Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Βαρουφάκης: Αυτά είναι τα μέτρα που εξετάζουμε!...

Βαρουφάκης: Αυτά είναι τα μέτρα που εξετάζουμεΜέτρα για τον ΦΠΑ, τις 100 δόσεις, την ανθρωπιστική κρίση και τους συνεπείς φορολογούμενους εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα σενάριο χρεοκοπίας ή Grexit. «Είμαστε σίγουροι ότι οι αποπληρωμές στο ΔΝΤ θα γίνουν στο ακέραιο και θα εξασφαλιστεί η ρευστότητα για να φτάσουμε στο τετράμηνο. Ο Μάρτιος είναι λυμένο θέμα. Βρισκόμαστε στη διαδικασία εξασφάλισης πόρων για όλο το τετράμηνο» ανέφερε σε συνέντευξή του στο Star ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται κανένα θέμα χρεοκοπίας ή εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ
Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στο προσεχές Eurogroup δηλώνοντας έτοιμος να πάει στη συνεδρίαση κρατώντας «φάκελο με έξι μεταρρυθμίσεις, για να δούμε ποιες από αυτές θα είναι άμεσης εφαρμογής». Αναφερόμενος στις έως τώρα διαπραγματεύσεις, είπε ότι «η μεγάλη διαφορά με το e-mail Χαρδούβελη είναι ότι «καταφέραμε να διαχωρίσουμε το δάνειο από τους όρους χορήγησης, που ήταν το Μνημόνιο». «Το λέει το Eurogroup. Συμφωνήσαμε ότι το "κατάλληλο" πρωτογενές πλεόνασμα θα αποφασιστεί σε συνάρτηση με τα οικονομικά αποτελέσματα της χρονιάς. Δεν θα είναι 4,5% του ΑΕΠ "βρέξει-χιονίσει". Με τη συμφωνία σταματάει η αυτοματοποιημένη αιματηρή λιτότητα» πρόσθεσε.
 Ο κ. Βαρουφάκης εκτίμησε, επίσης, πως «το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο» και «τα δάνεια που δόθηκαν δεν θα έπρεπε να είναι τόσο μεγάλα». Είπε, ακόμη, ότι «σε περίπτωση που η άλλη πλευρά μάς προτείνει την αναδιάρθρωση, δεν θα την αρνηθούμε», προσθέτοντας πως «μόνο με αναδιάρθρωση χρέους μπορεί να καταστεί βιώσιμο το χρέος και, μετά να μπορείς να δανειστείς εκ νέου». Αναλυτικά για τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση ο κ. Βαρουφάκης είπε: 1. Το κόστος για τα πρώτα μέτρα ανθρωπιστικής κρίσης είναι 200 εκατ. ευρώ και έχουμε βρει ήδη κονδύλια από υπάρχοντα κοινοτικά προγράμματα ή περικοπή άλλων δαπανών. 2. Δεν θα αλλάξουν συντελεστές ΦΠΑ στα φάρμακα, στα τρόφιμα, στα νησιά κ.λπ. 3. Η ρύθμιση για τις 100 δόσεις βρίσκεται υπό συζήτηση με τους εταίρους μας. 4. Δουλεύουμε για μία λύση και για όσους πλήρωσαν τους φόρους τους στην ώρα τους. 5. Δεν θα κάνουμε μονομερείς κινήσεις με σοβαρό δημοσιονομικό αντίκτυπο για το επόμενο τετράμηνο. Φορολογία Όσον αφορά στους ήδη υπάρχοντες φόρους και τη φοροδιαφυγή: O ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί και τον Απρίλιο:
 «O ΕΝΦΙΑ θα αλλάξει, όμως, μπορεί να πάρει 2-3 μήνες. Είναι πατριωτικό καθήκον να πληρωθεί αλλά μέχρι να αλλάξει ο φόρος ακινήτων, θα ισχύει ο προηγούμενος» είπε. Για τον ΦΠΑ ο κ. Βαρουφάκης «θα ήθελε» να κινείται στο 15%-16% αντί του 23%. Για τη φοροδιαφυγή ανέφερε πως «ενοποιήσαμε όλες τις λίστες. Πολύ σύντομα θα κινηθούμε εναντίον όσων δήλωναν 4-5 χιλιάδες ευρώ και ξαφνικά αγόρασαν έπαυλη». Όπως είπε, δεν θα επιβάλλει έκτακτο φόρο. Θα υπάρξει ρύθμιση για «εθελοντική νομιμοποίηση για όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό».
 Όσοι δηλαδή έχουν βγάλει χρήματα έξω, θα μπορούν να τα δηλώσουν και όχι κατ’ ανάγκην να τα φέρουν πίσω, προκειμένου να φορολογηθούν και να μη διωχθούν για «μαύρο χρήμα». Για τις αποκρατικοποιήσεις Εκτενής ήταν η αναφορά του κ. Βαρουφάκη στις αποκρατικοποιήσεις. Χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική την επένδυση της COSCO, λέγοντας ότι τη στηρίζει, και απολύτως απαραίτητη την επένδυση στον ΟΣΕ, όχι όμως και την είσοδο επενδυτών στη ΔΕΗ. Για τον ΟΠΑΠ τόνισε πως «ήταν απαράδεκτο αυτό που έγινε, αλλά η ιστορία αυτή τελείωσε».
 Για τα αεροδρόμια είπε πως έχει δρομολογηθεί η επένδυση όμως «πρέπει να την ξανακοιτάξουμε, ενώ για τα περιφερειακά αεροδρόμια «πρέπει να προβλεφθεί η εθνική ασφάλεια και η ανάπτυξη». Στη συνέντευξή του ο κ. Βαρουφάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας χαρακτηριστικά: «ο κ. Σόιμπλε είναι ο μόνος συνδετικός κρίκος μεταξύ των νέων πολιτικών και εκείνων των παλαιών Ευρωπαϊστών που μιλούσε για την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Είναι πολύ σκληρός αντίπαλος, αλλά χαίρομαι να συζητώ ή να διαφωνώ μαζί του. Είναι σαν την ζωντανή ιστορία της Ευρώπης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου