Δευτέρα, 2 Φεβρουαρίου 2015

ΚΟΣΜΟΣ. ΑΛΒΑΝΙΑ. Εκκενώθηκαν χωριά στο νοτιανατολικό τμήμα της χώρας....

Αλβανία: Εκκενώθηκαν χωριά στο νοτιανατολικό τμήμα της χώραςΤα ποτάμια Αώος, Δρίνος, Οσούμι, Γκιανίτσα, έχουν υπερχειλίσει πλημμυρίζοντας εκατοντάδες σπίτια Τεράστιες ζημιές προκάλεσε η κακοκαιρία που πλήττει την Αλβανία τα τελευταία 24ωρα. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν τεθεί οι νότιες και νοτιοδυτικές περιοχές της χώρας λόγω των πλημμυρών που προκάλεσαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ωρών. Χιλιάδες εκτάρια καλλιεργήσιμης γης και περίπου 300 σπίτια και κτηνοτροφικές μονάδες πλημμύρισαν από τα νερά των ποταμών μετά την κατάρρευση φραγμάτων στους νομούς Φίερι και Αυλώνας.
 Στα νοτιοανατολικά της χώρας, στο Σκράπαρι, έξι χωριά βυθίστηκαν στο νερό και εκκενώθηκαν ενώ εκατοντάδες κάτοικοι μεταφέρθηκαν με την βοήθεια των δυνάμεων του στρατού και της αστυνομίας σε ασφαλές περιβάλλον. Στο Ελμπασάν μια παλιά γέφυρα κατέρρευσε από τα ορμητικά νερά μικρού ποταμού.
 Οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες που είχαν προγραμματίσει να ταξιδέψουν στις πόλεις του νότου, να ακυρώσουν τα ταξίδια τους και να περιορίσουν τις μετακινήσεις, διότι η στάθμη του νερού έχει ανέβει επικίνδυνα μετά την κατάρρευση φραγμάτων και την υπερχείλιση των υδάτων ποταμών, που καθιστούν επικίνδυνη την κυκλοφορία σε εθνικούς οδικούς άξονες. Σε πολλές περιοχές της χώρας έχει διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα και σε μερικές περιοχές στο βορρά, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη λόγω των ισχυρών χιονοπτώσεων που έχουν αποκόψει από την υπόλοιπη χώρα πολλά ορεινά χωριά. Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση και στο νότο της χώρας, όπου τα ποτάμια Αώος, Δρίνος, Οσούμι, Γκιανίτσα, έχουν υπερχειλίσει πλημμυρίζοντας εκατοντάδες σπίτια.
 Πολλά χωριά, κυρίως στην περιοχή της Αυλώνας, όπου είναι η εκβολή του Αώου, εκκενώθηκαν και έχουν πλημμυρίσει χιλιάδες στρέμματα καλλιεργημένων εκτάσεων, ενώ οι δρόμοι έχουν χαθεί κάτω από τα νερά. Λόγω κατολισθήσεων έχουν διακοπεί οι συγκοινωνίες σε αρκετά σημεία. Η εθνική οδός που συνδέει το νότο με την πρωτεύουσα είναι αποκλεισμένη στο καινούργιο της τμήμα, από το Τεπελένι προς την πόλη Φίερι. Προβλήματα προκλήθηκαν και στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε πολλές περιοχές στο νότο της χώρας και στην πόλη του Αργυροκάστρου. Λόγω της κακοκαιρίας η αλβανική αστυνομία κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια προς το νότο της χώρας. Δύσκολες μέρες περνούν ειδικά οι Έλληνες στις περιοχές Αργυροκάστρου, Δελβίνου και Αγίων Σαράντα.
 Τα νερά έχουν πλημμυρίσει όλο τον κάμπο της Δρόπολης και σε αρκετά σπίτια, μαγαζιά και βιοτεχνίες η στάθμη του νερού έφθασε στα 50 εκατοστά. Στο χωριό Βρυσσερά, παρακλάδι του ποταμού Δρίνου υπερχείλισε και “εισέβαλε” στο χωριό πλημμυρίζοντας αρκετά σπίτια, μαγαζιά και αποθήκες. Υπερχείλισε επίσης ο Μπίστρισσα, ο ποταμός που διασχίζει την περιοχή του Βούρκου, στους νομούς Αγίων Σαράντα και Δελβίνου και δεν άφησε τίποτε στο πέρασμά του. Τέλος, σημειώνεται πως η περιοχή της Δρόπολης και Πωγωνίου στο νομό Αργυροκάστρου είναι τρεις ημέρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, όπως και περιοχές όπου ζει η ελληνική κοινότητα στους νομούς Δελβίνου και Αγίων Σαράντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου