Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Ελληνική τραγωδία Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΟN ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΟ EUROGROUP

του Φώτη Τριάρχη 
Με στόχο τον αμοιβαίο, τελικό συμβιβασμό και την εξεύρεση της χρυσής τομής -εφόσον είναι δυνατή- με τους εταίρους μας, προσέρχεται σήμερα στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, τον οποίο θα επιδιώξει να επικυρώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έπειτα και από την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, στο Συμβούλιο Κορυφής της Πέμπτης. Η μικτή λύση που θα προτείνει η κυβέρνηση έχει ήδη προδιαγραφεί μετά και τις ομιλίες Βαρουφάκη (Αποδεχόμαστε το 0% του μνημονίου) και Τσίπρα (Όσο κι αν μας το ζητούν Σαμαράς και Σόιμπλε δεν θα ζητήσουμε παράταση του Μνημονίου): Συμφωνία-γέφυρα με ένα μεγάλο μέρος (70%) των μεταρρυθμίσεων του Μνημονίου και ένα μέρος μεταρρυθμίσεων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.
 Η ελληνική κυβέρνηση θέλει χρόνο μέχρι τέλος Αυγούστου και χρηματοδότηση, ώστε να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες της χώρας καθώς Ιούλιο και Αύγουστο λήγουν τα ομόλογα της ΕΤΚ ύψους 7 δις. Αυτό μπορεί να γίνει σύμφωνα με όσα έχει προτείνει η Αθήνα, με καταβολή της τελευταίας δόσης από τους πιστωτές - ή έστω μέρους της - και επιστροφή 7,2 δις ευρώ από το προηγούμενο πρόγραμμα συμπεριλαμβανομένων των 1,9 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Η Αθήνα επιμένει στη μείωση του χρέους όχι απ’ ευθείας, αλλά με ανταλλαγές ομολόγων από 1/9, όπως επίσης και στην μείωση των απαιτήσεων των πιστωτών για πρωτογενές πλεόνασμα. Από το 3% στο 1,5%. Δεν θέλει επίσης την εμφανή τουλάχιστον παρουσία της Τρόικα και τις επισκέψεις στη χώρα μας για έλεγχο και αξιολογήσεις.
 Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για ιδιωτικοποιήσεις, μεταρρυθμίσεις, πρωτογενώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Φαίνεται ότι δεσμεύεται επίσης να υιοθετήσει μέτρα που προτείνει ο ΟΟΣΑ, όπως η απελευθέρωση της αγοράς γάλακτος, των φαρμακείων, του ωραρίου των καταστημάτων και λοιπά. Οπως ανακοίνωσε το Μαξίμου ο Ανχελ Γκουρία έρχεται «με σκοπό να συζητήσει με το οικονομικό επιτελείο τις προτάσεις της κυβέρνησης περί ριζικών μεταρρυθμίσεων, να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες στο θέμα αυτό, και, τέλος, να αναφερθεί στη δική του εμπειρία βέλτιστων πρακτικών αναδιαπραγμάτευσης του δημόσιου χρέους ως υπουργού Οικονομικών του Μεξικού, κατά τη θητεία του οποίου το δημόσιο χρέος της χώρας του απομειώθηκε σημαντικά». Στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης ο Πρωθυπουργός θα έχει συμμάχους ως ένα βαθμό: - Τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάινμαν ο οποίος μετά την συνάντησή του με τον Αλ. Τσίπρα φαίνεται να θεωρεί ρεαλιστικές και λογικές τις θέσεις της κυβέρνησης. - Τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ που πήρε πρωτοβουλία στέλνοντας επιστολή 4 σημείων στο Μαξίμου προκειμένου να εξερευθει συμβιβαστική λύση. «Είναι πολλοί όσοι μας λένε θετικά λόγια στις κατ’ ιδίαν επαφές μας και για ευνόητους λόγους δεν θέλουν να έρθουν δημοσίως σε σύγκρουση με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ» έλεγε στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα που έχει γνώση των συνομιλιών του πρωθυπουργού με ξένους ηγέτες.
 Οι επόμενες 48 ώρες θα δείξουν αν οι συμμαχίες αυτές και η ελληνική στάση θα κάμψει την αντίσταση του Βερολίνου, λύνοντας το διαφαινόμενο αδιέξοδο και δίνοντας ανάσες στην χώρα. Κλίμα πίεσης από Σόιμπλε και Βάιντμαν Δημοσιεύματα ότι η Κομισιόν ετοιμάζεται να χορηγήσει εξάμηνη παράταση στο πρόγραμμα της Ελλάδας «είναι λάθος», δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από την Κωνσταντινούπολη όπου βρίσκεται για την σύνοδο της G20. Ο ίδιος ανέφερε ότι στο Eurogroup της Τετάρτης δεν θα υπάρξει διαπραγμάτευση ενός νέου προγράμματος για την Ελλάδα. «Εχουμε ήδη ένα σχέδιο για την Ελλάδα» τόνισε χαρακτηριστικά. «Νομίζω ότι μέχρις ενός σημείου οι κανόνες είναι σαφείς (στην Αθήνα). Θέλουμε να ακούσουμε κάτι δεσμευτικό από την Ελλάδα την Τετάρτη. Εάν η Ελλάδα δεν θέλει το υπάρχον πρόγραμμα, τότε τέλος» είπε ο Σόιμπλε σύμφωνα με το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.
 Την ίδια ώρα, ο Γενς Βάιντμαν, ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ, εντείνει την πίεση που ασκείται στην Ελλάδα να καταβάλει προσπάθειες να ανακάμψει οικονομικά προωθώντας αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δείχνοντας ότι δεν προτίθεται να μεταβάλει τη στάση του έναντι της Αθήνας, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Ο Βάιντμαν επέμεινε στις πάγιες θέσεις του, χωρίς να υποχωρεί στη διένεξη ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της στην ευρωζώνη, καθώς η Αθήνα επιδιώκει τον τερματισμό του διεθνούς προγράμματος στήριξης και των όρων που το συνοδεύουν, ιδίως της πολιτικής λιτότητας. «Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η Ελλάδα μπορεί να λύσει τα προβλήματά της μακροπρόθεσμα μόνον εάν καταστήσει τα δημοσιονομικά της πιο σταθερά και την οικονομία της πιο ανταγωνιστική», είπε στο Ρόιτερς ο πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Κωνσταντινούπολη.
 «Αλλά ασφαλώς, σε τελευταία ανάλυση, πρέπει (η Ελλάδα) να καταβάλει αξιόπιστες προσπάθειες να βελτιώσει την κατάσταση με βιώσιμο τρόπο, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να σταθεί ξανά στα δυο της πόδια», συνέχισε ο Βάιντμαν, ο οποίος είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ΕΚΤ κατέστησε σαφές την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα αποδέχεται πλέον ελληνικά κρατικά ομόλογα ως εγγυήσεις για νέο δανεισμό στις ελληνικές τράπεζες. Αυτό μετακυλύει την ευθύνη για τη χρηματοδότησή τους στην Τράπεζα της Ελλάδας και ερμηνεύθηκε ως ένδειξη απομόνωσης της Ελλάδας από τους εταίρους της στην ευρωζώνη, γράφει το Ρόιτερς. Ο Βάιντμαν επέμεινε επίσης ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η ευρωζώνη να εκτεθεί στην υποψία ότι ενέχεται στην απαγορευμένη χρηματοδότηση κρατών με νομισματικά μέσα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου