Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις στην Υεμένη

Η Υεμένη θα είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το επόμενο κομμάτι στο ντόμινο κοινωνικών εκρήξεων της Μέσης Ανατολής. Περισσότεροι από 100.000 άτομα διαδήλωσαν χθες στους δρόμους της πρωτεύουσας Σαναά ενάντια στο στρατιωτικό καθεστώς, το οποίο μιμήθηκε εκείνο της Αιγύπτου διοργανώνοντας αντισυγκεντρώσεις υποστήριξης.
Σε αντίθεση με την περίπτωση της Αιγύπτου, οι δύο διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε διαφορετικά σημεία της πόλης, με αποτέλεσμα να αποφευχθούν οι συγκρούσεις, τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές. "Ο λαός ζητεί αλλαγή" του καθεστώτος, φώναζαν οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, ενώ οι υποστηρικτές του προέδρου Αλί Αμπντάλα Σάλεχ κρατούσαν πανό με το σύνθημα: "Όχι στην καταστροφή, όχι στη στάση".

"Εμείς εξακολουθούμε τον ειρηνικό αγώνα μας έως την πτώση του άδικου καθεστώτος" τόνισε στους συγκεντρωμένους ένας από τους ομιλητές της κοινοβουλευτικής συμμαχίας του Κοινού Φόρουμ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση διαδηλωτών που έχει διοργανωθεί ποτέ κατά του καθεστώτος του Σάλεχ, ο οποίος κατέλαβε πραξικοπηματικά την εξουσία στη Βόρεια Υεμένη πριν από 32 χρόνια.
Ο Σάλεχ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα εγκαταλείψει την εξουσία όταν λήξει η θητεία του, το 2013, και ότι ο γιος του δεν θα αναλάβει την προεδρία. Ο Ουαέλ Μανσούρ, ένας από τους οργανωτές της πορείας κατά του καθεστώτος, δήλωσε πως οι Υεμενίτες δεν ικανοποιήθηκαν από τις παραχωρήσεις του Σάλεχ. "Σήμερα θα ασκήσουμε μεγαλύτερη πίεση στον πρόεδρο Σάλεχ, που θα πρέπει να κάνει και άλλες παραχωρήσεις", τόνισε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.


http://www.avgi.gr

1 σχόλιο:

  1. ΄Οχι, ρε γαμώτη μου, όλοι ξυπνάνε κι εμείς κοιμόμαστε. Τελικά μάλλον ο ΄Ελληνας δεν έχει φτάσει στο έσχατο σημείο της ανέχειας, γιατί μόνο τότε θα βγει στους δρόμους.

    ΄Εφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή