Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ. ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ. Οι παγίδες και οι ευκαιρίες στη ρύθμιση των 100 δόσεων!...

oi-pagides-kai-oi-eukairies-sti-ruthmisi-twn-100-dosewnΤην αγωνία του υπουργείου Οικονομικών να συλλέξει «φρέσκο» χρήμα, εδώ και τώρα, αποπνέει η ρύθμιση των 100 δόσεων που δόθηκε τελικώς χθες το απόγευμα για δημόσια διαβούλευση. Η αγωνία αυτή, μεταφράζεται σε «2+1» διαφορετικές ρυθμίσεις με ισχυρά κίνητρα για όσους είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν μέρος ή και το σύνολο των οφειλών τους μέσα στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες. Μάλιστα, προκύπτει ότι όσο νωρίτερα πληρώσει κάποιος, τόσο περισσότερα μπορεί να κερδίσει. Από τις προσαυξήσεις πάντοτε. Το «κούρεμα» κεφαλαίων, δεν υπάρχει στο νομοσχέδιο. Η εξαγγελία που έγινε προ μηνός, δεν θα υλοποιηθεί. Ποιες είναι όμως οι «2+1» ευκαιρίες για όσους έχουν ζεστό χρήμα και είναι διατεθειμένοι να το δώσουν στην εφορία; Το νομοσχέδιο που δόθηκε χθες για δημόσια διαβούλευση, περιγράφει τις δύο ευκαιρίες. Η 3η, είναι αυτή που εξήγγειλε προ ημερών η Νάντια Βαλαβάνη και η οποία (υποτίθεται) ότι θα έπρεπε να τρέξει μέσα στον Μάρτιο. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν χθες χαρακτηριστικά ότι επίκειται η κατάθεση σχετικής τροπολογίας στη Βουλή.
Επελέγη η λύση της τροπολογίας προκειμένου η έκτακτη ρύθμιση να υλοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό. Αναλυτικά, οι τρεις ευκαιρίες έχουν ως εξής: 1. Η έκτακτη ρύθμιση (για την οποία δεν έχουμε πάρει ακόμη στα χέρια μας νομοθετική ρύθμιση) θα δίνει τη δυνατότητα στους οφειλέτες να πληρώσουν μέρος ή το σύνολο των οφειλών τους και να εξασφαλίσουν διαγραφή αντίστοιχου ποσοστού προσαυξήσεων.
 Έτσι, αν κάποιος χρωστάει 1000 ευρώ από φόρο εισοδήματος, και το ποσό αυτό έχει φουσκώσει κατά 2000 ευρώ λόγω προσαυξήσεων, ο οφειλέτης, πληρώνοντας 500 ευρώ (που είναι το 50% του χρέους) θα μπορεί να γλιτώσει 1000 ευρώ προσαυξήσεις (που είναι το 50% των προσαυξήσεων). Η ρύθμιση αυτή, προφανώς συμφέρει αυτούς που έχουν συσσωρεύσει παλαιά χρέη τα οποία έχουν φουσκώσει με πολλές προσαυξήσεις. Συμφέρει κυρίως αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν το σύνολο του ποσού καθώς δυνατότητα μερικής αποπληρωμής με τόσο δελεαστικούς όρους δεν θα τους δοθεί μόλις παρέλθει η περίοδος του μέτρου.
Υποτίθεται ότι το μέτρο θα τρέξει για λίγες ημέρες μέσα στον Μάρτιο. Μένει να φανεί, αν και πότε θα κατατεθεί η σχετική τροπολογία 2. Η δεύτερη δυνατότητα, περιγράφεται στο νομοσχέδιο που δόθηκε χθες για δημόσια διαβούλευση. Όσοι θέλουν να αποπληρώσουν μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, θα μπορούν να κερδίσουν ισόποση διαγραφή προσαυξήσεων. Δηλαδή, καταβάλλοντας κάποιος 300 ευρώ (υπάρχει όριο 200 ευρώ κάτω από το οποίο δεν μπορεί να πέσει κανείς), αφαιρεί άλλα 300 ευρώ από τις προσαυξήσεις. Η δυνατότητα αυτή θα αντιμετωπιστεί ως «προκαταβολή» και η διαδικασία θα πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά μέχρι τις 27 Απριλίου. Το υπόλοιπο ποσό που θα απομείνει μετά από αυτή τη διαδικασία, θα ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων. 3. Η 3η και τελευταία δυνατότητα για τους έχοντες μετρητά, είναι το να πληρώσουν το σύνολο του χρέους τους μέχρι τις 26 Μαΐου (το νομοσχέδιο αφήνει περιθώριο για παράταση ενός μήνα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών) και να γλιτώσουν το σύνολο των προσαυξήσεων που έχουν συσσωρευτεί μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου.
 Για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τοις μετρητοίς, υπάρχει η λύση των δόσεων. Με ελάχιστο ποσό τα 20 ευρώ, οι περισσότεροι θα έχουν όλες τις επιλογές ανοικτές καθώς για χρέη άνω των 2000 ευρώ, θα δίδεται η δυνατότητα αποπληρωμής σε 100 δόσεις.
 Αναλυτικά, οι εναλλακτικές έχουν ως εξής:
 · από δύο (2) έως και πέντε (5) μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή κατά ποσοστό ενενήντα τοις εκατό (90%). · από έξι (6) έως και δέκα (10) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%). · από ένδεκα (11) έως και είκοσι (20) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%). · από είκοσι μία (21) έως και τριάντα (30) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εβδομήντα τοις εκατό (70%). · από τριάντα μία (31) έως και σαράντα (40) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εξήντα πέντε τοις εκατό (65%). · από σαράντα μία (41) έως και πενήντα (50) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60%). · από πενήντα μία (51) έως και εξήντα (60) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό πενήντα πέντε τοις εκατό (55%). · από εξήντα μία (61) έως και εβδομήντα (70) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%). · από εβδομήντα μία (71) έως και ογδόντα (80) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό σαράντα πέντε τοις εκατό (45%). · από ογδόντα μία (81) έως και ενενήντα (90) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%). · από ενενήντα μία (91) έως και εκατό (100) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%). Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, υπάρχει απόλυτος βαθμός ελευθερίας στους οφειλέτες. Αν μπουν σε διαδικασία δόσεων και στην πορεία αποφασίσουν να εξοφλήσουν το χρέος τους, τότε θα μπορέσουν να κερδίσουν από τη διαγραφή προσαυξήσεων. Επίσης, δίδεται η δυνατότητα αλλαγής κλιμακίου με μοναδική υποχρέωση οι δόσεις να μην ξεπερνούν τις 100. Ποιοι μπορούν να τα κάνουν όλα αυτά; Όλοι.
 Το νομοσχέδιο δεν εμπεριέχει περιορισμούς. Ωστόσο, υπάρχει μια εξουσιοδοτική διάταξη που αφήνει το περιθώριο για παρεμβάσεις ακόμη και μετά την ψήφιση. «Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα και λεπτομέρειες για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος κεφαλαίου και να προβλέπονται εξαιρέσεις από την υπαγωγή σε αυτές»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου