Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Το ζευγάρι και η υπογονιμότητα

Στο «Συμπόσιο» ο Σωκράτης ισχυρίστηκε πως οι άνθρωποι ερωτεύονται με ασυνείδητο σκοπό τη γονιμοποίηση. Ο έρωτας έχει ορμονική διάρκεια περίπου εννέα μήνες με ένα χρόνο και σε αυτό το πρώτο διάστημα η σεξουαλικότητα και η ερωτική ζωή του ζευγαριού είναι πιο έντονες. Ανθρωπολογικά μιλώντας, ο έρωτας λειτουργεί ως κόλλα δύο ανθρώπων, όπου μέσα από την επιθυμία του ενός για τον άλλον αυξάνονται οι πιθανότητες γονιμοποίησης.
Δίνει η φύση στον άνθρωπο το διάστημα ενός χρόνου, μέσα από τον έρωτα, με σκοπό να υπάρξουν αρκετές συνευρέσεις ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται και οι πιθανότητες ψυχικού δεσίματος, έτσι ώστε μετά το πέρασμα του έρωτα να έχουν αναπτύξει και άλλα συναισθήματα μεταξύ τους που να τους επιτρέψουν να γίνουν οικογένεια.
Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει αλλά η φύση εξακολουθεί να μας ορίζει σε μεγάλο βαθμό· καθώς επίσης, ασκούν επιρροή τα κοινωνικά στερεότυπα και οι κοινωνικές επιταγές στον κάθε πολιτισμό, που τείνουν να προσδοκούν την πραγμάτωση του προγραμματισμού της φύσης.
Από ψυχολογικής απόψεως, ο άνθρωπος κάνει παιδιά για προσωπικούς λόγους, και ιδιαίτερα η γυναίκα, που κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βιώνει μια παντοδυναμία επειδή φέρνει ένα πλάσμα στον κόσμο. Ο ναρκισσισμός της εκείνη την περίοδο, η αίσθηση μοναδικότητάς της και της υπεράνθρωπης διάστασής της αυξάνονται. Ο άνθρωπος κάνει παιδί για τον εαυτό του και όχι για το παιδί.
Ενα ζευγάρι που αντιμετωπίζει προβλήματα γονιμοποίησης έρχεται αντιμέτωπο με τις ανθρωπολογικές, κοινωνικές και ψυχολογικές προσδοκίες που δεν συναντώνται. Οσο έντονο και τροφοδοτικό είναι το αίσθημα της παντοδυναμίας κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης τόσο ματαιωτικό και στερητικό είναι το αίσθημα της υπογονιμότητας.
Σε περίπτωση που ένα ζευγάρι καθηλωθεί στην επιθυμία να κάνει παιδί και το μόνο σημείο αναφοράς του ξεκινήσει να γίνεται η προσπάθεια γι' αυτό, τότε το ζευγάρι θα περάσει κρίση και θα χάσει το αρχικό νόημα της σχέσης του. Μια καθήλωση στο θέμα της αναπαραγωγής είναι ικανή από το να διαλύσει το ζευγάρι μέχρι να μαράνει και να αποχρωματίσει ό,τι τους ενώνει, να ενοχοποιείται και να ενοχοποιεί τον άλλον ή να προβάλλει το προσωπικό μέρος της αποτυχίας του, με αποτέλεσμα να χάνεται ο άνθρωπος.
Η σεξουαλική ζωή αποκτά διαφορετικό νόημα. Η ερωτική επαφή γίνεται μια συνεύρεση μεταξύ δυο ανθρώπων που αγωνιούν να αποδείξουν την ταυτότητά τους και να εκπληρώσουν το όνειρό τους. Παύει να είναι μια κατάσταση ευχαρίστησης, ηδονής, απελευθέρωσης και ερωτικής ένωσης και γίνεται μια πράξη βαριά επενδεδυμένη με υπαρξιακές προσδοκίες, όπου όσο οι αποτυχημένες προσπάθειες αυξάνονται, καταλήγει να γίνεται μια διαδικασία που γεμίζει τον άνθρωπο με τον φόβο της ματαίωσης.
Ο ένας βλέπει στον άλλον τον άνθρωπο με τον οποίο τον συνδέει κάτι δύσκολο ψυχικά, ένας καημός.
Οσο αυξάνεται η καθήλωση γύρω από το θέμα της τεκνοποίησης, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες επιτυχίας, διότι όλο το σώμα είναι σφιγμένο και εκκρίνει ορμόνες μη ευεργετικές.
Στην περίπτωση τεχνητής γονιμοποίησης, οι αγωνίες παραμένουν οι ίδιες αλλά πλέον το ζευγάρι αναζητά σύμμαχο και βοηθό, κάτι που τους απελευθερώνει από το να σηκώνουν μόνοι τους την ευθύνη του ονείρου τους και αυξάνει τις πιθανότητες γονιμοποίησης.
Συνήθως όταν ένα ζευγάρι δεν έχει βρει βιολογικά αίτια που εμποδίζουν την αναπαραγωγή, φρόνιμο είναι να κοιτάξει και τους ψυχικούς λόγους διότι μπορεί να λειτουργούν ανασταλτικά κάποια βιώματα και βαθύτερες φοβίες, ιδιαίτερα από την πλευρά της γυναίκας.
Ενα ζευγάρι που αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση χρειάζεται να μπορεί να διαχωρίσει τη σχέση του από τη συγκεκριμένη δυσκολία, έτσι ώστε να μη θυσιαστεί ο δεσμός μπροστά στην υπογονιμότητα. Να επαναπροσδιορίσουν τους στόχους τους και να εκτιμήσουν ότι έχουν ο ένας τον άλλον και πως μόνο μέσα από ηρεμία και εσωτερική ασφάλεια θα έρθει ένα παιδάκι σ' αυτές τις περιπτώσεις. Η βοήθεια από γιατρούς, ψυχολόγους καθώς και από εναλλακτικές θεραπείες, όπως ο βελονισμός, είναι χρήσιμη στην εκπλήρωση του ονείρου. Η παγίδα είναι να ταυτίσει κανείς τον εαυτό του με αυτήν τη δυσκολία.
Ο άνθρωπος είναι ένα σύνολο ξεχωριστό, που στις δυσκολίες καλείται να επιστρατεύσει την αισιόδοξη, θετική, ψύχραιμη πλευρά του και την ικανότητά του να οργανώνεται και να τολμά να ζητάει στήριξη με στόχο την εκπλήρωση της επιθυμίας του, έχοντας τον/τη σύντροφό του ως το μεγάλο σύμμαχο. Μαζί θα φέρει το ζευγάρι ένα παιδί στον κόσμο και μαζί θα βρει το δρόμο για την πραγμάτωση αυτής της επιθυμίας. 
 



5 σχόλια:

  1. ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ.

    Δευτέρα πρωί, η ψυχολογία ένα με το πάτωμα (εδώ και καιρό για να λέμε την αλήθεια) και –πραγματικά- δεν θέλω να πάω για δουλειά…
    Φτάνοντας, βλέπω στο γραφείο μου μία Α4 πάνω στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή. Η συνάδελφος και φίλη Αλεξία, είχε αφήσει μια μίνι συλλογή από ρητά-συμβουλές του τύπου πώς να την......
    βγάλουμε καθαρή στη ζωή, συμπυκνωμένη σε μια κόλλα χαρτί. «Βαλτή είναι;;» αναρωτήθηκα και άρχισα να το διαβάζω. Δεν ξέρω καν ποίος ή ποίοι κρατούν τα πνευματικά δικαιώματα αυτών των λαϊκών φιλοσοφικών γνωμικών για να αναφέρω ονόματα, αλλά η βαρύτητα του περιεχομένου τους αυτόματα τα καθιστά πνευματικό δικαίωμα στην γνώση για όλους τους ανθρώπους:
    Κάνε ένα περίπατο για 10-30 λεπτά κάθε μέρα. Όσο περπατάς, χαμογέλα.
    Μείνε σε απόλυτη ησυχία για τουλάχιστον 10 λεπτά κάθε μέρα.
    Κοιμήσου 7 ώρες καθημερινά.
    Ζήσε με γνώμονα τα 3Ε: Ενέργεια, Ενθουσιασμός, Ενσυναίσθηση (εμβίωση).
    Παίξε περισσότερα παιχνίδια.
    Διάβασε περισσότερα βιβλία από πέρυσι.
    Πίνε πολύ νερό, καθαρό νερό.
    Τρώγε πιο πολλές τροφές που αναπτύσσονται σε δέντρα και φυτά και λιγότερο κρέας.
    Όπως λέει και το γνωστό ρητό: «Τρώγε πρωινό σαν Βασιλιάς, μεσημεριανό σαν Πρίγκιπας και βραδινό σαν ζητιάνος».
    Αφιέρωσε καθημερινά χρόνο για διαλογισμό και προσευχή. Μας προσφέρουν απαραίτητα καύσιμα για τους γρήγορους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής.
    Ονειρέψου περισσότερο όταν είσαι ξύπνιος.
    Γέλα και χαμογέλα περισσότερο. ‘Έστω προσποιητά και χωρίς λόγο στην αρχή, μετά θα σου γίνει συνήθεια και θα σου βγαίνει φυσικά.
    Προσπάθησε να κάνεις τουλάχιστον 3 ανθρώπους να χαμογελούν, κάθε μέρα.
    Μην ξοδεύεις την πολύτιμη ενέργειά σου στο κουτσομπολιό, ξόδεψέ την για να ασχοληθείς με την δική σου ζωή.
    Μην κάνεις αρνητικές σκέψεις για πράγματα που δεν έχεις τον έλεγχό τους. Επένδυσε την ενέργειά σου στην θετική παρούσα στιγμή.
    Πέρασε χρόνο κάνοντας παρέα με ανθρώπους άνω των 70 και κάτω των 6 ετών.
    Η ζωή είναι τόσο μικρή για να τη σπαταλάς νιώθοντας θυμό και μίσος για οποιονδήποτε.
    Μην παίρνεις τον εαυτό σου πολύ σοβαρά. Κανείς άλλος δεν θα το κάνει.
    Η ζωή είναι ένα σχολείο και είσαι εδώ για να μάθεις, όσο χρονών κι αν είσαι.
    Δε χρειάζεται να κερδίζεις σε κάθε διαφωνία. Συμφώνησε ότι διαφωνείς.
    Μη συγκρίνεις τη δική σου ζωή με αυτή των άλλων. Ο καθένας κάνει το δικό του μοναδικό ταξίδι στη ζωή.
    Συμφιλιώσου με το παρελθόν σου για να μην καταστρέψεις το παρόν σου.
    Η δουλειά σου δεν θα σε φροντίσει όταν θα αρρωστήσεις. Οι πραγματικοί φίλοι σου όμως θα το κάνουν. Μείνε σε επαφή με αυτούς τους λίγους εκλεκτούς.
    Συγχώρα τους πάντες και τα πάντα.
    Τι σκέφτονται οι άλλοι για σένα δεν είναι δική σου δουλειά και δεν σε αφορά.
    Όσο καλή ή κακή είναι μια κατάσταση, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αλλάξει. Μην κυνηγάς χίμαιρες ψάχνοντας σταθερότητα και ασφάλεια στην ζωή.
    Πέτα ό,τι δεν είναι χρήσιμο, όμορφο, χαρούμενο.
    Η ζήλεια είναι χάσιμο χρόνου. Έχεις ήδη ό,τι χρειάζεσαι για να πορευτείς στη ζωή.
    Πάντα, τα καλύτερα έπονται…
    Όπως κι αν νιώθεις, σήκω πάνω, ντύσου και κάνε εντύπωση.
    Διατήρησε την ισορροπία σε ό,τι κι αν κάνεις.
    Κάνε πάντα το σωστό! Για σένα…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ολα αυτα που γραφεις φιλε 4.11 ειναι το πραγματικο νοημα στην ζωη,αλλοι το εχουν ανακαλυψει,αλλοι το ψαχουν και ισως το βρουν,και αλλοι θα πεθανουν χωρις καν να το ανακαλυψουν
    ΚΑΡΜΕΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ηκαλύτερη παρέα είναι κάτω τον 6 σε αγαπάνε χωρις αντάλαγμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χα,χα πονηρέ ή πονηρή 7.03 το λες αυτό γιατί μετά τα 6 αρχίζει το διάβασμα οπότε δε σε συμφέρει να κάθεσαι να βοηθάς στο διάβασμα.

    ΄Εφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή