Δευτέρα, 2 Φεβρουαρίου 2015

ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Αλεξης Τσίπρας από Κύπρο: «Αναγκαία εξέλιξη» η αντικατάσταση της τρόικας!!...

Τσίπρας από Κύπρο: «Αναγκαία εξέλιξη» η αντικατάσταση της τρόικαςΕίπε ότι αυτός ο μηχανισμός «δεν έχει τη δημοκρατική και θεσμική νομιμοποίηση» «Αναγκαία εξέλιξη» χαρακτήρισε τη Δευτέρα από την Κύπρο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την αντικατάσταση της τρόικας. Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων που έκανε έπειτα από τη συνάντησή του με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στη Λευκωσία, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι αυτός ο μηχανισμός «δεν έχει τη δημοκρατική και θεσμική νομιμοποίηση» και επανέλαβε ότι σήμερα η Ευρώπη έχει ανάγκη από «ανάσες», εκφράζοντας την πεποίθησή του πως αν επιβεβαιωθεί ότι δρομολογείται η αντικατάσταση της Τρόικας,
 «θα είναι μια καλή αρχή για όλη την Ευρώπη». Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να λάβει μεγάλες αποφάσεις για την ανάπτυξη, ζήτησε να μείνουν στο παρελθόν τα τρομολαγνικά σενάρια και υπογράμμισε πως η Κύπρος και η Ελλάδα δεν είναι απλά δύο μικρές χώρες στην ΕΕ, αλλά πως χωρίς αυτές «η ΕΕ είναι ακρωτηριασμένη». «Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας σε μια ταραγμένη περιοχή», τόνισε και εξέφρασε την πεποίθησή του πως όσοι κάνουν μόνο οικονομικούς υπολογισμούς, κινδυνεύουν να διαψευστούν. «Στόχος είναι να καταλήξουμε σε επωφελή λύση για όλους»
 Στη συνέχεια και ερωτηθείς σχετικά με το αν υπάρχει σκέψη για δανειοδότηση από τη Ρωσία, ανέφερε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε ουσιαστική διαβούλευση με τους εταίρους της στην ΕΕ και σε όσους έχουν δανείσει τη χώρα. Δεν έχουμε είπε, καμία άλλη σκέψη στο τραπέζι και σημείωσε πως «στόχος είναι να καταλήξουμε σε επωφελή λύση για όλους». Αναφορικά με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από την ΕΕ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως συζητήθηκε η ανάγκη για συντονισμένη στάση Ελλάδας και Κύπρου, ώστε να υπάρξει γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Η συνέχεια της έντασης τόνισε δεν μπορεί να έχει κανένα θετικό αποτέλεσμα. «Αυτή η μάχη θα δοθεί από κοινού από Ελλάδα και Κύπρο»
 Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε νέα φάση διαπραγμάτευσης με τους εταίρους της, με όρους ισοτιμίας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, υπογραμμίζοντας πως ευτυχής κατάληξη αυτής της διαβούλευσης «θα είναι επωφελής για όλους τους λαούς της Ευρώπης». Σημείωσε, εξάλλου, ότι συμφωνήθηκε αυτή η μάχη να δοθεί από κοινού από Ελλάδα και Κύπρο και κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει στο έπακρο τη νωπή λαϊκή εντολή για διαπραγμάτευση στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι δεν περίμενε ότι θα υπήρχαν τόσο ισχυρές δυνάμεις που θα συνέδραμαν στο έργο της ελληνικής κυβέρνησης για δημιουργία ενός νέου πλαισίου, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλους τους λαούς της Ευρώπης και τόνισε πως η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει σε γενναίες αποφάσεις για να επιστρέψει σε αναπτυξιακή ατζέντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου