Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

ΗΠΑ: Τσιγάρα και τσίχλες εξάγονταν στο Ιράν ως ανθρωπιστική βοήθεια

Πλήρη κάλυψη στην παροχή ειδικών αδειών σε αμερικανικές εταιρείες να έχουν οικονομικές συναλλαγές με το Ιράν και άλλες χώρες που βρίσκονται σε μαύρη λίστα, έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, απαντώντας σε σχετικά δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times για εμπορικές συμφωνίες που έχουν γίνει παρά τις κυρώσεις και τους εμπορικούς αποκλεισμούς.

Έρευνα που έκανε η εφημερίδα βρήκε ότι η Υπηρεσία Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών έχει δώσει σχεδόν 10.000 εξαιρέσεις από τους κανόνες των κυρώσεων την τελευταία δεκαετία.
Στέλεχος του Υπουργείου είπε ότι η πλειοψηφία των περιπτώσεων που εξετάστηκαν από την εφημερίδα εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του νόμου που απαιτεί από το Υπουργείο να εκδίδει άδεια εξαγωγών σε γεωργική και ιατρική ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιράν και το Σουδάν.
«Δεν πρόκειται για διακριτικές εξαιρέσεις που έκανε το Υπουργείο στις κυρώσεις αλλά επειδή οι ΗΠΑ έχουν την πιο αυστηρή και συνολική πολιτική κυρώσεων, οι άδειες για τις εξαγωγές τροφίμων, φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού είναι σύμφωνες με το στόχο μας να μην βλάπτουμε τον ιρανικό λαό», είπε ο αξιωματούχος.
Σύμφωνα με τους Times, ο νόμος που ισχύει εδώ και 10 χρόνια, είναι τόσο ευρύς που ανάμεσα στην επιτρεπόμενη ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβάνονται τσιγάρα, μαστίχες, φάρμακα για την απώλεια βάρους, καυτή σάλτσα από την Λουιζιάνα και εξοπλισμός αθλητικής αποκατάστασης, ο οποίος πουλήθηκε σε ίδρυμα που εκπαιδεύει τους αθλητές του Ιράν για τους Ολυμπιακούς.
Η εφημερίδα γράφει ότι βρήκε εκατοντάδες άδειες που εγκρίθηκαν επειδή θεωρήθηκε ότι εξυπηρετούν τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ αλλά η εξέταση τους εντόπισε περιπτώσεις που τα οφέλη για την εξωτερική πολιτική δεν ήταν σαφή.
Επικαλείται μάλιστα το παράδειγμα μιας αμερικανικής εταιρείας στην οποία επετράπη να κάνει προσφορά για την κατασκευή αγωγού που θα επέτρεπε στο Ιράν να πουλά φυσικό αέριο στην Ευρώπη, αν και η αμερικανική κυβέρνηση έχει από καιρό απαγορεύσει σε αμερικανικές εταιρείες να επενδύουν στον ενεργειακό τομέα του Ιράν.
Αφότου, το καλοκαίρι, ο ΟΗΕ επέβαλε αυστηρότερες κυρώσεις εναντίον του Ιράν για να μειωθεί το πρόγραμμα της πυρηνικής ανάπτυξης, η Ευρώπη, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα επέβαλαν παρόμοιες απαγορεύσεις.
Τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ έχουν πει ότι οι αυστηρότερες κυρώσεις, οι οποίες έχουν εξαναγκάσει πολλές εταιρείες να επιλέξουν αν θα δουλεύουν με το Ιράν ή με τις ΗΠΑ, επέβαλαν οικονομικές στερήσεις στο Ιράν.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του Υπουργείου, στις περισσότερες από τις αποφάσεις με τις οποίες επιτράπηκε σε αμερικανικές εταιρείες να δουλέψουν σε χώρα με κυρώσεις, οι άδειες εγκρίθηκαν για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις δουλειές του εκεί, να απαλλαγούν από υπάρχοντα συμβόλαια ή να εξαγάγουν εκπαιδευτικό υλικό.
«Όλες οι αδειοδοτήσεις προωθούν την εθνική ασφάλεια και τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής και σε καμιά από τις περιπτώσεις δεν εκδόθηκαν άδειες για έχουν εμπορικό όφελος συγκεκριμένες οντότητες», είπε ο αξιωματούχος διαβεβαιώνοντας ότι οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και φαρμάκων δεν μειώνουν τις επιδράσεις των αντιπυρηνικών κυρώσεων.

AΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου