Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

ΔΙΕΘΝΗ. Τζιχάντ στην Κοπεγχάγη ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΕΝΟΠΛΟΥ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΣΥΝΑΓΩΓΗ

Φωτογραφίες του δράση από κλειστό κύκλωμα ασφαλείαςΓαλλία. Βέλγιο. Δανία. Η ελευθερία της έκφρασης έρχεται για άλλη μια φορά αντιμέτωπη με τη μισαλλοδοξία και τον φονταμενταλισμό. Τρεις νεκροί, συμπεριλαμβανομένου του δράστη, και πέντε τραυματίες ο απολογισμός των αιματηρών επιθέσεων σε πολιτιστικό κέντρο και εβραϊκή συναγωγή στην ΚοπεγχάγηΈνοπλος σκόρπισε τον θάνατο, εξαπολύοντας δύο επιθέσεις στην Κοπεγχάγη το τελευταίο 24ωρο, πριν πέσει νεκρός από τα πυρά αστυνομικών το πρωί της Κυριακής. Είχε προλάβει να αφαιρέσει δύο ζωές και να τραυματίσει πέντε αστυνομικούς.
 Το λουτρό αίματος έρχεται ελάχιστες ημέρες μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου η τρομοκρατία και ο τρόπος αντιμετώπισής της αποτέλεσε ένα από τα βασικά θέματα που τέθηκαν επί τάπητος. Οι αιματηρές επιθέσεις στα γραφεία του «Charlie Hebdo» και στο εβραϊκό παντοπωλείο στο Παρίσι, και η αιματηρή επιδρομή των αστυνομικών σε κρησφύγετο τζιχαντιστών στην πόλη Βερβιέ του Βελγίου είχαν προκαλέσει σοκ στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Οι αρχές της Δανίας βρίσκονταν σε επιφυλακή τους τελευταίους μήνες, καθώς αποτελούσαν έναν εν δυνάμει στόχο τρομοκρατικών επιθέσεων, από τη στιγμή μάλιστα που στη συγκεκριμένη χώρα είχε εκτυλιχθεί το 2005 ένα γεγονός που άνοιξε τη συζήτηση για το θέμα της ελευθερίας της έκφρασης, του σεβασμού της διαφορετικότητας και της θρησκευτικής συνείδησης.
Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2005 η δανέζικη εφημερίδα «Jyllands-Posten» (με 120.000 φύλλα τιράζ) είχε δημοσιεύσει 12 σκίτσα του Μωάμεθ, προκαλώντας κύμα οργής στον μουσουλμανικό κόσμο. Μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας οργανώθηκαν στις αρχές του 2006, όταν και το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις. Η δανέζικη εφημερίδα δέχτηκε απειλές. Βομβιστική επίθεση σημειώθηκε στην πρεσβεία της Δανίας στο Πακιστάν, ενώ σε Συρία, Λίβανο και Ιράν τα κτήρια όπου στεγάζονταν οι διπλωματικές υπηρεσίες της Κοπεγχάγης πυρπολήθηκαν. Κάποια στιγμή οι αντιδράσεις κόπασαν και στο στόχαστρο μπήκε το «Charlie Hebdo», το οποίο ήταν ένα από τα 50 έντυπα μέσα που αναδημοσίευσαν τα επίμαχα σκίτσα.
 Νεκρός ο ένοπλος Από την πρώτη στιγμή η κινητοποίηση της αστυνομίας στην Κοπεγχάγη ήταν τεράστια, καθώς φοβόταν επανάληψη των όσων τραγικών συνέβησαν στο Παρίσι στις αρχές Ιανουαρίου. Ο δράστης έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό της δανέζικης πρωτεύουσαςΠάνοπλοι αστυνομικοί έσπευσαν τόσο στο πολιτιστικό κέντρο όσο και σε εβραϊκή συναγωγή της πρωτεύουσας, όπου έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν πέντε μέλη των δυνάμεων Ασφαλείας. Άμεσα στήθηκε ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη. Ελικόπτερα της αστυνομίας, εφοδιασμένα με θερμικές κάμερες, χτένιζαν όλη τη νύχτα το κέντρο και τα προάστια της Κοπεγχάγης, ενώ ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά της αστυνομίας συμμετείχαν στις έρευνες. Τελικά, λίγο πριν από τις 7.00 το πρωί, ώρα Ελλάδας, ο δράστης εντοπίστηκε κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό της πρωτεύουσας και συγκεκριμένα στη συνοικία Νορέμπρο, όπου είχε βρει προσωρινά καταφύγιο. Όπως μετέδωσε το BBC, ο ένοπλος έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών, ενώ λίγο νωρίτερα είχε αρνηθεί να παραδοθεί. Σύμφωνα με νεώτερη ενημέρωση των αρχών, δεν προκύπτει κανένα στοιχείο που να καταδεικνύει ότι υπάρχουν και άλλοι ύποπτοι οι οποίοι να εμπλέκονται στις επιθέσεις. Η αστυνομία χαρακτηρίζει τον ένοπλο «μοναχικό λύκο», επισημαίνοντας ότι έδρασε μόνος του. Οι αιματηρές επιθέσεις O δράστης αρχικά άνοιξε πυρ, περίπου στις 17.00 το απόγευμα ώρα Ελλάδας, σ' ένα κτήριο όπου βρισκόταν σε εξέλιξη εκδήλωση για το Ισλάμ και τη σχέση του με τη Δύση, στην οποία συμμετείχε ο Σουηδός καλλιτέχνης Λαρς Βιλκς, γνωστός για μια σειρά σκίτσων του Μωάμεθ. Από την επίθεση σκοτώθηκε ένας 55χρονος άνδρας και τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί, ενώ ο δράστης κατάφερε να διαφύγει.
 Όπως μετέδωσε το Reuters, η αστυνομία εκτιμά πως ο Σουηδός καλλιτέχνης ήταν ο στόχος της επίθεσης, ωστόσο η παρουσία αστυνομικών κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας, χάλασε τα σχέδια του ενόπλου. Ο Λαρς Βιλκς έχει επανειλημμένα δεχτεί απειλές για τη ζωή του, περιλαμβάνεται μάλιστα στον κατάλογο των στόχων που έχει καταρτίσει η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο, με πρόσωπα που θεωρείται ότι έχουν εξυβρίσει το Ισλάμ και πρέπει να πεθάνουν γι' αυτή τους τη βλασφημία.
 Για τον λόγο αυτόν, τα τελευταία χρόνια ο Βιλκς έχει συνεχή και ισχυρή αστυνομική προστασία. Στον ίδιο κατάλογο βρισκόταν και ο σκιτσογράφος του «Charlie Hebdo» Στεφάν Σαρμπονιέ (Σαρμπ), ο οποίος ήταν ανάμεσα στους νεκρούς στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού. H πρωθυπουργός της Δανίας έκανε λόγο για τρομοκρατική επίθεση, επισημαίνοντας πως τα όσα συνέβησαν στο πολιτιστικό κέντρο παραπέμπουν άμεσα στην επίθεση των αδελφών Κουασί στα γραφεία του «Charlie Hebdo». Παράλληλα, ενημέρωσε πως οι δυνάμεις Ασφαλείας της χώρας παραμένουν σε επιφυλακή και ότι περιπολίες της αστυνομίας βρίσκονται σε εξέλιξη. Λίγες ώρες αργότερα, στις 01.00 τα ξημερώματα, της Κυριακής, ένας ακόμη άνδρας έχανε τη ζωή του, ενώ δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς σε εβραϊκή συναγωγή της δανεζικής πρωτεύουσας.
 Σύμφωνα με τον «Guardian», ο οποίος επικαλείται ανακοίνωση εβραϊκής οργάνωσης, ο άνδρας που έπεσε νεκρός κοντά στη συναγωγή ήταν Εβραίος και φρουρούσε την εγκατάσταση. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Εβραϊκού Συμβουλίου Ασφαλείας των Σκανδιναβικών Χωρών Μίκαελ Γκέλβαν δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μια τελετή βρισκόταν σε εξέλιξη εντός της συναγωγής τη στιγμή της επίθεσης και ότι ο νεαρός άνδρας που σκοτώθηκε από τα πυρά επέβλεπε τις εισόδους του κτηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου