Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

ΔΙΕΘΝΗ....Γενικός συναγερμός Η ΓΑΛΛΙΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΠΡΟΘΥΜΗ ΝΑ ΣΥΝΔΡΑΜΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ - ΘΕΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΟΜΠΑΜΑ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!!!

Στο Παρίσι βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, όπου είχε συνάντηση με τον ομόλογό του Μισέλ Σαπέν. Στην κοινή συνέντευξη τύπου, οι δύο υπουργοί οικονομικών συμφώνησαν σε μια σειρά ζητήματων, όπως είναι η ανάγκη για επιστροφή στην ανάπτυξη, ενώ ο Μισέλ Σαπέν εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη. Την ίδια ώρα, σε παρέμβασή του στο CNN για την Ελλάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, τόνισε ότι «δεν μπορεί να στίβεις τις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση». Αίσθηση προκαλεί και ρεπορτάζ γερμανικής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προτίθεται να καταργήσει την τρόικα.
 ​"Πρέπει να περάσουμε σε ανάπτυξη, ώστε όλοι να πάρουν πίσω τα χρήματά τους"«Πρέπει να περάσουμε σε ανάπτυξη, ώστε όλοι να πάρουν πίσω τα χρήματά τους», δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν, ο Γιάννης Βαρουφάκης. Έτσι, συνέδεσε για μία ακόμη φορά την αποπληρωμή του χρέους με την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη -χωρίς, παράλληλα, να κάνει αναφορά σε "κούρεμα" του χρέους. Επίσης, τόνισε ότι στόχος της νέας κυβέρνησης είναι «να υπάρξει ευημερία για όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς».
 Από την πλευρά του, ο κ. Σαπέν δήλωσε ότι είναι υπόθεση της ΕΚΤ να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα σε αυτό το επίπεδο. Ανάλογη ήταν η θέση και του κ. Βαρουφάκη, ο οποίος τόνισε ότι υποχρέωση της Αθήνας είναι να διαβεβαιώσει τον κ. Ντράγκι για τους όρους που θα γίνει αυτή η χρηματοδότηση. ​Για "νέο συμβόλαιο μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης" έκανε λόγο ο Γάλλος υπουργός ΟικονομικώνΌσον αφορά στο ενδεχόμενο επίσκεψής του στο Βερολίνο και συνάντησής του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε βέβαιος ότι αυτό θα γίνει, με πρωτοβουλία είτε της μίας είτε της άλλης πλευράς.
 Απαντώντας δε σε ερώτημα για το πόσο η Ελλάδα έχει ανάγκη την επόμενη δόση, είπε ότι ασφαλώς υπάρχει τεράστια ανάγκη για χρήματα, όμως η χώρα πρέπει να σταματήσει να μοιάζει «σαν εξαρτημένη που ζητά διαρκώς τη δόση της». Τάχθηκε δε υπέρ ενός «νέου κοινωνικού συμβολαίου» με τους Ευρωπαίους, για το κοινό καλό, ενώ επανέλαβε ότι το πρόγραμμα που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα έχει αποτύχει. Για νέο συμβόλαιο μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης έκανε λόγο και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, ο οποίος έκανε λόγο για "επείγουσα κατάσταση" καθώς ο χρόνος τρέχει και τόνισε ότι θα υπάρχει τις επόμενες μέρες «ήρεμο και εποικοδομητικό κλίμα», έτσι ώστε η Ελλάδα να πάρει χρόνο να αναπνεύσει. Οι τοποθετήσεις των δύο υπουργών ήταν οι εξής: Μισέλ Σαπέν: «Η Γαλλία θέλει η Ελλάδα να επιτύχει. Έχουμε κοινές πεποιθήσεις. Αυτές είναι οι εξής: Η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στην Ευρωζώνη, σε αυτό το πλαίσιο θα δομήσει το μέλλον της. Τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, υπάρχει ανάγκη για ανάπτυξη. Καμία χώρα δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει τις δημοσιονομικές της δυσκολίες χωρίς να υπάρχει ανάπτυξη. Αυτό ισχύει για την Ελλάδα που έχει χάσει 27% του ΑΕΠ της.
 Αυτή η ανάπτυξη θα επέλθει μέσα από τις επενδύσεις. Δεν μπορούμε να αναδιαμορφώσουμε μια χώρα χωρίς ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Στη βάση αυτών των κοινών πεποιθήσεων, εξετάσαμε ποιος θα μπορούσε να είναι ο ρόλος μας. Η Γαλλία θα παίξει το ρόλο της ως φιλικό έθνος προς την Ελλάδα και μια εκ των σημαντικότερων χωρών της Ευρώπης. Θα είναι πάντα εκεί, ώστε να βρίσκονται λύσεις για να ξεπερνάμε τις δυσκολίες. Το χρέος είναι το σημαντικότερο θέμα και πρόκειται για ένα τεράστιο βάρος για την Ελλάδα και ψάχνει τρόπους για να το ελαφρύνει. Υπάρχουν όμως κι άλλα θέματα. Αυτό το θέμα, το χρέος, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της. Θα πρέπει να εκφράσει η Ελλάδα τις απόψεις της για τα εργαλεία που προτείνει. Θα πρέπει να υπάρχει βελτίωση των μηχανισμών προς αυτή την κατεύθυνση. Θα πρέπει επίσης η ελληνική κυβέρνηση να μπορέσει ήρεμα να πάρει μια ανάσα, είναι το λιγότερο που πρέπει να γίνει και στη συνέχεια να δομήσει τις προτάσεις της προς την Ευρώπη. Προς αυτόν τον δρόμο, θα συνδράμουμε την Ελλάδα.
 Έχω εμπιστοσύνη ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τα καταφέρει και θα φέρει τις προτάσεις τις στο τραπέζι». Γιάνης Βαρουφάκης: «Υπογράμμισα τα σχέδια της κυβέρνησής μας, ώστε να δοθεί ένα τέλος σε αυτή τη διαδικασία που ξεκίνησε το 2010 και κατέστρεψε όλους στην Ευρώπη. Θα πρέπει να διαβουλευθούμε σε ένα πνεύμα που να είναι αντάξιο των περιστάσεων. Θα επισκεφτώ κι άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όσες περισσότερες μπορώ. Ήδη έχουμε ξεκινήσει επαφές και με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Θα αξιοποιήσω αυτές τις συναντήσεις για να προτείνω στους εταίρους μας ότι αν όλοι καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και τοποθετήσουμε το πρόβλημα στην απέναντι πλευρά, τότε η επιτυχία είναι σίγουρη. Σήμερα καθίσαμε στην ίδια πλευρά με τον ομόλογό μου και η πρόθεσή μας είναι να συβαίνει πάντα το ίδιο, να το θέτουμε απέναντί μας. Ο στόχος είναι η ευημερία του μέσου Ευρωπαίου πολίτη, όχι μόνο του Έλληνα πολίτη. Θα ήταν σώφρον να έχουμε κατά νου αυτό που είπε ο κύριος Ντράγκι, ότι η επιτυχία της νομισματικής ένωσης εξαρτάται από την επιτυχία που θα έχει σε όλα τα κράτη-μέλη, όχι επειδή έτσι αναγράφεται στις συνθήκες, αλλά επειδή χωρίς αυτό δεν μπορεί να υπάρχει ενιαίο νόμισμα». Παρέμβαση Ομπάμα υπέρ της Ελλάδας μέσω CNN Ξαφνική και ηχηρή παρέμβαση από τον Μπάρακ Ομπάμα υπέρ της Ελλάδας έγινε την Κυριακή με φανερό σκοπό από την πλευρά της Ουάσιγκτον να ακούσει το Βερολίνο. Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ανάπτυξη για χώρες όπως η Ελλάδα και τόνισε ότι δεν μπορεί να πιέζονται αυτές οι χώρες που βρίσκονται σε λιτότητα. «Δεν μπορείς να στίβεις τις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση», είπε ο κ. Ομπάμα. ​Ο Αμερικανός πρόεδρος ευχήθηκε να μείνει η Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης τονίζοντας ότι αυτό απαιτεί συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές Ο Αμερικανός πρόεδρος ευχήθηκε μάλιστα να μείνει η Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης τονίζοντας ότι αυτό απαιτεί συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές ενώ είπε ότι ο καλύτερος τρόπος να μειώσεις τα ελλείμματα είναι να υπάρχει στρατηγική ανάπτυξης. Σημείωσε, δε, ότι είναι και προς το συμφέρον της Γερμανίας να μείνει η χώρα στη ζώνη του ευρώ.
 Ο Ομπάμα υποστήριξε ότι ναι μεν είναι κρίσιμη η δημοσιονομική πειθαρχία, η αντιμετώπιση των ελλειμμάτων και η πραγματοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όμως πρόσθεσε ότι η αμερικανική εμπειρία έχει αποδείξει ότι αυτό μπορεί να γίνει καλύτερα μόνο μέσα από την ανάπτυξη. Στη δήλωσή του επισήμανε ότι στην Ελλάδα έπρεπε να γίνουν αλλαγές αλλά, όπως είπε, αυτό είναι πολύ δύσκολο όταν το βιoτικό επίπεδο του λαού έχει μειωθεί κατά 25%. Η παρέμβαση έγινε μέσω του CNN ενώ έγινε γνωστό ότι τις επόμενες ημέρες αμερικανκή αποστολή, με επικεφαλής τον υφυπουργό Οικονομικών θα έρθει στην Ελλάδα για να συζητήσει για τις εξελίξεις στην οικονομία. Ολόκληρη η δήλωση είναι η εξής: «Αυτό που είναι αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να συνεχίσεις να πιέζεις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση. Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης, προκείμενου αυτές οι χώρες να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, να μειώσουν κάποια από τα ελλείμματα τους.
 Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε επιτακτική ανάγκη μεταρρυθμίσεων, η συλλογή των φόρων στην Ελλάδα ήταν διάσημα τραγική. Νομίζω ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά, έπρεπε να δρομολογήσουν μια σειρά πο αλλαγές. Είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αυτές οι αλλαγές αν το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών έχει πέσει κατά 25%, αυτό δεν μπορεί να το αντέξει ούτε η ελληνική κοινωνία ούτε το πολιτικό σύστημα. Επομένως η ελπίδα μου είναι ότι η Ελλάδα θα μείνει στην ευρωζωνη, νομίζω ότι αυτό θα απαιτούσε συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές. Οταν η οικονομική κρίση στην Ελλαδα ενέσκηψε πριν από μερικα χρόνια, εμείς είχαμε ενεργό ρόλο στην προσπάθεια αντιμετώπισης της. Νομίζω ότι αναγνωρίζει η Γερμανία και άλλοι ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλαδα να παραμείνει στην Ευρωζωνη, από το να βρεθεί έξω από αυτή. Είναι μία κατάσταση που στις αγορές δεν αρέσει. Γενικά όμως με απασχολεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη, η δημοσιονομική πειθαρχία είναι σημαντική, οι διαρθρωτικές μεταρρύθμισες είναι απαραίτητες σε πολλές από αυτές τις χώρες, άλλα αυτό που μας δίδαξε η αμερικανική εμπειρία, είναι ότι ο καλύτερος τρόπος να μειώσεις τα ελλείμματα είναι να αποκαταστάσεις την δημοσιονομική σταθερότητα είναι να αναπτυχθείς και όταν έχεις μια οικονομία σε ελεύθερη πτώση πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης και όχι απλώς να γίνονται προσπάθειες πίεσης ενός πληθυσμού που δεινοπαθεί ολοένα και περισσότερο». Νωρίτερα, «το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για συνέχιση της στενής διμερούς συνεργασίας με την Ελλάδα», υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, στον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν στις 30 Ιανουαρίου, όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
 Όπως σημειώνεται επίσης, ο κ. Κέρι συνεχάρη τον κ. Κοτζιά για την ανάληψη των καθηκόντων του. Βόμβα από την HANDELSBLATT: Ο Γιούνκερ θέλει να καταργήσει την τρόικα «Ο Γιούνκερ θέλει να καταργήσει την τρόικα», τιτλοφορείται το πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας. Μάλιστα, στο ίδιο ρεπορτάζ τονίζεται ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν φέρεται να έχει και τη συμφωνία της γερμανικής κυβέρνησης σε αυτό το ζήτημα.
 Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια άλλου ρεπορτάζ, που είχε δημοσιεύσει πριν μερικές ώρες άλλη γερμανική εφημερίδα, η Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, σύμφωνα με το οποίο το περιβάλλον του προέδρου της Κομισιόν διεμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση ότι «με Γιούνκερ δεν υπάρχει περίπτωση Grexit». Πάντως, η κίνηση αυτή φέρεται να περιλαμβάνει και την απαίτηση των εταίρων για τήρηση των έως τώρα συμφωνηθέντων. Αυστρία: «Δεν θα ανεχθούμε εκβιασμό από την Ελλάδα» «Είναι τελείως σίγουρο ότι δεν θα ανεχθούμε εκβιασμό», προειδοποιεί, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Τιρόλερ Τάγκες Τσάιτουνγκ» ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς-Γέργκ Σέλινγκ - του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος - διατεινόμενος, ταυτόχρονα, πως «η μπάλα της κρίσης χρέους βρίσκεται τώρα μόνον στην Ελλάδα». Όπως αναφέρει, «η Ευρώπη και η Αυστρία, έχουν κάνει πάρα πολλά και είναι πρόθυμες να παρέχουν περαιτέρω υποστήριξη, ωστόσο μόνον με ταυτόχρονη καταβολή προσπαθειών από τους ίδιους τους Έλληνες».
 ​«Η Ευρώπη και η Αυστρία, έχουν κάνει πάρα πολλά και είναι πρόθυμες να παρέχουν περαιτέρω υποστήριξη, ωστόσο μόνον με ταυτόχρονη καταβολή προσπαθειών από τους ίδιους τους Έλληνες»Ο ίδιος αποσαφηνίζοντας ότι υπάρχουν σαφείς κανόνες παιχνιδιού, οι οποίοι δεν μπορούν να αλλάζουν κάθε φορά με μια νέα κυβέρνηση, τονίζει πως δεν τίθεται θέμα διαγραφής χρέους, το οποίο, κατά την άποψή του, δεν θα προσέφερε τίποτε αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα επειδή οι Ελληνες ούτως ή άλλως δεν θα πρέπει να πληρώνουν σχεδόν κανένα επιτόκιο μέχρι το 2022. Όπως γράφει η εφημερίδα, στη συνέντευξή του ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, παραπέμπει σε δηλώσεις από την Αθήνα, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα θα πήγαινε σε κρατική χρεοκοπία χαμογελώντας, πως μπορεί να δεχθεί χρήματα από τη Ρωσία, πως θα αγνοήσει το «Ecofin» και πως τελικά ούτως ή άλλως θα πληρώσουν πι Γερμανοί και οι Αυστριακοί.
 «Η νέα ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται δυστυχώς σε κλίμα προεκλογικού αγώνα και θα πρέπει, για το δικό της το συμφέρον, να περάσει γρήγορα σε κλίμα εργασίας», αποφαίνεται ο Χανς-Γεργκ Σέλινγκ. Με ειρωνική διάθεση, ο ίδιος παρατηρεί ότι μέσα στην ΕΕ έχουν υπάρξει προφανώς αρκετές αλλαγές, αν ενθυμηθεί την τότε κατακραυγή και τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης Λαϊκού Κόμματος και Κόμματος των Ελευθέρων, υπό τον καγκελάριο Σιούσελ, ενώ στην Ελλάδα κυβερνά τώρα ένα «αριστερό ριζοσπαστικό κόμμα» με ένα «δεξιό λαϊκιστικό κόμμα» και η Ευρώπη παραμένει ατάραχη σε μεγάλο βαθμό. Πρέπει να σημειωθεί πως με εκείνη την κυβέρνηση στην Αυστρία, ο Χανς-Γέργκ Σέλινγκ εννοεί τον δεξιό-ακροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό στο διάστημα 2000-2006, του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του, με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων του διαβόητου Γεργκ Χάιντερ, που είχε προκαλέσει θύελλα διαμαρτυριών και την επιβολή από την ΕΕ οκτάμηνων κυρώσεων εναντίον της κυβέρνησης. Ήδη, σε συνέντευξή του την Παρασκευή στην αυστριακή εφημερίδα «Χόιτε», ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών είχε εμφανιστεί ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στη νέα ελληνική κυβέρνηση διατεινόμενος μάλιστα χαρακτηριστικά πως "δεν έχει γνωρίσει ακόμη τον Έλληνα ομόλογό του Γιάννη Βαρουφάκη, διαβάζει μόνον τα λεγόμενα του, που δεν προμηνύουν κάτι καλό". Sunday Times: «Η Ελλάδα είναι ο δούρειος ίππος του Πούτιν»
 Ως δούρειο ίππο του Πούτιν χαρακτηρίζει την Ελλάδα δημοσίευμα των Sunday Times, το οποίο συνοδεύεται από επεξεργασμένη φωτογραφία που δείχνει τον Αλέξη Τσίπρα να τραβά έναν τεράστιο ξύλινο ίππο πάνω στον οποίο κάθεται ο γυμνόστηθος Βλαντιμίρ Πούτιν! Ο συντάκτης σχολιάζει ότι μετά τις ενέργειες της νέας ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τη Ρωσία «οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορά μόνο το ελληνικό χρέος, αλλά και τη γεωπολιτική μιας όλο και πιο ασταθούς ηπείρου». Προστίθεται πως η στρατηγική του Προέδρου Πούτιν «να καλλιεργεί λαϊκιστές στο ευρωπαϊκό περιθώριο απέδωσε καρπούς σε αυτή την απελπισμένα ταραγμένη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ». ​Η Sunday Times βλέπει την Ελλάδα ως δούρειο ίππο της Ρωσίας, για να επιτεθεί στην Ε.Ε. εκ των έσωΤο δημοσίευμα αναφέρει πως η παρέμβαση Τσίπρα στο θέμα της ευρωπαϊκής δήλωσης κατά της Μόσχας για την πρόσφατη επίθεση στην ανατολική Ουκρανία «σόκαρε» τις Βρυξέλλες.
 Παρά το ότι τελικά επετεύχθη μία εύθραυστη ενιαία στάση, «τώρα η στρατηγική του Κρεμλίνου μοιάζει ξεκάθαρη: βλέπει την Ελλάδα ως δούρειο ίππο για να επιτεθεί στην ΕΕ εκ των έσω», γράφει ο δημοσιογράφος των Sunday Times. «Η συνειδητοποίηση αυτού έχει φέρει τους δυτικούς διπλωμάτες σε πανικό. Έχει δώσει επίσης στην κρίση του ευρώ μία απειλητική όψη που θα προκαλέσει ακόμα πιο τοξικές σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας, περιπλέκοντας τις διαπραγματεύσεις για το χρέος», προσθέτει η εφημερίδα. Το δημοσίευμα αναφέρεται σε γνωριμία του Αλέξη Τσίπρα με κρίσιμους συμμάχους του Πούτιν όταν επισκέφθηκε τη Μόσχα, οι οποίοι βρίσκονται στην αμερικανική λίστα κυρώσεων, όπως η Βαλεντίνα Ματβιγιένκο, Πρόεδρος του ομοσπονδιακού συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ο Αλεξέι Πουσκόφ, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας. Η πρώτη είναι και στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ. Γίνεται επίσης εκ νέου αναφορά σε φωτογραφία που δείχνει τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά με τον εθνικιστή Αλεξάντερ Ντούγκιν, ο οποίος σε διάλεξη που είχε εισαγάγει ο κ. Κοτζιάς είχε πει πως «η Ελλάδα θα πρέπει 'να συμμετάσχει στην αναδημιουργία της αρχιτεκτονικής της Ευρώπης' με τη δημιουργία ενός 'ανατολικού πόλου της ευρωπαϊκής ταυτότητας' με τη Σερβία και άλλους υποστηρικτές της Ρωσίας».
 Γίνεται εξάλλου αναφορά σε διασύνδεση του Ινστιτούτου Γεωπολιτικών Μελετών, που όπως τονίζεται ίδρυσε ο Πάνος Καμμένος με το Ρωσικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών, το οποίο συνδεόταν με την υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών ασφαλείας της Μόσχας SVR μέχρι την υπαγωγή του στο γραφείο της ρωσικής προεδρίας το 2009. Εξάλλου, η ίδια εφημερίδα αναφέρεται στις προειδοποιήσεις του μέλους του ΔΣ της ΕΚΤ Έρκι Λιικάνεν περί διακοπής χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών. Προσθέτει όμως ότι «παρά τις εντάσεις, υπάρχουν ενδείξεις ότι μια συμφωνία θα μπορούσε ακόμη να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες, διαβουλεύσεις λαμβάνουν χώρα για την δημιουργία ενός νέου συστήματος επιτήρησης για την Ελλάδα, που δε θα περιλαμβάνει την τρόικα, την στιγμή που θα μπορούσε να της δοθεί παράταση για την αποπληρωμή του χρέους της ή ακόμα και διακοπή στις πληρωμές των επιτοκίων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου