
Η κατάσταση με τη χρήση ναρκωτικών στο κέντρο, σε σχέση με το παρελθόν, βαίνει από το κακό στο χειρότερο: οι άνθρωποι που καταφεύγουν στα ναρκωτικά είναι πολύ περισσότεροι, διαφόρων τάξεων, το κάνουν από πολύ μικρότερη ηλικία – ακόμη κι από τα 12 έτη- οι «επιλογές» τους σχετικά με τις ουσίες είναι πολλές περισσότερες και πιο επικίνδυνες, ενώ η κρατική υποστήριξη είναι πολύ μικρότερη, λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης.
Ο Ηλίας Γκότσης, Κοινωνιολόγος-Υπεύθυνος Μονάδας Εφήβων-Νέων ΟΚΑΝΑ «ΑΤΡΑΠΟΣ», μεταφέρει στο zougla.gr αυτά που συμβαίνουν στην υπηρεσία του καθημερινά: «Δυστυχώς έχει συντελεστεί πολύ μεγάλη αλλαγή. Καταρχάς στην προσέλευση στη δομή μας: έχει υπερδιπλασιαστεί η προσέλευση των εφήβων που αξιοποιούν τις υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ. Πριν λίγα χρόνια είχαμε 70-80 άτομα και πλέον ξεπερνάμε τα 180. Παλιότερα οι ηλικίες των χρηστών κυμαίνονταν από τα 18 έως τα 22 έτη, τώρα η πλειοψηφία είναι 15 με 17 ετών. Κι αυτό γιατί έχει αλλάξει και η ηλικία έναρξης της χρήσης, πλέον είναι στα 12-13 έτη», επισημαίνει ο Ηλίας Γκότσης, δίνοντας την πιθανότερη εκδοχή γιατί συμβαίνει αυτό
: «Πλέον υπάρχουν ψυχιατρικά προβλήματα πολύ περισσότερο από ότι στο παρελθόν. Η εκτίμηση μου είναι ότι οι έφηβοι απορροφούν τα τρωτά της κοινωνίας μας και τους δημιουργείται ψυχική αποδιοργάνωση. Υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες, όπως η μεγάλη ευκολία στην ανεύρεση των ουσιών –ακόμη κι από το διαδίκτυο-, χαρακτηριστικά το χασίς είναι σαν να έχει «νομιμοποιηθεί» σε πολλές παρέες και κοινωνικές ομάδες όλων των ηλικιών. Κάποτε το βασικό πρόβλημα ήταν η ηρωίνη –στις μέρες μας με όλα αυτά που κυκλοφορούν μπορεί να είναι και η πιο ακίνδυνη! Επίσης πολλές ουσίες είναι νέες και δεν έχουν προλάβει να κατοχυρωθούν στο νόμο περί ναρκωτικών, άρα δεν διώκονται», επισημαίνει. Ο επιστήμονας του ΟΚΑΝΑ ανέλυσε επίσης τις παρεχόμενες υπηρεσίες της Ατραπού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου