Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Οι γερμανικές τράπεζες υπέρ της Ελλάδας: "Αν είχαμε ένα Grexit τέλος η αξιοπιστία του ευρώ"

Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μείνει η Ευρωζώνη ως έχει, πρέπει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, υπογράμμισε ο διευθυντής του Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών, Μίχαελ Κέμερ. «Αν έβγαινε ένα μέλος από το ευρώ θα είχαμε πρόβλημα αξιοπιστίας γιαυτό πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε η Ευρωζώνη να μείνει ενωμένη», επισήμανε ο γερμανός ειδικός, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
 H εξασθένηση του ευρώ οφείλεται περισσότερο στην ισχυροποίηση του δολαρίου, εξηγεί ο Μ. Κέμερ, προσθέτοντας ότι «πρόκειται περισσότερο για ισχύ του δολαρίου παρά για αδυναμία του ευρώ. Εκτός αυτού, το ευρώ είναι ένα ισχυρό εσωτερικό νόμισμα. (…) Δεν θα υπερεκτιμούσα την παρούσα εξασθένηση του ευρώ. (…)
 Πιστεύω ότι θα ξαναβγούμε από αυτήν την κατάσταση». Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι η αποδυνάμωση του ευρώ καθιστά ακριβότερες τις εισαγωγές για τις χώρες της Ευρωζώνης, ωστόσο, όπως είπε, «αν δείτε όμως τις εξαγωγές, αυτές είναι βεβαίως πολύ φθηνότερες. Γι” αυτό, όπως είπα, υπάρχουν αναπτυξιακά οφέλη. Θα ήταν όμως καλό αν μακροπρόθεσμα το ευρώ σταθεροποιούνταν και πάλι αισθητά». Ο Γερμανός ειδικός εκτίμησε ότι η νομισματική πολιτική του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι «αγοράζει χρόνο για τους πολιτικούς».
 Κατά τη γνώμη του, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες ώστε να εξέλθουν από τη φάση της ασθενούς ανάπτυξης, εκτιμώντας ότι για να συμβεί αυτό «χρειάζεται αναπτυξιακή ώθηση». Τέλος, ερωτηθείς αν θα χορηγούσε δάνειο σε Γερμανό επιχειρηματία που θα ήθελε να επενδύσει στην Ελλάδα, παρά τις εξελίξεις στη χώρα και την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Αλέξη Τσίπρα, απάντησε: «Ναι, βεβαίως! Δεν δίνεται δάνειο σε κάποιον πολιτικό και δεν θα πρέπει να υπερεκτιμούμε τη μαχητική ρητορική. Οι άνθρωποι κρίνονται από τις πράξεις τους και βλέποντας τι υπέγραψαν την Παρασκευή, θα έλεγα ότι έγινε κιόλας το πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου