Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

ΠΟΛΙΤΙΚΗ. H Eλλάδα που αντιστέκεται!!!.....

Toυ Φώτη Τριάρχη
 Το Μαξίμου επιμένει: Καμία κωλοτούμπα, καμία υποχώρηση. Η Γερμανία επιμένει επίσης: Αν δεν συμφωνήσετε, δεν έχει λεφτά. Ο Aμερικανός πρέσβης ζήτησε να κάνει διαπραγματεύσεις η κυβέρνηση με ΕΕ και ΔΝΤ. Η Standar & Poor's μας υποβάθμισε και προειδοποιεί ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος Grexit και μαζικής εκροής καταθέσεων. Επιπλέον, η κυβέρνηση έβαλε «πάγο» στις διαρροές από κύκλους του Γ. Βαρουφάκη, σύμφωνα με τους οποίους αν ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πίσω στις προεκλογικές εξαγγελίες του, θα πέσει η κυβέρνηση. Και ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, καθώς στις 28 Φεβρουαρίου λήγει το πρόγραμμα. Κάπως έτσι σκιαγραφείται η εικόνα, δύο 24ωρα πριν την έναρξη ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης με την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή.
 Σύμφωνα με τον Bloomberg, μάλιστα, η κυβέρνηση αναζητεί πλέον σχέδιο Γ' μετά την απόρριψη τωνπροτάσεών της από τις επαφές που είχαν Τσίπρας-Βαρουφάκης με τα κέντρα λήψης αποφάσεων, ενώ η Wall Street Journal κάνει λόγο για έλλειψη ρευστού εντός των επόμενων εβδομάδων. Το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθεί να διαμηνύει ότι «η κυβέρνηση θα μείνει πιστή στη σαφή λαϊκή εντολή και δεν πρόκειται να δεχτεί επέκταση του καταστροφικού και αδιέξοδου Μνημονίου». Ζητεί χρόνο και πρόγραμμα – γέφυρα, το οποίο «δεν θα είναι ένα νέο Μνημόνιο, με όρους, αξιολογήσεις κτλ, αλλά μια επίσημη αποτύπωση της βούλησης όλων των πλευρών για διαπραγμάτευση χωρίς πιέσεις και εκβιασμούς».
 Διαβεβαιώνει δε, ότι «ο βασικός όρος που θα περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα – γέφυρα είναι ότι καμία πλευρά δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες». Ενώ επαναλαμβάνει το αίτημα για παροχή 1,9 δις ευρώ από την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών, χρήματα προερχόμενα από τα κέρδη που είχαν από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων, αλλά και επιπλέον 10 δις για έκδοση εντόκων γραμματίων πέρα από το όριο των 15 δις, ώστε να καλύψει τυχόν έκτακτες ανάγκες.
 Ένα αίτημα που έχει ήδη απορριφθεί, πάντως, από την ΕΚΤ. Το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθεί να διαμηνύει ότι «η κυβέρνηση θα μείνει πιστή στη σαφή λαϊκή εντολή και δεν πρόκειται να δεχτεί επέκταση του καταστροφικού και αδιέξοδου Μνημονίου»«Προφανώς υπάρχει πίεση, αλλά είμαστε σε μια δυναμική κατάσταση» έλεγε κυβερνητικός παράγοντας μετά την σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο. Ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει ένα «νέο εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων» στις προγραμματικές και δεσμεύεται ότι «μετά τη συμφωνία για το πρόγραμμα-γέφυρα θα κατατεθούν οι οριστικές ελληνικές προτάσεις που θα περιλαμβάνουν ένα νέο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, το οποίο θα αποτυπώνει τους στόχους της κυβέρνησης για τα δημόσια οικονομικά τα επόμενα 3-4 χρόνια (ύψος πλεονάσματος, διάρθρωση εσόδων – δαπανών κτλ) και πάνω στο οποίο θα στηριχτούν οι προϋπολογισμοί της επόμενης τετραετίας». Αφόρητες πιέσεις από παντού Ωστόσο, η πίεση που ασκείται τα τελευταία 24ωρα στην ελληνική κυβέρνηση είναι αφόρητη και προέρχεται από όλες τις πλευρές.
 Ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άφησε «εντελώς ανοιχτό» το τι θα συμβεί μετά την εκπνοή του τρέχοντος προγράμματος στο τέλος Φεβρουαρίου και ζήτησε από την Ελλάδα «να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις» στο έκτακτο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, καθώς «μέχρι τώρα είναι ασαφές ποια είναι η ακριβής θέση της ελληνικής κυβέρνησης» Επιπλέον, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι «σε ένα πρόγραμμα μέχρι το τέλος του μήνα» διερωτήθηκε «εάν αυτό το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί ή θα παραταθεί» και διεμήνυσε: «Δεν κάνουμε συμφωνίες για δάνεια-γέφυρα». Η S&P προχώρησε αιφνιδιαστικά σε υποβάθμιση της Ελλάδας κατά μια βαθμίδα (από Β σε Β-). Προβλέπει μάλιστα ως χειρότερο σενάριο την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων από την κυβέρνηση, στην απώλεια της πρόσβασης στον δανεισμό της τελευταίας καταφυγής και ενδεχομένως στην αποβολή της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
 Ενώ προειδοποιεί, πως η παράταση των διαπραγματεύσεων με τους επίσημους πιστωτές θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω πίεση την οικονομική σταθερότητα της Ελλάδος με τη μορφή εκροών καταθέσεων. «Η υποβάθμιση αντανακλά την απόψή μας ότι οι περιορισμοί στη ρευστότητα όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες και την ελληνική οικονομία έχουν περιορίσει το χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο η νέα κυβέρνηση μπορεί να φτάσει σε συμφωνία για ένα οικονομικό πρόγραμμα με τους πιστωτές της: τα κράτη-μέλη της ΕΕ, τον EFSF, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ» εξηγεί η S&P. Ψυχρολουσία και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς ο Αμερικανός πρέσβης που συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα και υπουργούς κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει να συνεργάζεται με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ και να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι είναι πολύ σημαντικό η Ελληνική Κυβέρνηση να συνεργασθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της καθώς και με το ΔΝΤ» τόνισε ο κ. Πηρς, λίγες ημέρες μετά την δήλωση Ομπάμα ότι «δεν μπορείς να στύβεις τις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση». Ωστόσο, πηγές του μεγάρου Μαξίμου έλεγαν ότι η συνάντηση Τσίπρα-Πιρς πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, και εκφράστηκε «η κοινή πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει πυλώνας σταθερότητας σε ένα ασταθές περιβάλλον που αλλάζει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου