Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Πιέζουν για επιβολή εξοντωτικών μέτρων ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Το κλίμα είναι βαρύ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις στον Έλληναπρωθυπουργό ώστε να ψηφιστούν βαριά μέτρα μέχρι την Τετάρτη και να ακυρωθούν κυβερνητικές αποφάσεις, που κρίνονται από κάποιες χώρες ως μονομερείς ενέργειες, με βάση τη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.
Το Eurogroup ενέκρινε κείμενο τεσσάρων σελίδων και το παρέπεμψε στη Σύνοδο Κορυφής για περαιτέρω επεξεργασία. Τη μεταφορά κρατικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 50 δισ. ευρώ σε ένα εξωτερικό ταμείο (trust fund) όπως το Institution for Growth στο Λουξεμβούργο, ώστε να ιδιωτικοποιηθούν και να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του χρέους, προβλέπει το Eurogroup. Σύμφωνα με το έγγραφο που κυκλοφόρησε οι ελληνικές αρχές καλούνται να προχωρήσουν στη δημιουργία του ταμείου αυτού, όπου θα κατατεθούν κρατικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση του χρέους και η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια.
«Σε περίπτωση μη συμφωνίας θα μπορούσαν να προσφερθούν στην Ελλάδα διαπραγματεύσεις για ένα time-out από την Ευρωζώνη, με μια πιθανή αναδιάρθρωση χρέους» αναφέρεται στο έγγραφο. Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας υπολογίζονται στα 82 με 86 δισ. ευρώ. Μόνο μετά την εφαρμογή όλων των παραπάνω θα μπορέσουν οι Θεσμοί, σύμφωνα με το σημείωμα, να προχωρήσουν στη διαπραγμάτευση του νέου Μνημονίου.
Κρεσέντο πιέσεων δέχεται η ελληνική αποστολή στην Κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, με τις διαφωνίες να είναι έντονες λόγω της πρότασης για συγκρότηση ταμείου περιουσίας (ιδέα του «φίλου» Γιούνκερ, όπως αποκάλυψε ο Μ. Σουλτς) και τους δανειστές να απαιτούν την ψήφιση 12 μέτρων από τη Βουλή, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να συναφθεί η συμφωνία που θα απέτρεπε το ενδεχόμενο Grexit. Η Σύνοδος Κορυφής διεκόπη στις 7.00 το απόγευμα, καθώς οι Μέρκελ, Τσίπρας, Ολάντ, Τουσκ και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προχωρούν σε κατ’ ιδίαν άτυπες διαβουλεύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου