Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Σύγκρουση ή συμβιβασμός ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

Στραμμένα στην αίθουσα του ελληνικού Κοινοβουλίου είναι τα βλέμματα όλων σε Ελλάδα και Ευρώπη εν όψει της έναρξης της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, η οποία κορυφώνεται τα μεσάνυχτα της Τρίτης με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Το «μπρα ντε φερ» των επόμενων ημερών αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρό αφού ο κ. Τσίπρας έχει διαμηνύσει στα στελέχη της κυβέρνησης ότι δεν θα κάνουν ούτε βήμα πίσω
Οι Ευρωπαίοι, ιδιαιτέρως οι Γερμανοί, έχουν κρατήσει σκληρή στάση μέχρι σήμερα ζητώντας ουσιαστικά την εφαρμογή ενός νέου μνημονίου και την ακύρωση των προεκλογικών δεσμεύσεων του Αλέξη Τσίπρα. Το «μπρα ντε φερ» των επόμενων ημερών αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρό με όλα τα δεδομένα ανοικτά αφού ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαμηνύσει στα στελέχη της κυβέρνησης ότι δεν θα κάνουν ούτε βήμα πίσω. Τι θα πει στις προγραμματικές δηλώσεις Κατά τη διάρκεια των μαραθώνιων συζητήσεων του Κυβερνητικού Συμβουλίου το Σάββατο, φαίνεται να αποφασίστηκαν ορισμένες «εκπτώσεις» στο πρόγραμμα του κόμματος, (σ.σ. το σπάσιμο της τετραετίας με τη μετάθεση ορισμένων μέτρων ανακούφισης για μετά το καλοκαίρι) με γνώμονα τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις και το επερχόμενο Eurogroup και Συνόδο Κορυφής. Πρόκειται για μια κίνηση «καλής θέλησης», ώστε να βρεθεί συμβιβαστική λύση η οποία θα αποτρέψει την οριστική ρήξη με τους δανειστές.
 Τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν έχουν βασικές κατευθυντήριες την προστασία του εισοδήματος, την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Ειδικότερα, οι άμεσες παροχές προς τις οποίες θα κινηθεί η κυβέρνηση εντός του επόμενου τετραμήνου είναι οι εξής: επαναφορά 13ης σύνταξης για όσους παίρνουν κάτω από 700 ευρώ επιδότηση ενοικίου δωρεάν ρεύμα για τους μη έχοντες κάρτες σε ανέργους για τα μέσα μεταφοράς κατάργηση του ΕΝΦΙΑ επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σαφάρι κατά της φοροδιαφυγής ευνοϊκές ρυθμίσεις για την Εφορία Αυτές που θα γίνουν αφού η κυβέρνηση υπογράψει το νέο «συμβόλαιο» με τους δανειστές, σε ορίζοντα 3,5 ετών είναι οι εξής: σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ: Οι τρεις προτεραιότητες της κυβέρνησης, όπως αποφασίστηκε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο είναι: Ενα πρόγραμμα ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης,
 Μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας Εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων για ένα δίκαιο, απλό και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, της διαπλοκής και τη δημιουργία μιας πιο αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης. Ενδιαφέρον έχει δήλωση του υπουργού Οικονομικών, την οποία μετέδωσε το Σάββατο το Reuters. «Θα παρουσιάσουμε ολοκληρωμένη πρόταση για το χρέος την Τετάρτη», δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο υπουργός αναφερόταν στη συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία παρόντες θα είναι σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
 Οι επόμενες κρίσιμες ημέρες Οι Ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές αναγνωρίζουν ότι στις ερχόμενες διαπραγματεύσεις με τον Αλέξη Τσίπρα θα υπάρξουν πολλά «αγκάθια» καθώς, για να γίνει η όποια συζήτηση, απαιτείται να αιτηθεί η Ελλάδα παράταση του προγράμματος. Παράλληλα θα υπάρχει μεγάλη πίεση στο εσωτερικό για υλοποίηση των εξαγγελιών της. Οι προγραμματικές δηλώσεις θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες για την πορεία των διαπραγματεύσεων και κυρίως για το πώς θα αντιδράσουν τη Δευτέρα οι αγορέςΠάντως, από τις σημερινές εξαγγελίες αναμένεται να προκύψουν κάποια σημάδια συνεννόησης σε μια προσπάθεια να υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις, ωστόσο, το χάσμα είναι ακόμη αγεφύρωτο.
 Οι προγραμματικές δηλώσεις θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες για την πορεία των διαπραγματεύσεων και κυρίως για το πώς θα αντιδράσουν τη Δευτέρα οι αγορές, έπειτα και από τις «μαχαιρίες» από τους οίκους αξιολόγησης Standard & Poors και Moody's. Πληροφορίες ωστόσο, που διέρρευσαν το Σάββατο, ανέφεραν ότι επικρατεί μεγαλύτερη αισιοδοξία στο Μαξίμου και την Τράπεζα της Ελλάδος και ότι τα μηνύματα από τις επαφές που έχει ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργος Χουλιαράκης, εν όψει της ερχόμενης συνεδρίασης του Euro Working Group, είναι καλύτερα απ' ότι πριν μερικές ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου