Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Τσίπρας: Κανείς δεν θέλει συνθήκες ρήξης - Ξεχάστε μνημόνιο και τρόικα - Όλες οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες

Τσίπρας: Κανείς δεν θέλει συνθήκες ρήξης - Ξεχάστε μνημόνιο και τρόικα - Όλες οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες- Τσίπρας: Το μνημόνιο ήταν ένα φύλλο συκής. Δεν υπάρχει. Ξεχάστε και την τρόικα - Δεν αισθάνθηκα απομονωμένος στη Σύνοδο Κορυφής, ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός - Για αντιδράσεις Ραχόι: Πιστεύω ότι κάνει λάθος - Μέρκελ: Πολύ φιλική η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα , ελπίζω πως σύντομα θα δούμε τις προτάσεις - Ποιοι ξένοι ηγέτες στήριξαν τις ελληνικές θέσεις - Κατά τάχθηκε ο Ραχόι - Ευρωπαίος διπλωμάτης αποκάλυψε την συμφωνία Τσίπρα - Ντάισελμπλουμ - Βερολίνο: Είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία παρά σε ρήξη - "Η Ελλάδα πείθει... Δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται", ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης - Γερμανικά ΜΜΕ: Το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει στο νέο πρόγραμμα - Ευρωπαίος αξιωματούχος: Πρόκειται για ένα βήμα μπροστά από χθες - Διαψεύδονται πληροφορίες που ήθελαν την τρόικα να έρχεται στην Αθήνα - Σουλτς: Όταν ζητάς αλληλεγγύη πρέπει να είσαι έτοιμος και να συμβιβαστείς - Συγχαρητήρια είπε η Μέρκελ στον έλληνα πρωθυπουργό για την εκλογή του - Δείτε φωτογραφίες μέσα από την Σύνοδο Κορυφής και από τις επαφές που είχε ο πρωθυπουργός
 ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
 Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ της Πέμπτης η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρέι αυτή την ώρα ο Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε πως τις προηγούμενες ημέρες διακινήθηκαν σενάρια τρομοκρατίας. Δεν τα υπογράψαμε. Καμία καταστροφή δεν επήλθε. Η συμφωνία με τον Ντάισελμπλουμ σημαίνει ότι θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με θετική διάθεση, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Η ελληνική αντιπροσωπεία έκανε σημαντικό βήμα στην κρίσιμη διαπραγμάτευση που συνεχίζεται. Είμαστε βέβαιοι ότι οι εργασίες των τεχνικών επιτροπών που πιάνουν από αύριο δουλειά θα διευκολύνουν τις εργασίας στο Γιούρογκρουπ της ερχόμενης Δευτέρας. Η μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο ελληνικο προγράμμα αποτελεί το ουσιαστικό αντικείμενο των διαβουλεύσεων. Προσερχόμαστε με καθαρές θέσεις. Δεν εκβιάζουμε και δεν εκβιαζόμαστε, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
 Τόνισε ότι η συζήτηση έγινε σε κλίμα κατανόησης και οι ουσιαστικές αποφάσεις θα ληφθούν την επόμενη Δευτέρα. Ξεχάστε το μνημόνιο, όπως το γνωρίσαμε δεν υπάρχει. Ήταν ένα φύλλο συκής. Ξεχάστε και την τρόικα. Στη συνέχεια, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι κανείς δεν θέλει συνθήκες ρήξεις. Το κοινό συμφέρον είναι υπεράνω σκοπιμοτήτων. Το πρόγραμμα που είχαμε επέφερε σημαντικές ζημιές στον ανθρώπινο ιστό. Δημιούργησε χρέος απο 120% στο 180%, ένα χρέος μη βιώσιμο. Τους εξήγησα ότι έχουμε σχέδιο συγκεκριμένο που δεν διαταράσσι κανόνες για δημοσιονομική ισορροπία. Δεν έχουμε πρόθεση να διακινδυνεύσουμε να επιστρέψουμε στην εποχή των ελλειμμάτων. Ζήτησα την εμπιστοσύνη τους. Σήμερα φεύγουμε έχοντας κάνει σημαντικά βήματα. Δεν καλύψαμε όλη την απόσταση.
 Δείξαμε ότι η ΕΕ είναι πεδίο συγκρούσεων και συμβιβασμών. Νομίζω ότι θα υπάρξει ουσιαστικό περιεχόμενο στις διαπραγματεύσεις. Αποδείχτηκε ότι κανείς δεν θέλει να δημιουργήσει συνθήκες ρήξης και μάλιστα για να επιβεβαιώσει εμμονές. Το κοινό συμφέρον είναι υπεράνω τέτοιων σκοπιμοτήτων, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Βασικός προσανατολισμός να δημιουργήσουμε αποτελεσματικό κράτος για να αποκατασταθούν οι σχέσεις Δικαίου και να εξοικονομήσουμε πόρους για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Για να μην έχουμε πολίτες χωρίς ένα πιάτο φαϊ, χωρίς ρεύμα. Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που φέρεται να έφερε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μ. Ραχόι στις ελληνικές θέσεις, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: Ήταν ανήσυχος στα θέματα της Ελλάδας. Πιστεύω ότι κάνει λάθος.
 Δεν θα λύσει κανείς τα εσωτερικά του προβλήματα βλέποντας άλλες χώρες. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε νωρίτερα ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος Γιούρογκρουπ είπαν στη Σύνοδο Κορυφής ότι θέλουμε να έχουμε μια τεχνική βοήθεια. Η Σύνοδος Κορυφής δεν μπήκε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, ανέφερε ο κ. Τουσκ. Μέρκελ: Το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να επεκταθεί Νωρίτερα, η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε σε δηλώσεις της ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι σε ισχύ και θα πρέπει να επεκταθεί. Ελπίζω ότι σύντομα θα δούμε τις προτάσεις, δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ. Αναφορικά με τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα τόνισε ήταν πολύ φιλική και σημείωσε ότι το ζήτημα της Ελλάδας δεν συζητήθηκε εκτενώς στη Σύνοδο Κορυφής. Πληροφορίες για συμφωνία Οι πρώτες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για επίτευξη συμφωνίας κατά 60-70% σε σχέση με το προηγούμενο μνημόνιο. Δηλαδή, όπως αναφέρουν πηγές, στη νέα συμφωνία δεν περιλαμβάνονται μέτρα όπως απολύσεις, εργασιακά και ασφαλιστικά, ζητήματα που θεωρεί τοξικά ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά βαθιές μεταρρυθμίσεις στη φοροδιαφυγή. Ζητούμενο είναι αν η σημερινή συμφωνία αποτελεί την υλοποίηση της δέσμευσης της κυβέρνησης περί συμφωνίας-γέφυρα ή ουσιαστικά μετάβαση σε ένα νέο πρόγραμμα. Αυτό θα φανεί από τις ανακοινώσεις των ευρωπαίων ηγετών, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής. Κατά των ελληνικών θέσεων τάχθηκε ο Ραχόι Τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την επιδιωκόμενη συμφωνία με τους δανειστές και τις μεταρρυθμίσεις που προγραμματίζει στο εσωτερικό της χώρας, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Ελλάδα στην Σύνοδο Κορυφής. Οι εργασίες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη και σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση για την Ελλάδα διήρκεσε λίγο χρόνο τον οποίο αξιοποίησε ο Έλληνας πρωθυπουργός για να παρουσιάσει τις προτάσεις του.
 Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας βρήκε στήριξη από αρκετούς ξένους ηγέτες μεταξύ των οποίων οι κύριοι Ρέντσι και Φάιμαν, πρωθυπουργός της Ιταλίας και Καγκελάριος της Αυστρίας αντίστοιχα, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ενώ δεν είχαν τοποθετηθεί η Άγγελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ. Κατά των ελληνικών θέσεων τάχθηκε ο Ισπανός πρωθυπουργός κ. Ραχόι. Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, αρχίζουν άμεσα τις διαπραγματεύσεις οι τεχνικές επιτροπές Ελλάδας - δανειστών με στόχο μια νέα συμφωνία. Δύο τεχνικές ομάδες εργασίας, μία ελληνική και μία που θα εκπροσωπεί τους δανειστές, θα διαπραγματευθούν άμεσα, πιθανότατα από αύριο, το περιεχόμενο μιας νέας συμφωνίας και παράλληλα θα προετοιμάσουν -αν υπάρξει συμφωνία- και το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Οι τεχνικές επιτροπές θα παραδώσουν την εργασία τους στην ομάδα εργασίας του Eurogroup, που με τη σειρά του και -υπό τον όρο ότι θα υπάρξει συμφωνία- θα προωθηθεί στους υπουργούς. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων reuters, που επικαλείται δήλωση ευρωπαίου αξιωματούχου, αυτά είναι ευχάριστα νέα μετά το χθεσινό ναυάγιο στο eurogroup. “Είναι ένα βήμα μπροστά από ότι είμασταν χθες”, δήλωσε ο αξιωματούχος.
 Και πρόσθεσε ότι “θέτει ένα στόχο για συμφωνία τη Δευτέρα” Λίγο μετά τις 19.30 ώρα Ελλάδος ξένα ΜΜΕ μετέδωσαν ότι σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ συμφώνησαν ότι η Ελλάδα και οι δανειστές της θα ξεκινήσουν συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο προκειμένου να βρεθεί κοινό έδαφος ανάμεσα στο τρέχον πρόγραμμα και στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης. Αμέσως μετά η πληροφορία επιβεβαιώθηκε και από επίσημα χείλη. «Η Ελλάδα και η ευρωζώνη αποφάσισαν να αρχίσει μια προσπάθεια να βρεθεί κοινό έδαφος, προκειμένου να διευκολυνθεί το Eurogroup της Δευτέρας», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ, του προέδρου του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Ο Ντάισελμπλουμ συναντήθηκε σήμερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής. Οι δύο άνδρες «συμφώνησαν να ζητήσουν από τους θεσμούς να αρχίζουν συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές ώστε να επιχειρηθεί να γίνει προπαρασκευαστικό έργο» ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, είπε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι αυτό που αναζητείται είναι μια «κοινή βάση» ανάμεσα στο τρέχον πρόγραμμα και τις προτάσεις της Αθήνας. Click4more: Συμφωνία Τσίπρα - Ντάισελμπλουμ - Διαβουλεύσεις από αύριο σε τεχνικό επίπεδο με τους δανειστές

 - Κυβέρνηση: Δεν εκβιάζουμε, πείθουμε Ακολούθησε η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης για αυτήν την εξέλιξη: "Η δήλωση Γ. Ντάισενμπλουμ αποτελεί θετικό βήμα. Διακινήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, μέσα και έξω από τη χώρα, σενάρια κρίσης και χρεοκοπίας σε περίπτωση που η Ελληνική κυβέρνηση δεν υπέγραφε την παράταση και την ολοκλήρωση του μνημονίου καθώς και το χθεσινοβραδινό κοινό ανακοινωθέν του Εurogroup. Δεν τα υπογράψαμε -καμία καταστροφή δεν επήλθε. Η μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα είναι πλέον το αντικείμενο των διαβουλεύσεων καθώς και του επόμενου Eurogroup. Η Ελλάδα έχει καθαρές θέσεις, τις υπερασπίζεται και πείθει. Δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται". Ύστερα από αυτήν την εξέλιξη και τη γνωστοποίηση της συμφωνίας, τόσο οι δανειστές, όσο και η ελληνική πλευρά εργάζονται ήδη για μια νέα συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα και αυτό ικανοποιεί την ελληνική κυβέρνηση, όπως άφησαν σαφώς να εννοηθεί οι κυβερνητικές πηγές.


 Οι εξελίξεις αυτές, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, αποδεικνύουν ότι "δεν τελεσφόρησαν τελεσίγραφα", ενώ η ελληνική κυβέρνηση εμμένει στις δεσμεύσεις της ότι δεν πρέπει να υπάρξουν νέα ελλείμματα, να ελέγξει τις δαπάνες και γενικότερα να τηρήσει όσα δημοσίως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Τι προτείνει η Ελλάδα Παράταση ** Συζητάμε για «συμφωνία – γέφυρα» μέχρι το καλοκαίρι.
 ** Η κυβέρνηση δεν μπαίνει στη διαδικασία παράτασης και κλεισίματος του Μνημονίου. Δεν μπορεί κανείς να προσποιείται ότι δεν έχουν υπάρξει εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, λένε. Όλοι αυτοί που συμμετέχουν στα ευρωπαϊκά φόρα δέχονται ότι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα με τα μνημόνια είναι αποτυχία και δεν μπορεί η κυβέρνηση να συνεχίσει να το εφαρμόζει, υποστηρίζουν.
 ** Αν δεχθεί η κυβέρνηση την παράταση και την ολοκλήρωση του προγράμματος είναι σαν να αποδέχεται το mail του κ. Χαρδούβελη (νέες περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικό κράτος, νέοι φόροι, κ.λπ.), το οποίο και θα κληθεί να το εφαρμόσει. Δεν έχει κανένα νόημα να συμφωνήσει η Κυβέρνηση σε τεχνική παράταση στα λόγια και σε δύο μήνες να της λένε «εφάρμοσε το πρόγραμμα». Δεν είναι ζήτημα μόνο διατυπώσεων, καθώς απορρέουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις από την διατύπωση. Χρηματοδοτικό ** Είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση ** Δεν ζητάμε την τελευταία δόση από τον ESM (7,2 δισ. ευρώ). Δεν θέλουμε οι ευρωπαίοι πολίτες να πληρώνουν για ένα ατελέσφορο πρόγραμμα.
 ** Ζητάμε τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ, ύψους 1,9 δισ. ευρώ. ** Ζητάμε να αυξηθεί το όριο έκδοσης των εντόκων κατά 10 δισ. ευρώ (από τα 15 δισ. που είναι το «πλαφόν» και το χρησιμοποίησε ολόκληρο η κυβέρνηση Σαμαρά να αυξηθεί στα 25 δισ. ευρώ). ** Ζητάμε τα 11 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ να χρησιμοποιηθούν για την πλήρη εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος («κόκκινα δάνεια»).
 ** Δεν ζητάμε περισσότερα χρήματα. Δημοσιονομικό εξορθολογισμό ** Ζητάμε εξορθολογισμό του δημοσιονομικού πλαισίου. Το πλεόνασμα να ρυθμιστεί σύμφωνα με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και να μειωθεί στο 1,5% από 3% και 4,5% του ΑΕΠ που έχει δεχτεί και υπογράψει η κυβέρνηση Σαμαρά. Θα πρέπει να υπάρχει ρητή δέσμευση για το πλεόνασμα στη «συμφωνία - γέφυρα». Κι αυτό είναι σημαντικό γιατί πάνω στο προβλεπόμενο πλεόνασμα θα καταρτιστεί ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης.
 ** Εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων –να σημειώσουμε και την πρόσφατη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του ΟΟΣΑ Α. Γκουρία. Υπάρχουν «δράσεις» στο πλαίσιο αυτό που αποτελούν κοινές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης με αυτές των δανειστών: Κτηματολόγιο, περιουσιολόγιο, διαγωνισμοί συχνοτήτων Τ/Σ, φορολογικό, κ.λπ.
 ** Υπάρχουν «δράσεις» που θέλουμε να κάνουμε και κάποιες στις οποίες δεν μπαίνουμε καν στη συζήτηση. ** Ο κ. Βαρουφάκης παρουσίασε στο Eurogroup την κοστολόγηση του προγράμματος με βάση τα «κόστη» που του δόθηκαν από τους Υπουργούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου