Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ. Ποιοι είναι οι εχθροί και ποιοι οι φίλοι της Ελλάδας..ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ...

Πώς πάει η Ελλάδα στο Eurogroup; Ποιοι είναι τα γεράκια και ποιοι τα περιστέρια στην έναρξη της δυσκολότερης διαπραγμάτευσης από την αρχή της ελληνικής κρίσης το 2010; Ολοι θέλουν την Ελλάδα εντός ευρωζώνης αλλά υπό όρους. Ολοι συμφωνούν στην στροφή προς την ανάπτυξη για να βγει η Ευρωζώνη από το τέλμα. Ολοι επίσης συμφωνούν σε γενναίες αποφάσεις, όχι όμως τόσο γενναίες που θα έβαζαν στο τραπέζι της συζήτησης ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Ολοι μιλούν για αλληλεγγύη με βάση τις ευρωπαϊκές συνθήκες και το όραμα… που κάπου στην πορεία χάθηκε. Κοινή θέση όλων είναι ότι μια χώρα που χρηματοδοτήθηκε από τα λεφτά των δικών τους φορολογούμενων πρέπει να δώσει λογαριασμό. Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία αποτελούν μέρος ενός σκληρού πυρήνα που συντάσσεται με την γερμανική γραμμή.
 Το πολιτικό κόστος είναι βαρύ, το πολιτικό ρίσκο ακόμη μεγαλύτερο. Ρέντσι, Ραχόι, Κοέλιο, δεν θα είναι σύμμαχοι της Αθήνας στη Σύνοδο Κορυφής στις 12 Φεβρουαρίου, δίνοντας μια πρόγευση για την στάση τους με απεσταλμένους τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών τους, στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης. Η λέξη «κούρεμα» του ελληνικού χρέους αποτελεί απαγορευμένη λέξη, η λέξη συμφωνία-γέφυρα βρίσκει ευήκοα ώτα αλλά όχι με μια συμμαχία προθύμων. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον. Η Ανγκελα Μέρκελ διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να δεχθεί επαναδιαπραγμάτευση. Ποια όμως είναι η αλήθεια; Στην Ευρώπη υπάρχουν πολλές φωνές, ακόμα και αξιωματούχων που κατέχουν θέσεις κλειδιά όπως του επικεφαλής του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ ή του κεντρικού τραπεζίτη της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγιέ που θεωρούν ρεαλιστική την συζήτηση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Επισήμως όμως οι ευρωπαίοι εταίροι αποκλείουν για την ώρα ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πίσω από τις κλειστές πόρτες όμως συζητείται ξανά και ξανά η ανάγκη εξεύρεσης μιας ρεαλιστικής λύσης. Μια λύση που πιθανόν να «βαπτιστεί»… έτσι ώστε να μην υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Ποια είναι η στάση των ευρωπαίων στο ελληνικό χρέος; Γερμανία:
 Η Ανγκελα Μέρκελ έχει αποκλείσει το κούρεμα και ζητά απαρέγκλιτη τήρηση των δεσμεύσεων παρά το γεγονός ότι οι οικονομικοί σύμβουλοι της Bundestag έχουν πει ότι η επιμήκυνση είναι μια πιθανότητα. Η Γερμανία αρνείται επισήμως τις ελληνικές προτάσεις όμως μιλά για συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας και λύση εντός ευρώ. Γαλλία: Ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν έχει πει ότι οι πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να της προσφέρουν ένα «νέο συμβόλαιο». Σεβασμό στην ψήφο του ελληνικού λαού, που σήμανε ότι η λιτότητα ως μόνη προοπτική δεν είναι πλέον ανεκτή αλλά και σεβασμό στους ευρωπαϊκούς κανόνες και ζητά ο Φρανσουά Ολάντ. Ισπανία: Η ισπανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η θέση του πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι παραμένει αταλάντευτη στο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Η Μαδρίτη θεωρείται Νο1 εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις καθώς ο Ραχόι απειλείται από τους Podemos κι αν υποχωρήσει… θεωρεί ότι υπογράφει την πολιτική καταδίκη του. Πορτογαλία: Μετά από ένα τριετές μνημόνιο και σκληρά μέτρα η Πορτογαλία βγήκε τον περασμένο Μάιο στις αγορές χωρίς το δίκτυ ασφαλείας της προληπτικής πιστωτικής γραμμής.
 Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Πέδρο Πάσος Κοέλιο έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει καμία πρόταση διαγραφής ή αναδιάρθρωσης σε βάρος της αλληλεγγύης των ευρωπαϊκών λαών. Ιταλία: Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι στη συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα μίλησε για την ανάγκη στροφής προς την ανάπτυξη με σεβασμό όμως των κανόνων που θα πρέπει να εφαρμόζονται με ευελιξία και εξυπνάδα. Ο ίδιος πάντως διαβεβαίωσε την Ανγκελα Μέρκελ ότι δεν θα παρεκκλίνει αυτών των κανόνων. Αυστρία: Ο καγκελάριος Βέρνερ Φάινμαν ασκεί κριτική στην Τρόικα, είναι διαλλακτικός και εμφανίστηκε να υποστηρίζει την ελληνική προσπάθεια για συμφωνία-γέφυρα. Αποκλείει όμως το κούρεμα. Ο υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλιγκ, λέει ότι μια διαγραφή χρέους «θα άνοιγε την όρεξη και άλλους». Οι αυστριακές τράπεζες έχουν έκθεση στο ελληνικό χρέος 150 εκατ. ευρώ. Βέλγιο:
 Ο υπουργός Οικονομικών Γιόχαν Βαν Οβερτβελντ λέει ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να σεβαστούν τους κανόνες και τις δεσμεύσεις, είναι όμως πρόθυμος να δει τις ελληνικές προτάσεις με θετικό μάτι και δεν αποκλείει συζήτηση αναδιάρθρωσης του χρέους. Η έκθεση του Βελγίου στην Ελλάδα είναι 7,24 δισ. ευρώ. Εσθονία: Ο υπουργός Οικονομικών Μαρί Λορί αποκλείει το κούρεμα του ελληνικού χρέους. «Κατά τη γνώμη μας, οι συνθήκες είναι πολύ ευνοϊκές για την Ελλάδα. Περιμένουμε ότι η χώρα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και θα προχωρήσει σε ένα βιώσιμο μονοπάτι για τα δημόσια οικονομικά της» δήλωσε ο ίδιος προ ημερών. Φινλανδία: Ο πρωθυπουργός της Αλεξάντερ Στουμπ διαμηνύει ότι η χώρα του δεν θα χαρίσει δάνεια αλλά δεν αποκλείει συνομιλίες για επιμήκυνση του χρέους και μείωση των επιτοκίων. Ο Στουμπ πιστεύει ότι ο αντίκτυπος από τέτοια μέτρα δεν θα είναι σημαντικός. Η συμμετοχή της Φινλανδίας στο πρόγραμμα ανέρχεται σε 5,39 δισ. ευρώ. Ιρλανδία: Ο πρωθυπουργός Εντα Κένι έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει την ιδέα μια συνόδου για το χρέος της Ελλάδας. Η Ιρλανδία μάλλον θα τηρήσει στάση αναμονής για να δει τι ακριβώς προτείνει η Ελλάδα. Αναμένει δηλαδή τις προγραμματικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα για να αποφασίσει τη στάση της. Ολλανδία: Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ διαμηνύει ότι δεν θα υπάρξει υποστήριξη για διαγραφή χρέους. Είναι επίσης αντίθετος στην κατάργηση της Τρόικας.
 Η έκθεση της Ολλανδίας στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας ανέρχεται σε 3,2 δισ. ευρώ, οι ολλανδικές εγγυήσεις στα δάνεια του EFSF ανέρχονται σε 33,6 δισ. Σλοβενία: Υποστηρίζει ότι η μόνη σταθερή λύση για την Ελλάδα είναι να εκπληρώσει τους στόχους της. Αναμένει επίσης ότι η Ελλάδα θα κάνει χρήση μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής όταν λήξει το πρόγραμμα διάσωσης. Η Σλοβενία έχει μερίδιο 263,7 εκατ. ευρώ στα διμερή δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα. Κύπρος: Τάσσεται υπέρ των προσπαθειών της Ελλάδας και των αναπτυξιακών πολιτικών στην Ευρώπη. Όπως είπε ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης μετά την συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, θα πρέπει τώρα να δούμε πώς η ομάδα κρατών που ασπάζεται την ανάγκη στροφής προς την ανάπτυξη θα μετατρέψει τη θεώρηση, σε πράξη. Λετονία: Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες που έχει συνάψει με τις χώρες – μέλη της ευρωζώνης, στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής ξεκαθαρίζει και η πρωθυπουργός της Λετονίας Λαϊμντότα Στραογιούμα. Τάσσεται υπέρ της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα εφόσον δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην εφαρμογή του προγράμματος. Σλοβακία:
 Όποια χώρα δεν επιθυμεί να ακολουθεί τους κανόνες, πρέπει να βγαίνει από το ευρώ, έχει δηλώσει πρόσφατα ο Jozef Makuch, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ και διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Σλοβακίας. Λιθουανία: Ο υπουργός Οικονομικών του νεότερου μέλους της Ευρζώνης, Ρίμαντας Σάτζους έχει διαμηνύσει ότι τα κράτη μέλη της νομισματικής ένωσης πρέπει να κρατούν τις δεσμεύσεις τους. Δεν συζητεί έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ωστόσο συντάσσεται με τις συντηρητικές απόψεις των κρατών του ευρωπαϊκού βορρά, ιδίως της Γερμανίας. Μάλτα: Ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Εντουαντ Σικλούνα δεν τάσσεται κατά της επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους ξεκαθαρίζει όμως ότι αυτή δεν μπορεί να περιλαμβάνει την διαγραφή. Πιστεύει ότι θα υπάρξουν παραχωρήσεις αλλά μόνο σε ό,τι αφορά τους όρους και τις συνθήκες για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Λουξεμβούργο: Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Πιερ Γκραμένα που θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του Eurogroup από τον Ιούλιο λέει ότι «η Ευρώπη είναι τώρα πολύ καλύτερα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε εντάσεις απ ό,τι πριν από τρία χρόνια, όταν η ελληνική κρίση αποτελούσε μεγαλύτερο παράγοντα αστάθειας». Βρετανία: Εκτός ευρωζώνης αλλά κέντρο λήψης αποφάσεων. Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν έχει καλέσει την ελληνική κυβέρνηση να επιδείξει υπευθυνότητα τονίζοντας πως είναι σημαντικό για την «Ευρωζώνη να αποκτήσει ένα καλύτερο σχέδιο για τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη». Τάσσεται κατά του κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου