Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

ΚΟΣΜΟΣ. Σε λειτουργία το πρώτο ηλεκτρικό οχηματαγωγό-επιβατηγό ferry στη Νορβηγία...

Σε λειτουργία το πρώτο ηλεκτρικό οχηματαγωγό-επιβατηγό ferry στη ΝορβηγίαΤο πρώτο ηλεκτρικό οχηματαγωγό-επιβατηγό ferry, που τροφοδοτείται με μπαταρίες, τέθηκε σε λειτουργία στη Νορβηγία. Το ferry σε κάθε του δρομολόγιο χρησιμοποιεί περί τις 150 κιλοβατώρες, οι οποίες αντιστοιχούν σε ηλεκτρική ενέργεια 3 ημερών για ένα τυπικό νορβηγικό νοικοκυριό. Έχει κατασκευαστεί από την Fjellstrand και τη Siemens, η οποία εγκατέστησε το ηλεκτρικό σύστημα προώθησης και τους σταθμούς φόρτισης μπαταριών ιόντων λιθίου, οι οποίες φορτίζονται με υδροηλεκτρική ενέργεια.
 Βάσει αυτών των αλλαγών, η πλοιοκτήτρια Norled εκτιμά ότι θα μειώσει το κόστος καυσίμων κατά 60%. Επειδή το ηλεκτρικό δίκτυο της περιοχής είναι σχετικά «αδύναμο», οι Siemens και Norled αποφάσισαν να εγκαταστήσουν 3 συστοιχίες μπαταριών ισχύος 260 kWh. Μία εντός του ferry και μια σε κάθε προβλήτα που θα δένει το ferry, ώστε να χρησιμοποιούνται ως ενδιάμεση πηγή ενέργειας. Σημειωτέον, οι σταθμοί φόρτισης στεγάζονται σε μικρά κτίρια που έχουν το μέγεθος περιπτέρου.
 Όσο για τις μπαταρίες που βρίσκονται εντός του ferry, αυτές επαναφορτίζονται απευθείας από το δίκτυο κατά τις βραδινές ώρες, όταν το πλοίο δεν είναι σε χρήση. Όπως σημειώνει η Norled, το ferry υπολογίζεται ότι θα καταναλώνει περίπου 2 εκατ. kWh ετησίως, ενώ ένα παραδοσιακό πλοίο ντίζελ καταναλώνει τουλάχιστον 1 εκατ. λίτρα πετρελαίου το χρόνο, εκπέμποντας ταυτόχρονα 570 τόνους διοξειδίου του άνθρακα και 15 μετρικούς τόνους οξειδίων του αζώτου στην ατμόσφαιρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου