Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

ΠΟΛΙΤΙΚΗ. «Εκλογή Προέδρου ΠΑΣΟΚ – Ανοιχτή διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς και …σκοτεινά σημεία» Απο τον δικηγορο Παντελη Καμα.

Την αναγκαιότητα της πολιτικής ανασύνταξης και της οργανωτικής ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ με πρώτο σταθμό το συνέδριο και την εκλογή νέου Προέδρου επισήμανε στην τοποθέτηση του το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Παντελής Καμάς κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του οργάνου.
 «Το ΠΑΣΟΚ γεννήθηκε για να εκφράσει την προοδευτική αριστερά στην πατρίδα μας, και να της προσδώσει πατριωτικά χαρακτηριστικά και πλειοψηφική δυναμική. Το ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί και δεν πρέπει ούτε να απορροφηθεί από το ΣΥΡΙΖΑ, ούτε να υποκύψει σε νεοφιλελεύθερες εκδοχές, όπως αυτές που εκφράζει το ΠΟΤΑΜΙ. Χρειάζεται χρόνο και σκληρή προσπάθεια για να αναταχθεί. Και πάνω από όλα μας χρειάζεται όλους όσους μείναμε αλλά και όσους θέλουν να επιστρέψουν», τόνισε ο κ. Καμάς.
 Επίσης, ο κ. Καμάς υπογράμμισε ότι η εκλογή νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι μια ανοικτή πολιτική διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς και τεχνητούς όρους, ελέγχου της, αφήνοντας σαφείς αιχμές σε όσα στελέχη επιδιώκουν κλειστές ελεγχόμενες διαδικασίες. Παράλληλα τόνισε ότι απαιτείται συμφωνία και ομοφωνία στους κανόνες που θα εφαρμοστούν, ότι απαιτείται μια διάφανη και χωρίς σκοτεινά σημεία διαδικασία. Αναλυτικά η τοποθέτηση: Συντρόφισσες και σύντροφοι, 
1) Σήμερα, βρισκόμαστε, εδώ, όλοι μας, με μία βαριά ευθύνη. Εμείς που προτάξαμε και πιστεύουμε στη στρατηγική της ευθύνης, να συμπεριφερθούμε, με ευθύνη, απέναντι στην ιστορία μας, το παρόν μας και πάνω από όλα την προοπτική. Έχουμε την ευθύνη, οι αποφάσεις μας, και η δράση μας, να σηματοδοτήσουν τη θέλησή μας να υπάρξουμε. Να υπάρξουμε ως ο κυρίαρχος πόλος στην ελληνική κεντροαριστερά.
 2) Σήμερα βρισκόμαστε εδώ, άνθρωποι που δώσαμε τη μάχη στις πρόσφατες εκλογές, από την ίδια όχθη. Παραμερίσαμε τις ιστορικές διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ μας και δώσαμε ένα συγκλονιστικό, δύσκολο αλλά και υπέροχο εκλογικό αγώνα. Είπαμε δυσάρεστες αλήθειες, και ηττηθήκαμε. Προδοθήκαμε από την αυτιστική συμπεριφορά του πρώην Προέδρου και της ηγετικής ομάδας που συμπαρατάχθηκε μαζί του. Αλλά μείναμε όρθιοι. Και πρέπει να μείνουμε όρθιοι. Και για να μείνουμε όρθιοι πρέπει να μείνουμε ενωμένοι.
 3) Αισθάνομαι την ανάγκη, να εκφράσω την απεριόριστη εκτίμησή μου, για τον Πρόεδρό μας το Βαγγέλη Βενιζέλο. Για την αντοχή του, ηθική, προσωπική και πολιτική όλα αυτά τα χρόνια. Για την ευθύνη που έδειξε απέναντι στη χώρα αλλά και κρατώντας το τιμόνι της παράταξης. Αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω την βαθειά μου και απεριόριστη εκτίμηση μου για την απόφασή του να ανοίξει τη διαδικασία της επόμενης ημέρας για το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη.
 4) Γιατί αυτό ακριβώς αυτό πρέπει να αναζητήσουμε, την επόμενη ημέρα της παράταξης. Το ΠΑΣΟΚ, γεννήθηκε για να υπηρετεί το λαό και τον τόπο. Το ΠΑΣΟΚ γεννήθηκε για να είναι ένα μεγάλο πολυσυλλεκτικό κόμμα. Το ΠΑΣΟΚ γεννήθηκε για να εκφράσει την προοδευτική αριστερά στην πατρίδα μας, και να της προσδώσει πατριωτικά χαρακτηριστικά και πλειοψηφική δυναμική. Το ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί και δεν πρέπει ούτε να απορροφηθεί από το ΣΥΡΙΖΑ, ούτε να υποκύψει σε νεοφιλελεύθερες εκδοχές, όπως αυτές που εκφράζει το ΠΟΤΑΜΙ. Χρειάζεται χρόνο και σκληρή προσπάθεια για να αναταχθεί. Και πάνω από όλα μας χρειάζεται όλους όσους μείναμε αλλά και όσους θέλουν να επιστρέψουν.
 5) Το πρώτο λοιπόν βήμα της επόμενης ημέρας είναι η εκλογή νέας ηγεσίας. Νέου Προέδρου. Αυτό το βήμα, απαιτεί συμφωνία. Συμφωνία και ομοφωνία στους « κανόνες που θα εφαρμοστούν». Επιβεβαίωση των καταστατικών κανόνων που ισχύουν. Όλες οι μάχες διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι μάχες για την ανάδειξη ηγεσίας έγιναν με κοινά συμφωνημένους κανόνες και τήρηση του καταστατικού. Έτσι πορευτήκαμε το 1996, το 2004, το 2007, το 2012, έτσι και μόνο έτσι μπορούμε να πορευτούμε και το 2015. Στην κρισιμότερη δηλαδή μάχη που έχουμε μπροστά μας.
 6) Έχοντας βαθειά επίγνωση και των αδυναμιών της ιστορίας μας ξέρουμε, ότι δεν θέλουμε να εκλέξουμε ηγεσία εκτός πολιτικού πλαισίου. Πρόεδρο ανέλεγκτο. Ότι η διαδικασία της εκλογής είναι πολιτική. Γνωρίζουμε επίσης ότι η διαδικασία μετεξέλιξης της παράταξης, διεύρυνσης, ανασυγκρότησης, δεν εξαντλείται σε αυτά που σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα πρέπει να ολοκληρώσουμε. Γιατί τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά και η παράταξη στο συντομότερο χρονικό διάστημα πρέπει να βρεθεί σε θέση μάχης.
 7) Χρειάζεται ένας απλός και συμφωνημένος οδικός χάρτης. Μία διάφανη και χωρίς σκοτεινά σημεία διαδικασία. Μία ανοιχτή διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς και τεχνητούς όρους, ελέγχου της. Μία διαδικασία που θα υποδηλώνει τη θέλησή μας να είμαστε και πάλι σύντομα ένα μεγάλο κόμμα. Η πρότασή μου για τη διαδικασία είναι απλή και καθαρή: Ειδική συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, για να οριστεί η ΚΟΕΣ, καθώς και να εγκριθούν οι υποψηφιότητες για τη θέση του Προέδρου. Το σώμα να επιλέξει και μία στενή οργανωτική γραμματεία, που θα έχει την ευθύνη όλων των διαδικασιών, την τήρηση και τον έλεγχό τους, και την έγκρισή τους, καθώς και την οργανωτική διεύθυνση του Κόμματος μέχρι το εκλογικό συνέδριο. Κανόνας στις αποφάσεις της η ομοφωνία και η σύνθεση. Κατά την πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, να ανακοινωθούν και να εγκριθούν οι υποψηφιότητες για τη θέση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι αναγκαίο για να καθοριστεί και ο ρόλος που θα έχει ο καθένας στην προσυνεδριακή περίοδο. Δεν μπορεί κάποιοι να είναι και εν δυνάμει « παίκτες στο γήπεδο» αλλά και « διαιτητές» του αγώνα.
 Πολιτική συνδιάσκεψη, ή πολιτικό συνέδριο το οποίο εντός του μηνός Μαίου , θα περιγράψει τη νέα πολιτική μας διακήρυξη, θα θέσει τους πολιτικούς στόχους και θα δώσει τη δυνατότητα στους υποψηφίους Προέδρους να εκθέσουν την άποψή τους για το μέλλον της παράταξης. Αμέσως μετά εκλογή Προέδρου από ανοιχτή διαδικασία που θα συμμετάσχει όποιος επιθυμεί. Σε σύντομο χρονικό διάστημα και εντός δύο μηνών συνέδριο καταστατικό και εκλογικό για την αλλαγή των διατάξεων του καταστατικού και την εκλογή των Κεντρικών Οργάνων του Κινήματος. Το μητρώο μελών θα πρέπει να δημιουργηθεί μέσα από τους συμμετέχοντες στις διαδικασίες αυτές, και η γραμματεία οργάνωσης του συνεδρίου, να το επεξεργαστεί και να το παραδώσει στην νέα ηγεσία, αλλά και στη δημοσιότητα. Δεν είναι κακό ξέρετε, να είναι σαφές και δημόσιο το ποιος είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ. Είναι εξάλλου πιστεύω τιμή, δεν είναι κατάρα. 8) Αντιλαμβάνομαι ότι δύναται να υπάρξουν και διαφορετικές προσεγγίσεις για τη διαδικασία. Ότι καμία πρόταση δεν είναι πανάκεια. Πρέπει να αναζητηθούν συγκλήσεις και να ανταλλαχθούν απόψεις.
 Ο σκοπός όμως είναι να συνθέσουμε. Αν κάποιοι έχουν στο μυαλό τους σήμερα, να οριστεί ένας οδικός χάρτης, με πλειοψηφίες, και μειοψηφίες σε διαδικαστικά ζητήματα, τότε θεωρώ ότι δρουν υπονομευτικά. Υπονομευτικά απέναντι στην ευθύνη, για σύνθεση και Ενότητα, απέναντι στην ευθύνη για διαφάνεια και αξιοπιστία. Θεωρώ ότι θα επιφέρουν ένα καθοριστικό πλήγμα στην προσπάθεια που οφείλει και μπορεί να κάνει το ΠΑΣΟΚ. 9) Συντρόφισσες και σύντροφοι. Οι ιστορικές στιγμές, απαιτούν και βασανισμένες αποφάσεις. Μπορεί πολλές φορές να απαιτούν και βασανιστικές αποφάσεις. Είμαστε εδώ πρόθυμοι για να τις πάρουμε και να συμβάλλουμε. Μείναμε όμως στο ΠΑΣΟΚ, και το στηρίξαμε, υποστήκαμε τη χλεύη και την ταπείνωση, από αγάπη, στο κόμμα μας, από σεβασμό στον Πρόεδρό μας, όχι για να μετατραπούμε σε χειροκροτητές μίας διευθυντικής ομάδας που από το 2013,
 νέμεται το ΠΑΣΟΚ. Είναι χρέος να βρούμε τη σύνθεση και την πολιτική συμφωνία σε όσα θέματα θέτει ο καθένας από εμάς. Και θα το πράξουμε. Δεν μας αρμόζει ο ρόλος όμως του θεατή σε στημένα παιχνίδια. 10) Συντρόφισσες και σύντροφοι, είμαι περήφανος γιατί εντάχθηκα στο ΠΑΣΟΚ, το 1988, σε ηλικία 16 χρονών μόλις. Δεν έχω ποτέ φύγει από την παράταξη. Σεβάστηκα όλες τις συλλογικές αποφάσεις. Δεν επιζήτησα ποτέ καμία προσωπική χάρη ή δικαίωση εντός εισαγωγικών. Δεν θα είμαι όμως θεατής σε οποιαδήποτε απόπειρα πάει να μικρύνει αυτό που πίστεψα. Όπως ακριβώς πολέμησα προεκλογικά ενάντιον στο κόμμα του πρώην πρωθυπουργού και την ηγετική του ομάδα, που δεν έχουν ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον θέση στην παράταξη, έτσι θα αντιταχθώ και σε ό,τι μικραίνει την παράταξη, σε ό,τι απειλεί το σπίτι μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου