Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Παζάρια με τη λίστα Βαρουφάκη ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ - ΠΥΡΕΤΟΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΑ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Γραμμή - γραμμή αξιολογείται από τους διεθνείς πιστωτές της χώρας η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις, η οποία εστάλη στις Βρυξέλλες. Πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επικαλείται το Reuters, αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι «η λίστα είναι εκτενής και αποτελεί μια έγκυρη αφετηρία για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης», ενώ η Wall Street Journal αναφέρει πως «οι ελληνικές προτάσεις είναι ευθυγραμμισμένες με τις προϋποθέσεις που τέθηκαν στο τελευταίο Eurogroup» (π.χ. μη παραγωγή ελλειμμάτων).
 Σε περίπτωση θετικής έκβασης της διαδικασίας, θα υπάρξει έγκριση της τετράμηνης παράτασης της δανειακής σύμβασης μέσω τηλεδιάσκεψης του Eurogroup, με τη συμμετοχή της Κριστίν Λαγκάρντ, του Πιερ Μοσκοβισί και του Μάριο Ντράγκι. Στη συνέχεια, η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια των κρατών - μελών της ζώνης του ευρώ. Ενδεχόμενη απόρριψη της λίστας συνοδεύεται από έκτακτο Eurogroup, πιθανότητα -πάντως- που η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι συγκεντρώνει πολύ μικρά ποσοστά επαλήθευσης. Την έγκαιρη παραλαβή της λίστας επιβεβαίωσαν μέσω Twitter δύο μέλη της Κομισιόν:
 ο Μαργαρίτης Σχοινάς και η Μίνα Αντρέεβα, που τόνισαν ότι οι ελληνικές προτάσεις βρίσκονται πλέον στα χέρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με non paper το Μαξίμου, εν μέσω διαφωνιών για τους κυβερνητικούς χειρισμούς με τους δανειστές, έδωσε το απόγευμα της Δευτέρας στη δημοσιότητα τη λίστα μεταρρυθμίσεων που εισηγείται η Αθήνα προς τους υπουργούς Οικονομικών του EurogroupΤα βασικά σημεία της λίστας έχουν ήδη δοθεί στη δημοσιότητα, προκαλώντας μεταξύ άλλων έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ (παρέμβαση Μανώλη Γλέζου, άρθρο Μίκη Θεοδωράκη), καθώς πυλώνες του προγράμματος της ΔΕΘ φαίνεται πως μπαίνουν -προς το παρόν- στον «πάγο». Ο πρωθυπουργός διαμηνύει μέσω των στενών συνεργατών του πως η ελληνική πρόταση είναι ό, τι καλύτερο μπορούσε να γίνει τη δεδομένη χρονική στιγμή. Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει, μάλιστα, τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της παράταξης, ο Αλέξης Τσίπρας έχει συγκαλέσει κυβερνητικό συμβούλιο στις 11.00 το πρωί.
 Δεν αποκλείεται, μάλιστα, μέσα στην ημέρα να συγκληθούν η κοινοβουλευτική ομάδα και η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Οι μεταρρυθμίσεις που θα περάσουν από το… κόσκινο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης περιλαμβάνουν ένα μίγμα πολιτικής, το οποίο εμπεριέχει αρκετές από τις προεκλογικές δεσμεύσεις για ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ παράλληλα εναρμονίζεται με τις απαιτήσεις των δανειστών για τη μη παραγωγή ελλειμμάτων και την υλοποίηση ζωτικών μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση και το Φορολογικό. Τι περιλαμβάνεται στη λίστα: 1. Ολόκληρος ο πρώτος πυλώνας της Θεσσαλονίκης που αφορά το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
 2. Μεγάλο μέρος του δεύτερου πυλώνα που αφορά την άρση της καταστολής της πραγματικής οικονομίας με άμεση προτεραιότητα στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των κόκκινων δανείων καθώς και το σταμάτημα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
 3. Όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης του τέταρτου πυλώνα της Θεσσαλονίκης, όπως: a. Δίκαιο φορολογικό σύστημα b. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής c. Καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς d. Πάταξη λαθρεμπορίου (ιδιαίτερα σε καύσιμα και καπνό). e. Ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα –μείωση της γραφειοκρατίας
 4. Γίνεται λόγος για μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά με αναφορά στις συλλογικές συμβάσεις και διαπραγματεύσεις. 5. Δεν γίνεται αναφορά στην περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, αλλά στη συμφωνία Γκουρία - Τσίπρα για τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η λίστα, η οποία εστάλη λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, έχει αποδέκτες τον κοινοτικό επίτροπο για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πιέρ Μοσκοβισί και τους επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
 Προειδοποιήσεις Σόιμπλε - Αισιοδοξία Ντάισελμπλουμ Εν τω μεταξύ, αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπέβαλε το αίτημα για παράταση του ελληνικού προγράμματος βοήθειας στο γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt». «Στο πλαίσιο της παραδοχής εκ μέρους της Ελλάδας των υποχρεώσεών της και της συνεννόησης στο Eurogroup, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της προτεινόμενης παράτασης» αναφέρει στην επιστολή του, η οποία έχει αποδέκτη τον πρόεδρο της Μπούντεσταγκ Νόρμπερτ Λάμερτ.
 Ο κ. Σόιμπλε ωστόσο, επισημαίνει η εφημερίδα, θέτει το αίτημα ρητά υπό την επιφύλαξη του αναμενόμενου καταλόγου μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης και μιας θετικής αξιολόγησης από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Αισιόδοξος ότι οι ελληνικές προτάσεις θα είναι αποτελεσματικές εμφανίστηκε το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας ο επικεφαλής του Eurogroup. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε σε δηλώσεις του από την Κοπεγχάγη, στο πλαίσιο συνδιάσκεψης για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, ότι «οι ελληνικές προτάσεις θα πρέπει να είναι αρκετά ισχυρές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου