Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας!...

Το τραπέζι της Καθαράς ΔευτέραςΤι θα πρέπει να προσέξουμε την καθαρά Δευτέρα για να μην επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με αύξηση του βάρους; Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι τόσο στο τραπέζι της καθαροδευτέρας όσο και κατά τη διάρκεια όλης της νηστείας θα πρέπει να τηρούνται οι 3 βασικές αρχές της υγιεινής διατροφής: Ισορροπία, ποικιλία και μέτρο.
 Η ποικιλία αφορά στη κατανάλωση τροφίμων απ' όλες τις ομάδες, όπως για την σαρακοστή είναι τα δημητριακά, τα όσπρια, τα θαλασσινά, τα φρούτα και τα λαχανικά, ώστε να παρέχονται στον οργανισμό όλα εκείνα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη, η ισορροπία αφορά στον σωστό συνδυασμό των τροφίμων αυτών στα διάφορα γεύματα και το μέτρο αναφέρεται στον περιορισμό που θα πρέπει να θέτουμε στην ποσότητα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τίθενται περιορισμοί και να μην καταναλώνεται ανεξέλεγκτη ποσότητα τροφής με τη δικαιολογία ότι αυτά είναι νηστίσιμα.
 Είναι γεγονός ότι εάν δεν δοθεί προσοχή στην ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε είναι δυνατόν να πάρουμε βάρος. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον περιορισμό του ελαιολάδου κατά την παρασκευή των τροφίμων, καθώς το ελαιόλαδο παρά τα σημαντικά οφέλη του για την υγεία του οργανισμού προσδίδει αυξημένη ποσότητα θερμίδων, καθώς και να αποφευχθεί η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων από τρόφιμα πολύ πλούσια σε θερμίδες όπως ο χαλβάς, τα τηγανιτά φαγητά, η ταραμοσαλάτα κλπ.
 Αντίθετα, θα πρέπει να υπάρχουν στο τραπέζι πλούσιες σαλάτες που να περιλαμβάνουν διάφορα λαχανικά, θαλασσινά ψητά και βραστά αντί για τηγανιτά, χορτόπιτες και χορτοκεφτέδες ελαφριά μαγειρεμένα και για γλυκό μικρή ποσότητα από γλυκά του κουταλιού, αποξηραμένα φρούτα, λουκούμια, χαλβά σιμιγδαλένιο κλπ. Γλυκίσματα όπως λουκουμάδες, αμυγδαλωτά, λουκουμάδες είναι πλούσια σε θερμίδες και θα πρέπει να τα αποφύγει όποιος προσέχει το βάρος του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου