Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

ΚΟΣΜΟΣ. Μαδρίτη: Χιλιάδες στη διαδήλωση κατά της ισπανικής εμπλοκής στη Συρία....

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους της Μαδρίτης για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο ενδεχόμενο μιας εμπλοκής της Ισπανίας στον πόλεμο στη Συρία, ενώ ο επικεφαλής της κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι δεν θα λάβει καμία βεβιασμένη απόφαση, λιγότερο από έναν μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές. «Όχι στον πόλεμο» φώναζαν οι διαδηλωτές -5.000 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών- οι οποίοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Μουσείο «Βασίλισσα Σοφία» στη Μαδρίτη σήμερα το μεσημέρι. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις, ενώ νέες κινητοποιήσεις αναμένονται αργότερα σήμερα, κυρίως στη Βαρκελώνη.
 Οι πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που απηύθυνε το κίνημα πολιτών «Όχι στο όνομά μας», το οποίο ίδρυσαν καλλιτέχνες και έχει λάβει σε λιγότερο από μία εβδομάδα 34.000 υπογραφές επιδοκιμασίας στο διαδίκτυο, μεταξύ αυτών τις υπογραφές των δημάρχων της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης, ενώ υποστηρίζει θέσεις κατά της τρομοκρατίας και μιας στρατιωτικής εμπλοκής, μετά τις πρόσφατες επιθέσεις στο Παρίσι, που στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους.
 Η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι από την πλευρά της δείχνει να αποφεύγει κάθε είδους πρωτοβουλία πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου. «Τις αποφάσεις, κι αυτό ισχύει σε κάθε πτυχή της ζωής, πρέπει να τις σκεφτόμαστε καλά» δήλωσε σήμερα ο Ραχόι. Η κυβέρνηση «συνομιλεί με τους συμμάχους (της), αναμένει την έγκριση ενός σχεδίου», όπως πρόσθεσε ο ίδιος. Τον Μάρτιο του 2004 οι συντηρητικοί του τότε πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ, η κυβέρνηση του οποίου είχε υποστηρίξει την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003, έχασαν τις βουλευτικές εκλογές, τρεις ημέρες μετά τις επιθέσεις της Μαδρίτης που είχαν αποδοθεί σε ισλαμιστές (191 νεκροί).
 Λιγότερο από έναν μήνα προτού οι Ισπανοί πάνε στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου ο Μαριάνο Ραχόι, η κυβέρνηση του οποίου διαβεβαιώνει ότι δεν έχει λάβει συγκεκριμένο αίτημα από τη Γαλλία, επιχειρεί να αποφύγει την παγίδα στην οποία είχε πέσει ο προκάτοχός του, σε μια χώρα που οι πολίτες της ιστορικά είναι ειρηνιστές. Ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης Πέδρο Σάντσεθ εκτιμά από την πλευρά του ότι «η ανάπτυξη των στρατευμάτων στο Ιράκ θα ήταν ένα σφάλμα», ενώ ο ηγέτης των αριστερών Ποδέμος, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, τάσσεται υπέρ της ιδέας ενός δημοψηφίσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου