Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΕΕ: Βγείτε γρήγορα – Λονδίνο: Όταν θα είμαστε έτοιμοι...!!!

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20160627/engine/newego_LARGE_t_1101_54696687_type13145.jpgΥπέρ μιας χαλαρής στάσης ως προς το χρονοδιάγραμμα εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ αλλά κατά μιας ειδικής μεταχείρισης κατά τη διαπραγμάτευση τάσσεταο το Βερολίνο, το οποίο ξεκινά σήμερα μπαράζ διαβουλεύσεων με θέμα ένα όσο το δυνατόν αναίμακτο «διαζύγιο». Στο ίδιο πνεύμα Γαλλία, Βέλγιο και Σλοβακία.
 Η Βρετανία δεν πρέπει να τύχει ιδιαίτερης μεταχείρισης στη διαπραγμάτευση της εξόδου της από την Ευρωπαϊκή Ενωση δήλωνε σήμερα ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), την ώρα που η Άγκελα Μέρκελ προειδοποιούσε ότι πρέπει να αποτραπεί η έξοδος και άλλων χωρών από την ΕΕ. «Δεν θα υπάρξει ιδιαίτερη μεταχείριση, δεν θα υπάρξουν δώρα», πρόσθεσε ο Φόλκερ Κάουντερ, στενός συνεργάτης της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD. Παράλληλα, ο Κάουντερ δήλωσε, ότι η Βρετανία είναι σημαντικός οικονομικός και εμπορικός εταίρος της Γερμανίας και ότι είναι ζωτικής σημασίας η ΕΕ να διεξαγάγει συνομιλίες εξόδου με τη Βρετανία διασφαλίζοντας τη συνέχιση των καλών σχέσεων. Συμφωνώντας με την Μέρκελ, τάχθηκε υπέρ μίας περισσότερο χαλαρής στάσης ως προς το χρονοδιάγραμμα της επίκλησης του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης από τη Βρετανία, ωστόσο δήλωσε ότι θα ήταν καλό το Λονδίνο να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 σύντομα.
 Όμως οι φωνές που ζητούν από τη Βρετανία να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 δεν περιορίζονται μόνο εντός γερμανικών συνόρων. «Η Βρετανία χρειάζεται να αποφασίσει ποιος την εκπροσωπεί ώστε να λάβουν μία μορφή οι διαπραγματεύσεις για την έξοδό με την Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό, ενώ ο σλοβάκος ομόλογός του Μιροσλάβ Λάιτσακ προστέθηκε στις φωνές που καλούν το Λονδίνο να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης ασκώντας πίεση για την έναρξη της διαδικασίας εξόδου της χώρας. Χθες, η γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, κατά την οποία διαπίστωσαν πλήρη ταύτιση απόψεων ως προς την ανάγκη ταχείας δράσης ώστε να μην παραμείνει η Ευρώπη για πολύ σε μια αβέβαιη και αόριστη κατάσταση. Υπέρ ενός «αποφασιστικού και χωρίς περιστροφές» διαζυγίου με την Βρετανία τάχθηκε σήμερα και ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ.
 Σημειώνεται πως από σήμερα ξεκινά στο Βερολίνο εβδομάδα έντονων διαβουλεύσεων για το «διαζύγιο» Βρετανίας-ΕΕ, με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ να φιλοξενεί στο Βερολίνο «μίνι» σύνοδο εν όψει του αυριανού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, στην οποία θα συμμετάσχουν ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. Προσπάθεια εφησυχασμού των αγορών από το Λονδίνο – «Δεν υπάρχει βιασύνη» Το Λονδίνο, από την πλευρά του, προσπαθεί να ρίξει τους τόνους αναφορικά με τις τραγικές, ως προς τη βρετανική αλλά και την ευρωπαϊκή οικονομία, συνέπειες της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. Σε μια φανερή προσπάθεια εφησυχασμού των αγορών, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Τζoρτζ Όσμπορν έδωσε σήμερα το πρωί (πριν το άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων) έκτακτη συνέντευξη τύπου, στην οποία διαβεβαίωνε πως η βρετανική οικονομία «είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ό,τι μας επιφυλάσσει το μέλλον», ενώ ξεκαθάριζε ότι «μόνο η Βρετανία μπορεί να ενεργοποιήσει το άρθρο 50. Κατά την άποψή μου, πρέπει να το κάνουμε όταν θα έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για τις νέες διευθετήσεις που επιζητούμε με τους ευρωπαίους γείτονές μας».
 Αλλά και ο Μπόρις Τζόνσον ηγετικό στέλεχος της καμπάνιας υπέρ της αποχώρησης από την ευρωπαϊκή και φαβορί για την πρωθυπουργία, σε άρθρο του στον κυριακάτικο τύπο εμφανίστηκε καθησυχαστικός ότι η Βρετανία θα εξακολουθήσει να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει «μεγάλη βιασύνη» για να φύγει η Βρετανία από την ΕΕ. Ο Τζόνσον καλεί επίσης τους υποστηρικτές του Brexit να «κατασκευάσουν γέφυρες» μ’ αυτούς που ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ στο δημοψήφισμα που άφησε τη χώρα βαθιά διχασμένη, ενώ παράλληλα υποβάθμισε την προοπτική να ανεξαρτητοποιηθεί η Σκοτία. «Η μόνη αλλαγή -και δεν θα γίνει με βιασύνη- είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα βγει από το απίστευτο και αδιαφανές σύστημα νομοθεσίας της ΕΕ», γράφει ο Μπόρις
Τζόνσον στο άρθρο του στην Daily Telegraph. «Τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών που ζουν σ’ αυτή τη χώρα θα γίνουν πλήρως σεβαστά και το ίδιο θα συμβεί με τους Βρετανούς που ζουν στην ΕΕ», διαβεβαίωσε ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και υποψήφιος για να διαδεχθεί τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. Καθώς όμως οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις του δημοψηφίσματος έχουν ήδη γίνει αισθητές στην οικονομία, με τη στερλίνα και τους χρηματιστηριακούς δείκτες να καταρρέουν, την ψήφο υπέρ του «Brexit» διαδέχεται ένα αίσθημα… «Bregret» στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου