Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ. Αναζητείται η ενδιάμεση λύση ΜΕ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΡΗΞΗ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Εξαιρετικά περιορισμένες είναι οι επιλογές της κυβέρνησης μετά τη ρήξη στο Eurogroup και την άκαμπτη στάση των Ευρωπαίων εταίρων. Στο τραπέζι υπάρχουν δύο επιλογές για την Αθήνα: κατάθεση αιτήματος για την παράταση του υπάρχοντος προγράμματος ή οριστική ρήξη με τις Βρυξέλλες με ό,τι και αν αυτό συνεπάγεται για την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών. Εξαιρετικά περιορισμένες είναι οι επιλογές της κυβέρνησης μετά τη ρήξη στο Eurogroup και την άκαμπτη στάση των Ευρωπαίων εταίρων:
Παράταση του υπάρχοντος προγράμματος ή οριστική ρήξη με τις Βρυξέλλες οι επιλογές της ΑθήναςΤο Κονκλάβιο των Βρυξελλών εξακολουθεί να τηρεί σκληρή στάση, όπως διεφάνη και από τη δήλωση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενου στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin) το πρωί της Τρίτης: «Ελπίζω ότι θα ζητήσουν μία παράταση και τότε θα υπάρχει περιθώριo για ευελιξία» είπε και πρόσθεσε: «Θα δούμε βεβαίως αν παραμένει σε εφαρμογή το πρόγραμμα». Από τη μεριά του ο Γιάνης Βαρουφάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος, δηλώνοντας: «Θα κάνουμε ένα υπεύθυνο βήμα εξετάζοντας τις επιλογές μας με στόχο την καλύτερη λύση για τον μέσο Ευρωπαίο, όχι για τον μέσο Έλληνα, για τον μέσο φορολογούμενο. Επιθυμούμε μία καλή λύση».
 Το κλίμα είναι βαρύ για τη νέα ελληνική κυβέρνηση, η οποία ωστόσο δηλώνει ότι δεν δέχεται εκβιασμούς και τελεσίγραφα. Είναι προφανές ότι σε αυτό το μπρα-ντε-φερ που βρίσκεται σε εξέλιξη, οι δύο πλευρές επιχειρούν να βρουν έναν κοινό τόπο, κάνοντας αμοιβαίες υποχωρήσεις, αλλά χωρίς να πληγεί το γόητρο αμφοτέρων. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιούνγκερ επιδιώκει να βρεθεί μια συμβιβαστική φόρμουλα, μια «χρυσή τομή, ώστε οι δύο πλευρές να καθίσουν εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρουν μια λύση που να ικανοποιεί και τους δύο. Τι ζητάει η κάθε πλευρά Αυτήν τη στιγμή αναζητείται μια συμφωνία που θα επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει μεν παράταση για τη δανειακή σύμβαση αλλά και θα της δίνει τη δυνατότητα να ενσωματώσει μεταρρυθμίσεις του παλαιού προγράμματος με επιλεγμένες δράσεις από τις προεκλογικές εξαγγελίες της.
 Περίπου, δηλαδή, αυτό που παρουσίασε σε γενικές γραμμές ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί στον Γιάνη Βαρουφάκη πριν από το χθεσινό Eurogroup, το προσχέδιο του οποίου αποσύρθηκε στη συνέχεια κατόπιν απαίτησης του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Πιθανόν, η συμβιβαστική πρόταση του Πιερ Μοσκοβισί (που πληροφορίες αναφέρουν ότι αποτελεί έμπνευση και δουλειά του κ. Γιούνκερ) να αποτελέσει τη βάση για τη σύγκλιση, καθώς ο κ. Βαρουφάκης έχει ήδη δηλώσει ότι θα την υιοθετούσε ευχαρίστως. Οι Ευρωπαίοι εταίροι, ουσιαστικά, γνωρίζουν πλέον τι θα δεχόταν η Αθήνα και αυτό σημαίνει ότι όσοι εργάζονται για τον πολυπόθητο συμβιβασμό μπορούν να κινηθούν αναλόγως. Η Αθήνα να υποβάλει αίτημα για παράταση Φαίνεται, δε, ότι με κάποιες κατάλληλες διατυπώσεις και αμοιβαίες υποχωρήσεις είναι εφικτό να μείνουν στο τέλος όλοι ικανοποιημένοι: οι Γερμανοί γιατί η Αθήνα θα έχει υποβάλει τυπικά αίτημα για παράταση και θα έχει δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρήσει στην υλοποίηση κοστοβόρων πολιτικών που θέτουν σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους, και η ελληνική πλευρά γιατί θα έχει εξασφαλίσει την πολυπόθητη χρηματοδότηση με την εκπόνηση ενός νέου προγράμματος.
 Ουσιαστικά, πρόκειται για μια παραλλαγή του λεγόμενου προγράμματος - «γέφυρα» αυτό που φαίνεται να περιγράφεται στο σχέδιο Μοσκοβισί, αλλά ουδείς ακόμη γνωρίζει πού θα βρεθει η ισορροπία, ώστε και η Αθήνα να μη δεσμευτεί με το μνημονιακό πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά και οι εταίροι να μην αφήσουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει όσα εχει εξαγγείλει. Ομιλία Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα Εν τω μεταξύ, στις 16.00 το απόγευμα συγκαλείται η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα περιγράψει τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης. Εγκλωβισμένος ανάμεσα στις προσδοκίες των βουλευτών και της κοινής γνώμης, από τη μία, αλλά και στις απαιτήσεις των δανειστών, από την άλλη, ο Έλληνας πρωθυπουργός κινείται στην κόψη του ξυραφιού, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές. Κυβέρνηση:
Οι δημοκρατίες απορρίπτουν τα τελεσίγραφα Για δύο κείμενα, το πρώτο εκ των οποίων θεωρήθηκε κατ' αρχάς θετικό από την ελληνική πλευρά και το δεύτερο βρισκόταν σε ριζικά αντίθετη κατεύθυνση, κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές, αναφερόμενες στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup. Με το «μαχαίρι στον λαιμό» βρίσκεται, πλέον, η ελληνική κυβέρνηση έπειτα από το σκωτσέζικο ντους που υπέστη στο ΕurogroupΕιδικότερα, η ελληνική κυβέρνηση τονίζει ότι τις τελευταίες ημέρες και ώρες υπήρξε προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών με συνεχείς διαβουλεύσεις της Αθήνας με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους. Προσθέτει, μάλιστα, ότι το κείμενο που θα αποτελούσε τη βάση συζήτησης στο Eurogroup, και με το οποίο η ελληνική πλευρά ήταν κατ' αρχάς θετική, αντικαταστάθηκε μ' ένα τελείως διαφορετικό κείμενο το οποίο εκινείτο σε εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση. Ουσιαστικά, το κείμενο αυτό ζητούσε την παράταση του Μνημονίου. Όπως γίνεται αντιληπτό, προσθέτουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε να κάνει αποδεκτό ένα κείμενο που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την εντολή του ελληνικού λαού. Φαίνεται, προσθέτουν, ότι κάποιοι δεν θέλουν διαπραγματεύσεις και επιμένουν να στηρίζουν ένα πρόγραμμα που έχει αποτύχει. Σε όλη την ευρωπαϊκή ιστορία οι Δημοκρατίες απέρριπταν τα τελεσίγραφα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές και καταλήγουν σημειώνοντας ότι «οι ευρωπαϊκές Δημοκρατίες δεν εκβιάζουν και δεν εκβιάζονται». Αισιόδοξος ο Βαρουφάκης Με το «μαχαίρι στον λαιμό» βρίσκεται, πλέον, η ελληνική κυβέρνηση έπειτα από το σκωτσέζικο ντους που υπέστη στο Εurogroup. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έδωσε τον τόνο της αντιπαράθεσης και εμφανίστηκε -περιέργως- αισιόδοξος, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει «συμφωνία θεραπευτική για την Ελλάδα και καλή για την Ευρώπη». Προαναγγέλλοντας, μάλιστα, ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν -απέφυγε να διευκρινίσει ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της κυβέρνησης- κάτι που αποδεικνύει πως η από δω και πέρα στρατηγική του Μαξίμου θα καθοριστεί από τις οδηγίες του πρωθυπουργού και βέβαια πάντα υπό το βάρος των νέων δεδομένων έτσι όπως έχουν αυτά διαμορφωθεί.
 Η κυβέρνηση επιζητά πολιτική λύση Η ελληνική πλευρά, πάντως, ήταν υποψιασμένη για την έκβαση, καθώς από την αρχή μιλούσε για μια δύσκολη διαπραγμάτευση, για «εμμονές» εκ μέρους των εταίρων και για χάσμα, ενώ, όπως τόνιζε κυβερνητικός αξιωματούχος στον απόηχο του... ναυαγίου, «είναι δυνατόν εμείς, μια νεοεκλεγείσα κυβέρνηση, να πούμε ότι θα μειώσουμε συντάξεις και ότι θα βάλουμε πίσω τα εργασιακά κατ' απαίτηση του Εurogroup;». «Πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση. Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί με απόλυτη νηφαλιότητα για μια αμοιβαία και επωφελή λύση» διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση το Μέγαρο ΜαξίμουΜε το βλέμμα πάντως στις επόμενες ημέρες, από το Μαξίμου επιμένουν ότι «πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση», διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση με απόλυτη νηφαλιότητα για μια αμοιβαία και επωφελή λύση. Σε κάθε περίπτωση, Αθήνα και Βρυξέλλες επιδίδονται σε αγώνα δρόμου, καθώς, πέρα από την ουσία, έχουν... χαθεί τόσο στην ερμηνεία όσο και στη ρητορική, με τους Ευρωπαίους να έχουν δεσμευθεί πως η όποια απόφαση θα πρέπει να περάσει από τη νέα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή. Στη δημοσιότητα τα προσχέδια του Πιερ Μοσκοβισί Εν τω μεταξύ, ο δημοσιογράφος του Channel 4 Paul Mason έδωσε στη δημοσιότητα τα δύο έγγραφα με τις δύο διαφορετικές εκδοχές για το προσχέδιο που η Ευρώπη ζητούσε από την Ελλάδα να υπογράψει και έδωσε ο Πιερ Μοσκοβισί στον Γιάνη Βαρουφάκη.
 Μάλιστα ο Βρετανός δημοσιογράφος δημοσίευσε δύο κείμενα με το δεύτερο να μοιάζει με εκείνο που περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης στη συνέντευξη Τύπου και για το οποίο είπε πως δεν θα είχε πρόβλημα να υπογράψει. Αναλυτικά, στην πιο πρόσφατη μορφή του κειμένου που λέει ότι πήρε στα χέρια του ο Mason αναφέρονται τα εξής: «Σήμερα το Eurogroup ενημερώθηκε για την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα, με βάση έναν εντατικό διάλογο μεταξύ των νέων ελληνικών αρχών και των θεσμών. »Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει τη δέσμευσή τους για μία ευρύτερη, κοινωνικά δίκαιη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων που θα έχει ως στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και απασχόλησης. Ειδικότερα, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να εφαρμόσει τις καθυστερημένες μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης. Ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αναλάβει έκτακτη δράση που θα διασφαλίζει ένα δικαιότερο και αποτελεσματικότερο φορολογικό σύστημα και να περιορίσει την ανθρωπιστική κρίση.
Θα διασφαλίσει πως τυχόν νέα μέτρα δεν θα αντιστρέφουν τις υφιστάμενες δεσμεύσεις και θα καλύπτονται από πλευράς χρηματοδότησης. Θα απέχει από μονομερείς ενέργειες και θα εργάζεται σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους. »Η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις της στους εταίρους για να διασφαλίσει ασφαλή και βιώσιμα δημόσια οικονομικά, καταλήγοντας και στη συνέχεια διατηρώντας μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα. Η σκοπιμότητα της επίτευξης του δημοσιονομικού στόχου για το 2015 θα εξεταστεί υπό το πρίσμα των εξελισσόμενων οικονομικών περιστάσεων. Μέτρα για τη μείωση του βάρους του χρέους και για την επίτευξη μιας περαιτέρω αξιόπιστης και βιώσιμης μείωσης του λόγου χρέους προς ΑΕΠ θα πρέπει να εξεταστούν με βάση τη δέσμευση του Eurogroup το Νοέμβριο του 2012. »
Την ίδια στιγμή οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευση τους στις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις σε όλους τους πιστωτές τους. »Τα παραπάνω διαμορφώνουν τη βάση για μια παράταση της υφιστάμενης δανειακής συμφωνίας, η οποία θα μπορούσε να πάρει τη μορφή ενός ενδιάμεσου προγράμματος [τεσσάρων μηνών] σαν ένα μεταβατικό στάδιο σε ένα νέο συμβόλαιο για την ανάπτυξη για την Ελλάδα το οποίο θα μελετηθεί και θα συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια της περιόδου. »Όταν κριθεί χρήσιμο, η Κομισιόν θα παράσχει τεχνική υποστήριξη στην Ελλάδα για την ενίσχυση και επιτάχυνση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων. »Το Eurogroup καλεί τους θεσμούς να συνεχίσουν την τεχνική συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού των ενδιάμεσων χρηματοδοτικών αναγκών, του πώς αυτές θα καλυφθούν και των κατάλληλων όρων. Οι θεσμοί θα ενημερώσουν το Eurogroup έως τις 21 Φεβρουαρίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου