για να τους αντιμετωπίσει αναλόγως στη συνέχεια. Οριστικές αποφάσεις για το θέμα θα ληφθούν σε νέα σύσκεψη που θα γίνει σε δέκα μέρες. Στη χθεσινή σύσκεψη πήραν μέρος οι υπουργοί Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, Προστασίας του Πολίτη Χ. Παπουτσής, Εργασίας Λούκα Κατσέλη, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, η υφυπουργός αρμόδια για τη μετανάστευση Αννα Νταλάρα, ο υφυπουργός Υγείας Χ. Αηδόνης και ο πρόεδρος του ΟΑΕΔ Χ. Κικίλιας.

www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου