Τετάρτη, 8 Απριλίου 2015

ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Διαπραγματεύσεις με διαμεσολαβητή τις ΗΠΑ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

«Η συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έγινε σε εξαιρετικό κλίμα χωρίς να υπάρξουν "απαιτήσεις" από την πλευρά του ΔΝΤ πάνω σε οποιοδήποτε ζήτημα και χωρίς την παραμικρή υποψία "σκληρής" στάσης (είτε της μίας είτε της άλλης πλευράς)» επισημαίνεται σε αναλυτική ανακοίνωση που εξέδωσε τη Μ. Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών, στην οποία γίνεται απολογισμός των συναντήσεων του κ. Γιάνη Βαρουφάκη στην Ουάσινγκτον, στις 5 και 6 Απριλίου. Στόχος του Γιάνη Βαρουφάκη ήταν να ενημερώσει τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ για τις ελληνικές θέσεις επί των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώραΣύμφωνα με το υπουργείο, στην εποικοδομητική συνάντηση με την κ. Λαγκάρντ, διάρκειας δυόμισι ωρών, στόχος του κ. Βαρουφάκη ήταν να ενημερώσει τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ για τις ελληνικές θέσεις επί των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα, για τη δημοσιονομική πολιτική που προκρίνει η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια και για τη σημασία μίας «έξυπνης» αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους που θα αποδειχθεί επωφελής, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους δανειστές. Επίσης, να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ του ΔΝΤ και της ελληνικής κυβέρνησης και να προταθούν τρόποι βελτίωσης του διαπραγματευτικού πλαισίου (πχ ο κ. Βαρουφάκης παρουσίασε την πρόταση- που έγινε δεκτή- οι διαβουλεύσεις τόσο στο Brussels Group, όσο και στα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα να γίνονται σε βάση προσυμφωνημένων θεματικών ενοτήτων, έτσι ώστε και οι δύο πλευρές να είναι καλύτερα προετοιμασμένες).
 Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η κ. Λαγκάρντ εξήγησε διεξοδικά τη σημασία που έχει για το ΔΝΤ να κατανοηθούν από την ελληνική κυβέρνηση οι περιορισμοί του Ταμείου και να ακολουθηθούν οι διαδικασίες, που προβλέπουν οι κανονισμοί του, τονίζοντας παράλληλα πως στην περίπτωση της Ελλάδας, το Ταμείο είναι διατεθειμένο να επιδείξει τη μέγιστη ευελιξία στον τρόπο με τον οποίο θα αξιολογηθούν οι μεταρρυθμιστικές και δημοσιονομικές προτάσεις της κυβέρνησης. Ο κ. Βαρουφάκης, με δική του πρωτοβουλία, ανέπτυξε τις ιδιαίτερες πτυχές της ελληνικής πραγματικότητας όσον αφορά αλληλένδετα ζητήματα, όπως η αγορά εργασίας, το ασφαλιστικό σύστημα, το τραπεζικό σύστημα, οι προοπτικές για επενδύσεις, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η δημόσια διοίκηση, το φορολογικό, ο εξαγωγικός τομέας κλπ.
 «Η συζήτηση για όλα αυτά τα θέματα δεν είχε τον χαρακτήρα διαπραγμάτευσης αλλά, και αυτό έχει σημασία, εξελίχθηκε ως μία συναινετική και επιτυχημένη προσπάθεια καλύτερης κατανόησης της ελληνικής πραγματικότητας» αναφέρει το υπουργείο. «Τέλος, η συνάντηση έκλεισε με την κοινή πεποίθηση πως η διεξαχθείσα συζήτηση βοήθησε την ποιότητα της συνεργασίας των δύο πλευρών και έθεσε σε νέα, αποτελεσματικότερη βάση την οργάνωση των διαπραγματεύσεων. Όσον αφορά στις αποπληρωμές του ΔΝΤ, ο υπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι προτίθεται να φανεί συνεπής σε όλες τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς όλους τους δικαιούχους του ελληνικού κράτους, εντός και εκτός των συνόρων» προσθέτει. Συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών γίνεται αναφορά και στις συναντήσεις του κ. Βαρουφάκη με τον Νάθαν Σιτς (Nathan Sheets- υπουργείο Οικονομικών, ΗΠΑ) και την Καρολάιν Άτκινσον (Caroline Atkinson- National Security Council). Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τους Αμερικανούς αξιωματούχους για την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτή εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνιαΣε αυτές της δύο συναντήσεις, ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τους
 Αμερικανούς αξιωματούχους για την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτή εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια, τους λόγους που οι διαπραγματεύσεις φαίνεται να έχουν καθυστερήσει και τη συνάντησή του με την κ. Λαγκάρντ. Επίσης, τους ενημέρωσε για τις προοπτικές και τα προαπαιτούμενα ανάκαμψης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τα προβλήματα διακυβέρνησης και μακροοικονομικής διαχείρισης της Ευρωζώνης. Τέλος, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξήγησαν τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση Ομπάμα σε μία έντιμη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων-θεσμών και στη διατήρηση του ενιαίου της Ευρωζώνης. Επίσης, τόνισαν ότι η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί να παίζει τον ρόλο του «τίμιου διαμεσολαβητή» (honest broker) ώστε να επιτευχθεί μία τέτοια λύση το συντομότερο δυνατόν, πιέζοντας προς αυτή την κατεύθυνση όλα τα μέρη της διαπραγμάτευσης. Σε κρίσιμη καμπή οι διαπραγματεύσεις Παρά την αισιοδοξία που διακρίνει το υπουργείο Οικονομικών για τις συναντήσεις του κ. Βαρουφάκη στην Ουάσινγκτον, το μήνυμα προς την Αθήνα είναι ξεκάθαρο: Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί στις τεχνικές διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Σε ελεύθερη μετάφραση, οι ΗΠΑ κάλεσαν την Ελλάδα να εστιάσει στην ουσία της διαπραγμάτευσης, στην «αλήθεια των αριθμών», επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να πατάει σε δύο βάρκες όσον αφορά σε κομβικά οικονομικά ζητήματα (ιδιωτικοποιήσεις, διαχείριση δημοσιονομικών). Μεγάλα εμπόδια στη μακροχρόνια -όπως αποδεικνύεται- διαπραγμάτευση παραμένουν ο ΦΠΑ, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά.
 Η ελληνική πλευρά έχει θέσει τις δικές της «κόκκινες γραμμές», την ίδια στιγμή που οι δανειστές συνεχίζουν να ζητούν άμεσα αποτελέσματα μέσω περικοπών στις δημόσιες δαπάνες. Ακόμη δεν έχει βρεθεί η «χρυσή τομή»: Το μόνο που βαίνει προς υλοποίηση -και έχει επιβεβαιωθεί από την ελληνική πλευρά- είναι η καταβολή της δόσης, ύψους 448 εκατ. ευρώ, προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 9 Απριλίου, ζήτημα το οποίο μετετράπη σε πεδίο έντονης αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Όσον αφορά στη λίστα Βαρουφάκη που προβλέπει έσοδα έως 6,1 δισ. ευρώ, παραμένει ακόμη υπό αξιολόγηση από τους εταίρους, οι οποίοι δεν «βλέπουν» πώς τα προτεινόμενα μέτρα θα μπορούσαν να αποδώσουν καρπούς. Και αυτό επειδή -όπως αναφέρουν- τα πιο πολλά βασίζονται σε προσδοκίες για πάταξη της φοροδιαφυγής και «νοικοκύρεμα» των δημοσιονομικών, που δεν είναι βέβαιο ότι θα έχουν άμεσα αποτελέσματα, όπως ένα «ψαλίδι» στις επικουρικές ή μια αύξηση στον ΦΠΑ. Η ασυνήθιστα σκληρή διατύπωση του υφυπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, αρμόδιου για τις Διεθνείς Υποθέσεις, Νέιθαν Σιτς είναι ενδεικτική της έντονης δυσφορίας που έχει προκαλέσει η «διγλωσσία» που παρατηρείται στην ελληνική διαπραγματευτική γραμμή: «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί πλήρως στις τεχνικές διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου